Pierwsza przytulanka

Mojej kuzynki synek lubi dinozaury, zostawil kiedys u babci to musieli jechać 30 km po niego, bo tak płakał i nie poszedł spać dopóty dopóki Go nie dostał. A ciężko oduczyć dziecko smoczka? 

Monia smoczka oduczylam z dnia na dzień. U nas szybko i bez płaczu poszło 

Ale chyba niektórym osobom idzie trochę gorzej i dzidzia płacze bez smoczka 

Monia tak niektórym gorzej idzie. Ale nie przewidzi się jak pójdzie zanim się nie spróbuję 

Masz rację, jak się spróbuje to się zobaczy.

W jakim wieku najlepiej odzwyczajać i w jaki sposób to zrobić, ograniczać z dnia na dzień? 

Monia najlepiej z dznia na dzien.moja miała ok 2 lata moze troszke wiecej....mozna probowac wczesniej jak uwazasz....możesz oddac smoka wzamian za jakąś zabawke która chce dziecko,mozesz tłumaczyc ze jest duza i nie potrzebuje smoka co ci przyjdzie na myśl,nie liczy się sposób wazne by zadziałal

Monia nie ma na to złotego środka. Ja chciałam jak najszybciej żeby dziecko jeszcze nie było na tyle świadome że go potrzebuje i szybko poszło 

Właśnie chyba tak najlepiej. Ale o tym przekonam się już na własnej skórze heh :) 

Będzie ciężko, ale przyjdzie czas i na naszą córeczkę aż się boję o tym myśleć nie wyobrażam spania bez smoka

Monia ale nie masz 100% pewności że dziecko smoczek będzie chciało bo są też dzieci bezsmoczkowe

A jak się np. Się Wogole nie da smoczka? To wpłynie to jakoś np.  Na szczękę, zgryz noworodka? 

Monia dziecko nie musi mieć smoczka. Szybciej jest nim tylko uspokoić albo zaspokoić duża potrzebę spania. 

To Wogole nie trzeba dawać maleństwu, ale czy jest w stanie jakoś inaczej uspokoić maleństwo? 

My daliśmy np smoczek dlatego że małą cały czas wisiała na cycku 

Monia niektóre dzieci pierś jak smoczek traktują. A jak uspokoić nosić, tulic bujać 

A no w sumie tak macie rację :) 

I tylko dlatego daliśmy smoka 

Monia jak się urodzi dzieciątko to się przekonasz czy będzie chciało smoczek 

aneczka dokładnie,nie da sie z góry powiedziec czy bedzie chciało czy nie.