Pielęgnacja kikuta pępowinowego u noworodka

Myślę że jak nic się nie dzieje z pepuszkiem to on i tak szybko odleci bez naszej ingerencji. Inna sytuacja jak się ciężko goi

Najważniejsze robić wszystko, by go nie oderwać. Psikać ponoć najlepiej octaniseptem.

MNPB mi położna też polecała octanisept ale nie zdążyłam kupić, bo kikut odpadł bez przemywania ani psikania :) 

Karolina to tylko się cieszyć 

Oktanisept jest dobry i przyda się nie tylko do kikuta... ja korzystałam też z gazików nasaczonych spirytusem... też dobre. Właściwie to nadal mam pochowane w przyborniku i zabieram np w podróż te gaziki bo miejsca nie zajmują a mogą się przydać.

Ja miałam Octenisept w szpitalu. Jedni kazali przemywac a inni nie. Ja przemywałam. I przydal sie do psikania nacietego krocza choć nienwiem teraz czy dobrze że tak psikalam

Octanisept w ogóle jest świetnym preparatem. U mnie nigdy go nie brakuje w apteczce, bo nawet nam dorosłym się przydaje.

A ja właśnie nie używam Octanseptu. Na sobie tylko przy ranie po CC używałam 

Ja tak samo oktanisept na rany po porodzie odkażałam, dodatkowo używałam mucovaginu czy jakoś tak bo byłam bardzo tam rozerwana i polecam.

Ja rany po nacięciu nie psikalam niczym, myłam wodą z płynem do higieny intymnej i wycierałam ręcznikami papierowymi. Rana po dwóch tygodniach się zagoiła :) 

Rana goiła mi się po szwach w porządku. Rzeczywiście octanisept i płyn do higieny intymnej wystarczał.

Ja czytałam że nie powinno się takiej rany psikać octeniseptem ale wowczas tego nie wiedzialam i po kazdym skorzystaniu z toalety w szpitalu psikalam. To przynosiło ulgę 

Ja ranę po nacięciu raz dziennie psikałam octeniseptem, kilka razy dziennie myłam i goiło się w miarę szybko

Myślę że napewno nie zaszkodzi popsikanie rany po nacięciu octaniseptem. Przeciez właśnie ten preparat jest do takiego stosowania. U mnie rana była mocna więc też psikalam. Myłam kilka razy dziennie i jeszcze rivanolem nasączonym gazikiem okladalam. Myślę że przez to też szybciej się zagoilo

Szybciej się goi i jest zdezynfekowane. Nic nie pożądanego się nie rozwinie w ranie.

Kontrolajakości dlatego też niektórzy zalecają przecieranie Octaniseptem ranę po CC

Ja używałam prysznica po każdym skorzystaniu z toalety i to wystarczyło. Nic się nie działo z raną. 

Octanisept jest środkiem do stosowania na tawerny otwarte, więc nie rozumiem dlaczego nie miałby być stosowany na ranę po nacięciu.

MNPB na szkole rodzenia na ranę polecali tantun Rosa. O octanisepcie nic położne nie mówily. 

Tantum rosa to polecali do podmywania się