Na poporodową, ginekologiczną wizytę kontrolną, należy się zgłosić między 4 a 6 tygodniem od porodu.
Jak wspominacie swoją pierwszą wizytę u ginekologa po porodzie? Czy byłyście u tego samego lekarza, który prowadził cała ciążę? Jakie badania miałyście robione? Czy badanie ginekologiczne było bolesne?
Pytam, bo właśnie uświadamiam sobie, że moja pierwsza wizyta zbliża się wielkimi krokami. A przy pierwszym porodzie wybrałam się do innego lekarza (niż prowadzący ciążę) i bardzo tego żałowałam!
Żałuję że nie ma takich pakietów, prowadzenie ciąży ściaganie szwów plus wizyta kontrolna;)
Ciążę prowadziliśmy prywatnie, jednak poród był w szpitalu państwowym i odbywał się bez udziału naszego ginekologa, nie było najgorzej, jednak wyobrażałam sobie wszystko zupełnie inaczej,
Ściąganie szwów jak to bywa w większości szpitali, zajęła się nimi położna, potem wizyta kontrolna po 6 tygodniach, byłam przekonana ze taką wizytę mozna przeprowadzić w szpitalu którym się rodziło, jednak byłam w błędzie bynajmniej tak mnie poinformowano iż powinnam się udać do lekarza prowadzacego ciążę i tak też zrobiłam.
Samo badanie nie było bolesne, jedynie sama świadomość przed badaniem, taka że może cos być nie tak, miło było zobaczyć lekarza który uratował nasze dziecko, myślę, ze lekarzowi również było miło kiedy zobaczył naszego malucha bynajmniej ja takie odniosłam wrażenie gdyż niemógł się na małą napatrzeć;)
Mi kazano przyjsc dopiero okolo 5 msc … ;o
Wizyta odbyla sie podobnie jak w ciazy … wszystko prawidłowo …i wiecej widziec mnie nie chciał hehe
A szwy same mi sie rozpuscily …trwało to prawie 3 msc …3 msc sie użerałam z kłuciem
na pierwszą wizytę do swojego ginekologa poszłam na zdjęcie szwów
była to czwarta doda po porodzie , musiałam w tedy zostawić córeczkę z ciotką męża
nie zostawiłam jej mleczka bo nie miałam laktatora ;(
więc całe wyjście było dla mnie bardzo stresujące ;(
zachodzę a w poczekalni mega kolejka, ale jak mnie lekarz zobaczył to kazał wejść bez kolejki
chyba wiedział że bardzo jestem zdenerwowana
ściągniecie szwów bolało, za wizytę która trwała pięć minut zapłaciłam 100 zł
następna wizyta była po 6 tygodniach od porodu
lekarz mnie dok lanie zbadał
jeszcze wystawił mi zaświadczenie do becikowego
i
Moja pierwsza wizyta byla tydzien po porodzie. Bylam na sciagniecie szwów. Nie wspominam tego miło. Bolalo jak diabli. Po tej wizycie stwierdziłam że wole rodzic niz miec sciagane szwy.
Ja również tydzień po porodzie na ściągnięcie szwów. Co prawda nieco bolało ,ale to nic w porównaniu do porodu. Ja bardzo się męczyłam bez znieczulenia. Córeczka urodziła się 3900 także szwy to było nic Kolejna wizyta 6 tygodni po porodzie. Zaświadczenie do becikowego również mi wypisał
Ja prawdę mówiąc nie pamiętam, kiedy dokładnie byłam u lekarza po porodzie. Zdjęcie szwów odbyło się w szpitalu, w którym rodziłam, więc nie było problemu. Byłam u tego ginekologa, który prowadził moją drugą ciążę i obecną. Zbadał mnie, sprawdził czy wszystko dobrze się zagoiło i również wypisał dokumenty do becikowego.
Szwy rozpuszczalne miałam założone wewnątrz (tak mówiła położna), a te z zewnątrz trzeba było usunąć. Nieprzyjemne uczucie, ale nie było tragedii.
