Pierwsza kąpiel noworodka

My też zawsze polewamy delikatnie . Mąż jak wkłada córeczkę to też powoli i ruchem takim kołyskowym bo tak nas na szkole rodzenia uczyli .

U nas było tak z początku :face_with_peeking_eye: a teraz mam leżaczek i sama umyję małego :face_holding_back_tears: ale tata musi przygotować wodę :laughing:

U nas mąż trzyma i mi podaje w ręcznik :slight_smile:

Baliśmy się pierwszej kąpieli, bo po pierwsze obawa o tą Kruszynkę żeby się nic nie stało, z drugiej strony stresik czy polubi się z wodą, bo niektóre dzieciaczki nie przepadają z początku za kąpielami, ale zupełnie nie było potrzebne to niepokojenie się :smiling_face_with_three_hearts: kąpiel robiliśmy wspólnie z mężem żeby było nam łatwiej i żebyśmy mieli wsparcie w sobie wzajemnie :star_struck:
Przydało nam się przygotowanie wszystkiego pod ręką, termometr do wody żeby być pewnym odpowiedniej temperatury i dla nas super opcją była składana wanienka, która później po użyciu zajmuje odrobinkę miejsca w łazience :smiley:

A kąpiecie codziennie?

Przy upałach codziennie :sweat:

Ja kapalam codziennie i dalej kapie mala codziennie . Zbudowalismy na tym rutyne . Na poczatku najgorsze bylo wyciaganie z kapieli , bo mala urzadzala koncert . Tak bardzo chcialabyc w wodzie , ze glosno i stanowczo o tym informowala :face_with_peeking_eye::sweat_smile: na szczescie juz wychodzi z wody spokojnie i bez buntu

1 polubienie

My od wyjścia ze szpitala kąpiemy codziennie, mniej więcej o tej samej godzinie a później się ubieramy itd. trochę przytulasów, zabawy później karmienie i do spania :sleeping:🫶🏼

1 polubienie

Też się staramy kąpać koło 19-20 żeby tą rutynkę wdrożyć raz się uda a raz nie, wczoraj był taki marudny pod wieczór że kąpieli była o 18:30 i zasnął po 19

1 polubienie

My też czasami mamy obsuwę +/- godzinę ale też nie trzymamy się sztywno co do minuty, że kąpiel o tej a spanie o tej tylko właśnie tak mniej więcej, żeby ten leczone stał się taką rutyną dla niego :smiling_face_with_three_hearts:

To my też się tak staramy bo inaczej afera i już gorzej ze spaniem

No i super. Mój się nie zraził ale miał etap że nie
Lubił jak główkę polewałam by spłukać włoski :face_with_peeking_eye: od razu chciał uciekać z wanny ale ostatnio mu przeszło i już tak nie reaguje, zwłaszcza jak się go uprzedzi że będziemy płukać główkę.

Dla dziecka najważniejsza jest rutyna. Teraz jak mówię ja lub mąż do synka że idziemy się kąpać albo czas iść do wanny to on lecia na tych malutkich nóżkach do łazienki i staje pod wanną i czeka :sweat_smile::grin::rofl: wcześniej dostaje kaszkę i po kąpieli jeszcze trochę pobiega z zabawkami i już po mału szykuje się do spania. Zasypia z reguły bez problemu jak tylko opróżni piersi

Jak dzieciaczki wiedzą, co się wydarzy za chwilę to są dużo spokojniejsze niż tak nagle ich zaskoczyć właśnie na przykład płukaniem głowy 🫶🏼

No dokładnie. Jedna ciocia ze żłobka mi mówiła że dzieciaki w żłobku wszystko dokładnie wiedzą co jest po kolei i jak kończą się zajęcia i jest zupka to wiedzą że potem będzie czas na drzemkę …. Dzieci uwielbiają rutynę

1 polubienie

Taak, dzieci świetnie się odnajdują jak mają stały harmonogram dnia 🫶🏼 Taka rutyna jest dla nich dużym ułatwieniem i dzięki temu mogą kojarzyć co ich czeka za chwilę :smiling_face_with_three_hearts:

U nas pierwsza kąpiel była dość zabawna bo mimo że z mężem się nie baliśmy to mój tata chciał się poszczycić że wszystkie dzieci uczy kąpać maluszki więc daliśmy mu też pokazać nam jak to robić :face_with_hand_over_mouth: ale przynajmniej było to wydarzenie rodzinne :sweat_smile:

To też fajnie. U mnie w domu rodzinnym tata nas wszystkie kapał ….uwazal to za swój obowiązek i nie dawał babcia ani nikomu innemu

1 polubienie

U nas byla szybka kapiel bo malutka zaczęła plakac, chyba jej sie nie podobalo albo byla przestraszona. Przydal się stelaz do wanienki bo stabilnie w nim leżała

My też codziennie chyba że jesteśmy gdzieś na jakiś wydarzeniach że wrócimy później to już nie ale tak to staramy się codziennie ma swoją rutynę i staramy się jej nie zmieniać za często

Dziękujemy za komentarz i rozwinięcie tematu :smiling_face_with_three_hearts: Zdecydowanie warto skorzystać z pomocy doświadczonej osoby, na pewno zmniejszy to stres u rodzica :heart:

1 polubienie