Dziewczyny!
Moje pytanie brzmi jak dbacie o twarz swoich maluszków. Jak i czym myjecie oraz czy smarujecie ją specjalnymi kremami.
Mam 1,5 miesięczną córkę. Buźkę przemywam na początku kąpieli wodą z wanienki . Kąpie różnie - albo samą wodą, albo z dodatkiem emolientu, albo z płynem z Babydream. Od niedawna po kąpieli nakładam krem z Babydream, ponieważ buźka jest szorstka i ma jakby drobną kaszkę. Zaczęła jej się też odrobinę łuszczyć skóra na uszkach.
Jak jest u Was? Stosujecie przegotowaną wodę? Smarujecie czymś, czy nie, bo różne opinie na ten temat słyszałam. Liczę na odpowiedzi.
Jesli ze skóra nic sie nie dzieje, to nie ma potrzeby nakladania na buzke zadnych kremow (chyba ze wychodzi sie na spacer i jest mega słonce albo mroz). Moze wlasnie od tego kremu zatkaly sie malej pory i stad powstala ta kaszka ? Małe dzieci nie potrzebują takiej pielęgnacji jak my
Na takie zmiany jak opisujesz najlepiej stosować przegotowana wodę i przemywać wacikiem a na koniec posmarować kremem z emolium. Miałam ten sam problem z twarzą synka…u nas był to trądzik niemowlęcy który zmniejszał się przy tej pielęgnacji która opisałam wyżej.
Też przemywałam zwykła przegotowaną wodą bez żadnych dodatków. Krem rzeczywiście może zatykać pory, więc na Twoim miejscu odstawiłabym go i zobaczyła jak skóra zareaguje.
Moim zdaniem fakt, że jest sucha skóra, kaszka i na uszach się łuszczy to świadczy o zmianach alergicznych. U nas tak uczulenie zaczęło się objawiać. Zwłaszcza te uszka. Może też lekarzowi pokazać.
Ja również popatrzylabym pod kątem alergii. Objawy które opisujesz, pasują do zmian alergicznych.
Przyjrzyj się diecie córki czy nie wprowadzilas jej nowych potraw/produktów które mogą wywołać alergie?
Dzieci często też uczula rumianek, jest on zawarty w produktach babydream, spróbuj myć córkę tylko w emolientach.
Myślę że zmiany skórne powinnaś skonsultować z lekarzem, który zadecyduje co dalej.
NatkaF - kremu zaczęłam używać dopiero jak pojawiły się te krostki. Dzięki niemu sytuacja się troszkę poprawiła, nie są aż tak szorstkie. Teraz to jest kaszka, którą wyczuwa się pod palcami, gołym okiem raczej jej nie widać.
Ja właśnie też skłaniałabym się ku alergii na coś co zjadłam.
Martyna-1988, pokarmowe, białko mleka krowiego i coś jeszcze, teraz obserwuje czy białko jaja kurzego czy soja. Moze coś jeszcze. Chociaż mój syn w tym wieku, czyli 11 tygodni, to na soję reagował.
U was też czas, kiedy takie zmiany się pojawiają, pasuje na alergie. Bo często 4-8 tydzień życia maleństwa.
krostki to moze byc tez objaw alergii kontaktowej na ubranie mamy wyprane w zwykłym proszku itp., dziecko przytula sie do mamy buzią czasem i wystarczy
Martyna ja po kąpieli Synka przemywam jego buzię wacikiem i przegotowaną wodą. Kąpie Synka w emoilentach.
A zmiany skórne, które opisujesz mogą świadczyć o alergii najczęściej zaczyna się w okolicach uszek, zgięć łokci i pod kolanami i na policzkach w około 8 tygodniu życia dziecka. Warto obserwować po jakim Twoim posiłku zmiany się nasilają i zrezygnować z tych produktów. Ja również polecam Ci żebyś wybrała się do pediatry i pokazała te zmiany bo możemy się mylić nie widząc tej wysypki.
Po kąpieli możesz smarować buzię kremem z Emoilum czy Oiliatum. Może trochę załagodzą - mi poradziła tak moja pediatra. Ale smaruje tylko na noc i jeśli coś się pojawia na buzi Synka.
Na razie obserwuj, woda przygotowana i waciki, jak radzą dziewczyny, oby nie alergia. Obserwuj skórę za uszami, brwi, zgięcia łokci i kolan, krostki i zaczerwienienie w tych miejscach świadczą o alergii. Możesz kąpać w krochmalu, ale emolium i oilatum bym odstawiła, mają kiepski skład mimo wszystko.
Życzę, oby to nie była alergia.
U mojego synka po 6 tygodniu pojawił się trądzik - po miesiącu znikł a co do pielęgnacji to zawsze przemywam twarz dziecka przegotowaną wodą z emolientem i już niczym nie smaruję, nie ma takiej potrzeby. Zresztą co za dużo to niezdrowo. Skórę dziecka balsamuję emolientem wtedy gdy zauważę, że jest lekko przesuszona i w te dni kiedy nie kąpię małego. Pediatra również potwierdziła, że dobrze postępuję w sprawie pielęgnacji skóry malucha.
Początkowo stosowałam kosmetyki różnych firm dla dzieci (nazw może nie będę podawała). Malutka dostała czegoś w rodzaju wysypki jak miała ok. 3 miesiące. Wówczas wybraliśmy się do laryngologa. Diagnoza AZS w początkowej fazie. Pani doktor poinformowała nas, że u dzieci trzeba stosować tylko emolienty bo reszta kosmetyków ma dodawane składniki uczulające. Z problemem borykamy się do dnia dzisiejszego. Tragedii nie ma, nie mamy już czerwonych łuszczących plam na ciele, jest gładka skóra i dziecko zadowolone. Dlatego do pielęgnacji dzieci polecam tylko i wyłącznie emolienty do stosowania na skórę.
Ja swoją córkę codziennie dwa razy dziennie przemywam wodą przegotowaną z dodatkiem mydełka, żadnymi kremami nie smaruję jeśli skóra dziecka tego nie wymaga, stosujemy tylko krem na niepogodę jak wychodzimy na zewnątrz. W szpitalu przemywało się buźkę roztworem soli fizjologicznej i również to stosuję. Mojej zaczęła troszkę się łuszczyć skóra ale na stopach i po prostu posmarowałam balsamem, jednak nie należy się przejmować tym u noworodków, u Ciebie jest już większe dziecko więc te miejsca również nawilżaj i sprawdź czy któryś z kosmetyków nie powoduje, że wysusza to miejsce.
Sylwia to całkiem normalne, że skóra na stopkach córeczki się łuszczy. Mojemu Synkowi też się łuszczyła i tak jak Ty smakowała balsamem. Jednak z opisu autorki może wynikać że jest to alergia.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.