Ja mam od kilku lat stałą lekarkę. Uważam, że lepiej by lekarz, który prowadził ciążę, zna naszą historię, obejrzał nas po porodzie Moje szwy były rozpuszczalne, więc nikt mi się nie grzebał. Nie odczuwałam bólu podczas badania, za to odczułam ulgę słysząc, że wszystko jest w jak najlepszym porządku
Na ściągnięcie szwów po cc byłam jakieś 7 dni po porodzie, oczywiście w szpitalu gdzie rodziłam. Dla mnie zabieg bezbolesny. Natomiast po 6 tyg połogu byłam na wizycie kontrolnej u swojego ginekologa prowadzącego ciąże. Zbadał mnie, obejrzał bliznę po cc, zapytał jak malutki i jak przebieg poród i życzył wszystkiego dobrego. Wszystko było ok.
u mnie wizyta jeszcze przede mną, ale na pewno pójdę do mojego lekarza prowadzącego ciążę Z tego co się orientuję szwy u mnie ściąga położna, chyba że będą rozpuszczalne, ale wątpię w to bardzo
Ja na wizycie po porodzie byłam w 5 tygodniu ale to ze względu na wysokie ob. ponad 86 a norma to 10 i szukaliśmy przyczyny . Byłam po cesarce i zbierał mi się jakiś płyn surowiczy stąd to ob. A sama wizyta bez zmian, zupełnie tak samo jak będąc w ciąży , chodzę do jednego lekarza od lat więc i stresu nie było.
W szpitalu, w którym urodziłam kazali zgłosić się na zdjęcie w czwartek (wyszłam we wtorek) jak dobrze pamiętam, ale było za wcześnie by je zdjąć, więc miałam przyjść w poniedziałek. Tak, więc sprawdzają stan i okolice rany i podejmują decyzję, czy wyciągać szwy.
No ja miałam cc i szwy zostały mi ściągnięte po 6 dniach, bo 7 wypadał w sobotę; )
Troszkę się obawiałam czy nie za szybko ale też chciałam mieć to już z głowy, bo szwy jak dla mnie to nic przyjemnego… Od razu wtedy miałam wypisane zaświadczenie do becikowego i odebrałam swój wypis ze szpitala.
Na kolejną wizytę udałam się po zakończeniu połogu i był to prawie 8 tygodni po porodzie.
Na tej wizycie miałam tylko USG…
Ja na wizycie po porodzie byłam po 8 tygodniach.
Badana byłam tak jak na każdej wizycie w ciąży,czyli badanie na fotelu,usg dopochwowe
i usg zwykłe.Wszystko było ok i wszystko ładnie się zagoiło.Nie miałam lęku przed tym
czy będzie bolało czy nie.I byłam u gin która prowadziła ciążę.
Na wejściu pyta mnie tak w żartach i z uśmiechem czy przyszłam z drugą ciążą,
aż się speszyłam.Pytała tak bo podobno jej znajoma jak przyszła na wizytę poporodową
to okazało się w ciąży.
U nas wizyta pierwsza po porodzie odbyła się 6 tygodni później, tak zalecają na wypisie i tak tez zrobilam. Moje szwy tak jak u Proud Mommy były rozpuszczalne więc nie borykalam się z ich ściągnięciem. Ja chyba nie poszlabym do innego lekarza, bo chciałam, żeby zbadał mnie ten sam lekarz który prowadził moja ciążę. I jestem z tej wizyty zadowolona, ponieważ wszystko dokładnie mi wyjaśnił i wogole milo mnie przyjął. Jedyne ci Wam moge podpowiedzieć to to, ze jeśli do tej pory nie wzielyscie zaświadczenia od lekarza potrzebnego do becikowego, to wizyta po porodzie jest dobra do tego okazja.
Pierwsza wizyta po cc to zdjęcie szwów. Jeżeli kobieta przestanie już karmić i powróci okres zalecana jest wizyta u ginekologa, na tej wizycie lekarz powinien wykonać cytologię, zbadać wewnętrznie oraz wykonać usg. Oczywiście jeżeli coś nas wcześniej zaniepokoi warto się umówić na wizytę.
U mnie po cc pierwsza wizyta po tygodniu od operacji na zdjecie szwow a kolejna po 3 tygodniach i pozniej kolejna po nastepnych 3 ze mna jest ten problem ze troche sie bali ze wzgledu na trzecia juz operacje brzucha… Ale na razie jest ok na nastepna sie udam jak maly bedzie mial 9 mcy wiec za jakies 2 mce
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.