Moje maleństwo skończyło 5 m-cy. Od jakiegoś czasu “walczymy” z odparzeniami na szyi. Maluda nie należy do “grubasków”, ale na szyi ma fałdki w których bardzo często są zaczerwienienia. Byłam u lekarza i dostaliśmy maść robioną. Pomogło bo z bardzo zaognionego miejsca ładnie zagoiło się. Niestety jak tylko skończyła się maść to szybko wraca stan poprzedni. Próbowałam różnych kremów, maści. Nadal szukam sposobu.
Jak narazie ratuje nas puder. Ale rzeczy całe białe ;(
julicom córeczka mojej koleżanki też miała taki problem lekarz powiedział ze odpowiedzialne są za to drożdżaki mała miała przepisaną maść cholesterol robioną w aptece i bardzo ładnie jej to się goiło. Dodatkowo koleżanka zasypywała małej szyjkę pudrem z alatanem robiła to w ten sposób że brała na rękę trochę pudru i delikatnie smarowała nim szyję małej. Problem całkowicie ustąpił jak mała zaczęła sama siedzieć i szyja była w tedy cały czas odkryta.
Spróbuj układać małą tak żeby jak najczęściej wietrzyć szyję i po kąpieli dobrze ją osuszaj.
Mój synek miał też ten problem pomógł mu Sudocrem. Teraz jak już zaczyna mu się robic “pręga” na szyjce od razu smarujemy sudocremem i na drugi dzień nie ma śladu.
Sudocrem odpada. - nie pomaga
Nivea na odparzenia nie pomaga.
dziś spróbowałam Linomagiem - ale momentalnie kreska sie zrobiła czerwona - taka mocno wyraźna, bo do tej pory jak tylko pudrem robilam to taka lekko różowa była.
Zobacze czy to coś pomoże.
Lekarz zapisal mi na początku maść - ale to była maść ze sterydem i mialam stosować max 7 dni. ale wtedy ranki były takie że aż się sączyło.
zobaczymy jak zareaguje na linomag.
Ja przez jakis czas też mialam taki problem, ale u mnie pomogl Linomag i przy upałach czesto przemywam fałdki małemu.
My używamy pudru dla dzieci,sprawdza się póki co,stosujemy go na szyjkę i pod paszkami Ważne jest,żeby puder nie kłaść na mokre ciałko,skóra musi być sucha.
U nas ostatnio pojawił się ten problem, ale dokładnie przemywam wacikiem i smaruje linomagiem i na drugi dzień sladu nie ma.
Ja przemywam szyjkę wacikami nawilżonymi wodą przegotowaną,a kiedy widzę,zę coś tam sie zaczerwienia,to smaruję sudocremem,a jak nie sudocremem,to kremem oilatum i na następny dzień śladu nie ma… tak juz nietstey jest z tymi fałdkami naszych maluszków czasem może nieprzyjemnie pachnieć,choć nie zaobserwowałam tego jeszcze u małej,a ostatnio to w ogóle mała nie ulewa więc mleczko nie ucieka nam aż do szyjki,tak więc to,co może najmniej przyjemnie pachnieć już osattnio nam nie zagraża
U nas nic z szyją się za bardzo nie działo.
Zawsze podczas mycia wymywałam dokładnie wszystkie fałdki, a potem dokładnie osuszałam.
Ja mam taki płyn Mustela oczyszczający, moczę nim wacik i przecieram. Płyn jest drogi i za mocno pachnie, ale jest dobry i wydajny, można nim przecierać buzie i pupkę. A do fałdek jak znalazł.
U nas na szyjce są odparzenia i stosujemy wszystkiego ale mały ma takie fałdki,że to pewnie od tego. I to co śmierdzi to zauważyłam,że to ropa… Stosujemy mąkę ziemniaczaną,sudocrem,bepanten,wycieramy do sucha i średnio pomaga
i jeszcze bardzoo często pod paszkami się robią…
waciki higieniczne - zwykłe płatki jak do demakijażu używamy plus delikatny płyn do kąpieli lub inny kosmetyk którego używasz do mycia maleństwa i delikatnie myjemy, potem spłukujemy letnią wodą…
ja bym spróbowała starego sposobu i posypała kartoflanka
Córeczka też ma fałdki na szyi i gdybym choć jeden dzień nie wykąpała to w moment odparzenia się robią. Ja mam taką robioną maść i ona zarówno na problemy skórne jak i na odparzenia świetnie pomaga. Czasem warto przy okazji zapytać pediatrę nawet o takie pozornie błahe problemy.
U nas coraz czesciej idzie w ruch sudocrem,… odpsrzenia dosc często sie pojawiala badz male ranki na szyi
Xaniab a sudocrem nie za sztywny ? Jakoś mi w tej okolicy ciałka nie podchodził i w razie awarii wolę bepanthen czy alantan.
Też bym tu użyła bepanthenu jednak. U nas szyjka śliczna tylko brud się zbiera ale dajemy z tym radę podczas dnia jak i przy kąpieli.
U nas na lekkie ranki na szyi pomaga sudocrem