Pierś czy butelka?

Mamy, karmiłyście piersią i przeszłyście na butelkę? Co jest łatwiejsze? Karmienie piersią czy butelka? Jak było u Was? 

Ja karmiłam piersią i przeszłam na butelkę.  Karmienie piersią w nocy było łatwiejsze bo nie trzeba mleka robić Ale ciężko kami się w miejscu publicznym Piersią to jest krępujące   

Ja karmiłam piersią I dla mnie te pierwsze miesiące ze wstawaniem były straszne, bo córeczka budziła się co chwilę, przejście na butelkę było o wiele łatwiejsze, bo zmniejszyła się ilość pobudek w nocy

Pierś wygodniejsza bo mleko jest że tak powiem na zawołanie o ile ktoś ma pokarm. Butelkę trzeba wcześniej przygotować więc może to być czasami uciążliwe. Ja po porodzie chcialabym karmić piersią ale czasami odciągać i padać butelkę albo mm tak żeby dziecko uniosło też pic z tej butelki w razie w.

Ja karmie piersią, a wcześniej musiałam dokarmiać 2 razy dziennie. I zdecydowanie  wolę karmienie piersią. Mycie butelek, wyparzanie, gotowanie wody to jest dla mnie męka.

Ja zdecydowanie wolę karmienie piersią. Nie wyobrażam sobie nocnego wstawania i robienia mleka , a dziecko płaczę. Ponadto pierś dobra na wszystko zawsze uspokoi maleństwo. Jedynie początki są trudne, ale zawsze można dokarmić mieszanką póki laktacja się nie unormuje.

No karmienie piersią to jest jednak ułatwienie jeśli chodzi o mleko , butelki itp mycie , wyparzania dodatkowe koszty związane z zakupem nowych puszek mleka 

Ja karmiłam piersią i butelką. Wiadomo jak gdzieś wychodziłam to z butelki było mi łatwiej. Chociaż na początku bałam się że takie połączenie może źle wpłynąć bo mieszałam, ale było wszystko okej. To chyba też zależy od organizmu, czasem może dziecko brzuch boleć. Dlatego też trzeba przypatrzeć się jak dziecko reaguję na samym początku.

Ja przed pierwsze tygodnie do 7 tygodnia tylko pierś później przeszliśmy już tylko na butelkę 

Aktualnie karmie piersia ale mam wrażenie ze dziecko się nie najada i chyba będę musiała dokarmiać mm . Ale okaże się po wizycie położnej 

Jak dziecko nie przybiera właściwie to nie ma nad czym się zastanawiać i trzeba dokarmić bez wyrzutów sumienia:) to tylko mleko ważne żeby stan dziecka był w porządku 

Paulina kontroluj wage dziecka. Jak przybiera to znaczy że się najada :) coraz cześciej słyszę, że mamy mówią ze dziecko się nie najada ale przybiera na wadze poprawnie więc jednak się najada ;) Czasami jesteśmy bardziej przewrażliwione niz trzeba :)

I jeszcze licz pampersy :) jak jest mokrych miniumum 6 dziennie to też jest okej :) 

A co liczenie pampersów ma do rzeczy ? Bo chyba nie rozumiem 

To jest jeden ze wskaźników skutecznego karmienia :) 

Jest kilka tych wskaźników, polecam się z nimi zapoznać :) 

https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/karmienie-piersia/91038,wskazniki-skutecznego-karmienia

Om mniej moczu dziecko oddaje tym organizm jest słabiej nawodniony

Karmienie piersią jest wygodniejsze i zdrowsze dla dziecka. Ma też swoje wady.. dieta mamy he. Syn miał alergie na mleko i musiałam być na ścisłej diecie. Po 7 tyg zaczęło brakować mi mleka więc ok 3 tyg dokarmiałam mm, po czym przeszłam tylko na mm. W nocy wygodniej bo przykładam do piersi i je a tak to trzeba szykować buteleczkę;)

A podobno nie ma czegoś takiego jak dieta mamy więc jak to jest właściwie ? Ja praktycznie wszystko jadłam w ciąży a dziecko miało kolki jak karmiłam to mało co jadłam a dziecko i tak i tak miało alergie 

My przechodziliśmy z piersi na butelkę . Wygodniej było mi karmić piersią w nocy i podczas wyjść no ale nie dane mi było długo karmić niestety

Niektórzy wgl nie chcą piersią karmić a dziecko np nie akceptuje mm wtedy się zaczyna problem i to duży 

Trzeba szukać odpowiedniego żeby dziecko zaakceptowało