Aneczka tak. Ale octanisept wysusza więc nie wiem czy to dobry pomysł aby używać go do miejsc intymnych.
Chodzi o to by zdezynfekowac rane, nawetale jak wysuszy to dobrze rany szybko się wtedy goją oczywiście w miejscach intymnych i tak zaraz będzie wilgotno... nie psika się do środka pochwy tylko na zewnatrz przy ranach...
A tak to korzysta się z plynu intymnego podczas mycia się...
To że nie mówią o tym to możliwe że albo są bardzo przekonane że jest lepszy lub mają z tytułu polecenia jakieś profity...
Ja byłam popekana baaaardzo nawet w środku i dzieki stosowaniu Mucovaginu dobrze się goiło i nic się nie rozwineło...
Karolinach ale czemu octanisept używać do miejsc intymnych? Mowilam tylko o kikucie i bliznie po CC
Aneczka dziewczyny tu piszą, że używały do rany po nacięciu krocza. Dlatego piszę, że ja bym się nie zdecydowała. Zagoiło się i wystarczyła tylko wodą i ręczniki papierowe.
Co szkoła i położne, to inne metody. Octanisept odkaża tj. spirytus, a rosa jest tj. Dziewczyny pisały- do podmywania, by zachować odpowiednie pH skóry.
Jeśli chodzi o płyn do miejsc intymnych to najlepiej używać ten co się go na codzień używa. Bo już jest sprawdzony.
Mi lekarz na izbie przyjęć kiedy ściągali mi szwy po nacięciu krocza w 8 dobie zalecił (co mnie zdziwiło) Tantum Rosa do irygacji, a sama tego nie robiłam od momentu porodu, bo bałam się wyjałowienia pochwy... do podmywania ok, ale jak widać po porodzie przydaje się też do przyspieszenia gojenia ran w środku...
KontrolaJakosci ja tak robiłam, myłam się rano i wieczorem tym olybem, którego używałam na codzień. A po każdym skorzystaniu z toalety myłam się samą wodą. Nie używałam nic więcej. I po dwóch tygodniach wszystko było zagojone.
Ja miałam szwy, które same miały się wchłonąć i tak się stało.
Ja byłam bardzo popękana w szczególności w środku to bardzo uważałam żeby nic mi się tam nie rozwineło. Być może nie potrzebnie tak dbałam ale sam ginekolog jak zobaczył mnie miesiąc później po porodzie to mówił że widać jak poważnie popękałam i przestrzegał bym jednak bardzo uwazała... no generaknie jak mnie tam zobaczył to mu mina zrzędła więc chyba dobrze że podjełam takie kroki by jednak dobrze dbać o te rany...
Może ten Tantum rosa do irygacji jest produktem do konkretnie ran po porodzie...
Ja tak czy siak polecam Mucovagin żel
Karolina myślałam że odnioslaś się do kije wypowiedzi więc nie wiedziałam o co chodzi ;) w sumie CC to rana taka jak nacięcie krocza więc jak na szef po CC się używa octanistept to czemu by nie i na tą ranę
Dokładnie aneczka myślę że na każdą ranę zda egzamin.
Może i tak ale ja nie używałam i bym się trochę do takich miejsc bała używać. Ale każdy robi jak uważa :)
A u Was jeszcze w ogóle idzie dostać octanisept w workach jeszcze?
Jak nie będzie okraniseptu to podobno bardzo dobry na rany jest gencjana(fiolet), ale jest też taka bezbarwna.
Zamawiałam tydzień temu przez aptekę internetową
Octaisept w workach? Ja mam w butelce nie wiedziałam nawet że taki jest
Fiolet jest też doskonały przy pierwszych objawach bólu gardła
Nie ma się co bać octenisept można spokojnie stosować na wszystkie rany, błony śluzowe również ale po rozcieńczeniu...
Ja też pryskalam ranę krocza octaniseptem. To preparat do wszystkiego, nie boję się co używać na jakiekolwiek rany. Przynosił mi ulgę, czy szybciej się goilo? Trudno określić, ale na pewno dwzynfekowalo i chroniło przed bakteriami. Kupiliśmy w butelce w formie sprayu.