Pieluszki jednorazowe a pępek - z wycięciem czy bez

Jakie pieluszki brałyście do szpitala dla dzieciątka specjalne z wycięciem na pępek czy zwykłe? Ja kupiłam zwykle bez wycięcia i teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłam. Te normalne trzeba wywijać z tego co słyszałam i nie poleca się ich na początek. Jak było z wami czy wybierając te zwykłe miałyście problemy w zakładaniu?

Czytałam ten wątek ale o pieluszkach z wycięciem raczej nic nie znalazłam.

u mnie na oddziale (“patologia noworodka”) stosuje się zwykłe pieluszki u noworodków. Wiadomo że na to co przyślą sponsorzy nie mamy wpływu, ale patrząc na mamy które przynoszą pampersy seme, bez problemu radzą sobie z wywijaniem pieluszki i raczej wszystkie kupują te standardowe bez wycięcia. Dobrze założony pampers nawet bez wywijania nie podrażnia kikuta pępowinowego, wiadomo że w tych z wycięciem jest lepszy dostęp powietrza ale mamy i tak potrafią tak opatulić dziecko że czy jest wycięcie czy nie nie ma to znaczenia bo z dopływem powietrza do pępka i tak ciężko :slight_smile: Ważne żeby odpowiednio pielegnować kikut najlepiej przy każdym przewijaniu a odpadnie pieknie po paru dniach niezależnie od stosowanych pieluch.

Dziękuję bardzo, w końcu ktoś udzielił mi cennej porady :slight_smile:

Kobiety boją się pępków! z tej obawy powstaje zaniedbanie bo pielęgnację kikuta w ciągu całego dnia odkladają z obawy “na później”. Jak urodzisz musisz wziąć się w garść i podejść do tego z założeniem że kikut ma odpaść w 10 dni :slight_smile: nie bój się “grzebać” patyczkiem w dole pępkowym wokół kikuta. W ten sposób szybciej pozbędziesz się problemu :slight_smile:

Ja kupowałam do szpitala te specjalnie wycięte na pępek ale w szpitalu jak mała miała je założone to i tak miała je wywinięte bo położna mówiła że są słabo wycięte i lepiej żeby były wywijane

A ja nie mialam zadnych wyciec… Jakos ta pielegnacja sama przychodzi, pieluszki nie przeszkadzaja :slight_smile:

Pola powiem ci tak, producenci robią wszystko żeby zarobić, matki są naiwne zazwyczaj przy pierwszym dziecku (z autopsji), a prawda jest taka, że czasami minimum znaczy lepsze :slight_smile: Ja miałam normalne pieluchy, wywijałam je na początku, położne w szpitalu mówiły, że nie ma potrzeby robić wycięć, chyba, że mi się chce. I okazało się, że obie przeżyłyśmy, ja i córka :slight_smile: Więc nie martw się niczym, z pieluchami sobie poradzisz czy mają wycięcie czy nie :slight_smile:

ja nie miałam wycięć i wywijałam u obu dzieciaczków bez problemu to było, rzepki zaklejałam na tym wywinięciu i nić się nie odwijało przy noszeniu czy leżeniu. Nie masz co się przejmować jedynie te z wycięciem to jak pisze Silje zarobek dla producentów, a zwykła pieluszka też w zupełności jest bezpieczna na kikutek

Ja również miałam zwykłe pampersy i je wywijałam.Przed porodem zastanawiałam się nad tymi pieluszkami z wycięciem bo na reklamie mnie zaciekawiły jednak po zebraniu opinii postanowiłam kupić zwykłe pampersy,z tego co mi mówiono te wycięcia sięgają za wysoko i żeby by nie zasłaniało pępka trzeba je podwijać więc żadne uproszczenie:)Podczas zakładania zwykłych pieluszek nie było żadnego problemu z zakładaniem :slight_smile:

z wycięciem z tego co pamiętam były chyba tylko Bella chociaż moze i Huggies mają nie pamietam, myśle ze warto kupić takie pieluszki których bedziemy chciały używać potem, skóra dziecka jest bardzo delikatna i podatna na niektóre produkty, tak naprawde pępuś szybko odpada i takie pieluszki to kwestia 1-2 opakowań więc nie wiem czy warto sie w to bawić, zwłaszcza ze my kiedy używałyśmy pampersów nie przeszkadzało to tak strasznie, poza tym są to pieluszki mieciutkie i mozna je spokojnie wywinąć lub samemu wyciąć, nie ponosząc dodatkowych kosztów.
Warto zwrócić uwagę nei tylko na pieluszki ale i kaftaniki czy śpioszki które mają aplikacje lub podwijają sie w tym miejscu podrażniając czy zaczepiając o pępuszek.

Huggiesy też mają te wycięcie nie wiem czy zauważyłyście dziewczyny że pieluszki huggiesy na jakiś czas zniknęły ze sklepowych półek, chyba jakaś afera była ?
co do wycięcia na pępuszek nie zwracałam na to uwagi przy zakupie pieluszek, przecież można pieluszkę zawinąć, albo samemu nożyczkami wyciąć :wink:
ostatnio ktoś mi mówił że ma pieluszki które mają jakiś pasek na którym wskazuje czy dziecko trzeba przewinąć :wink:

Wcięcie Huggiesy ale bardzo dobre też są Bambino, takie dostawaliśmy na oddziale sa super miękkie i dobrze się je wywija aby nie zawadzały o pępuszek.

Pewna nie jestem jakie pieluszki mają wycięcie, ale wiem, że te których producentem jest Bella, a więc pieluszki Happy odparzyły mi dziecko w pół godziny.

Barbara Welna ma 100% racji dzidzia jest tak obtulona że pieluszka niema znaczenia.
Ja zakupiłam jednorazowe gaziki i szło mi to szybciutko.

ja nigdy tych z wycieciem nie miałam …kupowalam od samego poczatku zwykle i podwijałam.

Co do pielegnacji …faktycznie sama bałam sie tego zabiegu i kosci mnie bolaly jak musiałam patyczniek wiercic w pępuszku …ale teraz jakbym miała komuś pomóc , zrobilabym to bz problemu , bo widziałam , że małemu krzywda sie nie działa , nigdy nie zapłakał …takze jesli przeprowadzimy taka czynnosc ostrożnie to nic zlego nie zrobimy :wink:

Pierwsze pieluszki kupowałam w rozmiarze 2-5 bo córeczki były drobne i ważyły poniżej 3 kg. Ale kupowałam tylko małą paczkę tak na początek i wcale się nie zastanawiałam czy mają wycięcie czy nie.
Spokojnie poradzisz sobie ze zwykłymi pampersami, bez wycięć.

Monia serio? Ja to grzebałam bez problemu, mąż na to patrzeć nie mógł. Zawsze mi mówił, żebym przy nim pępka nie czyściła :slight_smile:

No ja podwijałam i jakoś mnie to nigdy nie przerażało… Na początku sądziłam, że pieluszka będzie drażnić kikiut ale nic takiego nie miało miejsca.
Pieluszkę ważne by podwijać, by powietrze dochodziło do kikuta, przez co szybciej się pępuszek goi a kikut wysycha i odpada…; )
Jeżeli pieluszki są w podobnych cenach i lubisz wygodę to czemu nie ale jeżeli takie pieluszki są droższe to nie warto, po podwinięcie to chwila moment a efekt ten sam…; ))

Mieliśmy bez wycięcia i nie narzekałam. Zawijałam je i było wszystko ok