Pierwsza szczoteczka

My też pierwszą mieliśmy silikonową, a teraz mały ma już zwykłą szczoteczkę i sam myje ząbki.

nasz maluch przez niedługa chwile uzywał gumowej szczoteczki do masowania dziąseł…teraz jak mu wyrosły 2 kasowniki to nie potrzebuje…ale czuje ze bede musiała jednak znów zacząć jej używać. Maluchowi zaczynają górne ząbki wychodzić…co prawda to poczatki ale widze ,że go swędzą dziąsła… jednak ja bardzo sie boje ze wsadzi sobie tą szczoteczke za głeboko mimo tego ogranicznika…

My nie mamy tej silikonowej szczoteczki, zastanawiam sie nad jej zakupem. Zwlaszcza ze teraz synek strasznie pcha do buzi piesci i paluszki… az go naciaga na wymioty… moze mu juz zęby ida ale to chyba jeszcze za wczesnie… a taki masaz dziasel pewnie dobrze by mu zrobil:) Bratowala miala ta na palec i jezdzika swojej corci po dziaselkach :slight_smile:

Nasz synek tak się do tej silikonowej szczoteczki na palec przyzwyczaił i tak mu się podoba, że jak ostatnio lekarz chciał sprawdzić jego gardełko to sam ładnie otworzył buzię, aż wszyscy się dziwili. Pewnie myślał, że będzie mycie ząbków.

Super agrafka:) Pewnie się zdziwił czym będą mu ząbki myć.

Ja na razie używam właśnie tak jak większość z Was tej silikonowej na palec, bo jest wygodna i mała lubi jak się nią czyści ząbki. Ale chcę, żeby sama uczyła się więc kupiłam zestaw trzech różnych szczoteczek z Canpolu i zobaczymy czy przypadnie jej do gustu.

Artan my mieliśmy te trzy szczoteczki Canpol i za bardzo ich nie używaliśmy, bo były bardzo twarde. Nawet ta szczoteczka z włoskami była twarda, Zrezygnowałam z tego kompletu i kupiłam synkowi szczoteczkę Jordan.

O dobrze wiedzieć Beatko. Zobaczę jak podpasują te z Canpola małej a jak nie będzie ich chciała to zmienię na inne.

Praktykowanie szybszego zakupu szczoteczki dla dziecka to dobra rzecz, ponieważ dziecko oswaja sie z rzecza która przyda sie do higieny zabek - sama to praktykuje polecam

Od 7 miesiąca życia, gdy córa miala juz 4 zęby wprowadziłam szczoteczkę. Mycie zębów uwielbia do dziś i sama sie o szczoteczke upomina. Ma 2 lata 3 miechy.

u nas pierwszą szczoteczką była silikonowa szczoteczka na palec i używam jej odkąd synek skończył pół roczku, później zaczęliśmy używać szczoteczki Jordan przeznaczoną dla dzieci 0-2 lata. Sprawdza się świetnie :slight_smile:

ja to nie kupowałam tej na palec ale się zastanawiam czy moze jej nie kupic. mam taka zwykła 6m+ ona ma te koncówki gumowe a w tych nakładanych to zauważyłam że włosie jest gęściejsze bo w tej mojej dość rzadkie i ciekawe czy cokolwiek umyje…

Początkowo miałyśmy szczoteczke silikonową na palec , gdy córka miała 13 miesiącu kupiłam zwykłą szczoteczke dla dzieci z chicho .

ja nie miałam tej szczoteczki na palec ale zestaw trzech o różnej długości włosa z Rossmana,
Gryzak nr 1 z okrągłymi gumowymi wypustkami bardzo długo był ulubionym gryzakiem synka :slight_smile:
Gryzak nr 2 to szczoteczka z miękkim silikonowym włosiem a
nr 3 to prawdziwa szczoteczka, która i tak służy za gryzak ale przyzwyczaja malucha do mycia zębów szczoteczką, mogę je z czystym sercem polecić

Na początku też mieliśmy na palec,potem z Canpola mu nie podpasowała i kupiliśmy w końcu Jordan(ta co magicznypazur pokazała) jest idealna :slight_smile: synek sam myje ząbki i mi się wygodniej nią myje ząbki,bo on jednak nie umyje jeszcze tak dobrze jak ja :smiley:

Ja kupiłam synkowi pierwszą szczoteczkę gdy nie miał jeszcze ząbków dopiero, a jak juz je miał dopiero wtedy odkryłam ze jest to tez masaż dla dziąseł po drugiej stronie więc to fajna sprawa. Zakupilismy szczoteczkę z firmy nuk z fajnym pudełeczkiem na allegro polecam kosztuje grosze a jak może ułatwić życie hihi

My mamy szczoteczki z canpol 3 etapowe :slight_smile:

A wasze dzieciaczki lubią myć ząbki szczoteczką? Czy raczej nie? Bo u nas synek to by cały dzień chodził ze szczoteczką i mył ząbki…

Mój lubi, je sylikonowe (z 3etapowych) ma na co dzień a tą trzecią myjemy tylko w łazience ząbki. Wcześniej nie chciał oddawać, a teraz nauczył się, że umyjemy ząbki i odkładamy szczoteczkę.

Magicznypazur u nas jest z tym różnie . Zazwyczaj córka gdy ja myje zęby to się tym interesuje , a gdy tego nie robię to czasami chcę sama myć.