pisałam już o tym, ale napisze i tu bo nie wiem czy do tamtego wątku trafi autorka tego
ja z rozstępami sobie nie radziłam bo nie miałam tego problemu. lekarz całą ciążę powtarzał mi, że ślicznie mi się skóra naciąga i nie mam rozstępów . jednak w ostatnich dwóch tygodniach kiedy miałam ryzyko porodu przedwczesnego i musialam leżeć na płasko całe dwa tygodnie to nadrobiłam za całe 8 miesięcy. od ciągłego leżenia na jednym boku zrobiły mi się rozstępy po jednej stronie. są okropne ale powoli zaczynam się do nich przyzwyczajać bo nie pozbędę się ich więc muszę nauczyć się z tym żyć…
ja od 4 miesiąca ciąży stosowałam Perfecta mama Dax cosmetics, w promocji można go kupić w rossmanie za ok.17zł, stosowałam go regularnie rano i wieczorem, a czasami kiedy czułam taką potrzebę to smarowałam się również jeszcze w dzień, stosowałam go również jeszcze 3 miesiące po porodzie, zarówno w ciąży jak i po niej nie pojawił mi się żaden rozstęp, ale fakt, dużo zależy od uwarunkowań genetycznych, jeżeli mamy predyspozycje do rozstępów nawet regularne stosowanie kosmetyków nas przed nimi nie uchroni
Ja na początku ciąży stosowałam tylko oliwkę, tak jak poradziły mi koleżanki, niestety nie pomogła, na piersiach, które bardzo szybko mi urosły, pojawiło się wiele rozstępów, które mam do teraz. Dlatego potem zaczęłam stosować kremy (od ok 3-4 miesiąca), popróbowałam kilku a potem trafiłam na Pharmaceris Foliacti i ten stosowałam od ok. 5 miesiąca do końca ciąży. Jestem z niego bardzo zadowolona - nie pojawił mi się ani jeden rozstęp, mimo że miałam bardzo duży brzuch i przybrałam 22kg! Do tego cenowo nie wychodzi źle, przy stosowaniu wg zaleceń 2x dziennie starczał na miesiąc, a w Superpharmie jest regularnie w promocji, zwłaszcza jeśli ma się kartę - kosztuje ok 27zł.
ja od początku ciąży używałam tego balsamu(na zdjęciu)
smarowałałam brzuch codziennie i nie mam ani jednego
a przytyłam prawie 30 kg
ale ud nie smarowałam albo o nich często zapominałam i trochę “popękały” mi pod koniec
nie wiem czy brak rozstępów na brzuchu to efekt stosowania tego smarowidła
ale fajny tez jest i skuteczny na juz istniejace rozstępy jest bio oil od niedawna dostepny w pl
jestem w ciąży z bliźniaczkami i muszę przyznać, że brzuszek staje się coraz większy… jestem w 6 miesiącu i jak dotąd smarowałam się tylko zwykłą oliwka. Na szczęście jeszcze mnie nie dopadły żadne rozstępy ale zobaczymy jak będzie później… polecam smarowanie oliwką ponieważ jest tanie z tym, że ważne jest systematyczne masowanie ciała… ja smaruję się dwa razy dziennie… trochę to czasu zajmuje ale jest efektywne :)))
Ja też smarowałam się oliwką, ale rozstępy się pojawiły chociaż nie aż tak dużo. A na sali patologii przed porodem były dziewczyny po 18 i 17 lat, one to dopiero miały rozstępy więc jak zobaczyłam ich i one nastolatki praktycznie a ja bliżej 30 to się przestałam martwić i jakoś mi się tak lepiej zrobiło. Mój synek ważył 4500 więc był duży i miałam duży brzuch, stąd nie udało się uniknąć rozstępów.
Witam, ja rozstępów może i nie mam jak na razie, choć jestem po raz drugi w ciąży. Strasznie dbałam o brzuch używałam oliwek, balsamów wszystkiego co można w ciąży na brzuch położyć.Niestety zapomniałam o pośladkach i udach na których pojawił mi się (w 2 ciąży) gigantyczny cellulit , może któraś z was też ma ten problem i co no to używa i czy działa.
W związku z tym, że kosmetyki dla “ciężarówek” z reguły można stosować dopiero od 4 miesiąca, ja na początku stosowałam olejek z avocado z nivea albo oliwki dla dzieci. Ważne żeby nie zawierały potencjalnie szkodliwych składników i nawilżały skórę, żeby zdążyła się przygotować na kilka miesięcy rozciągania. Po 4 miesiącu zaczęłam stosować kosmetyki z serii sexy mama z bielendy i spokojnie mogę polecić:) Jestem w 9 miesiącu i nie mam rozstępów.
Jestem w 38 tygodniu ciąży Jak na razie rozstępów brak Smaruje się tylko oliwka do ciała Palmers (raz ta dla kobiet w ciąży,innym razem zwykłą ) wlewam ją też do kąpieli w wannie. Próbowałam stosować inne środki,ale mnie uczulały-mustela,oliwki Nivea, lub nie działały na skórę(była po nich szorstka,słabo nawilżona)etc… Tak więc z czystym sumieniem mogę polecić Palmers’owe produkty Zdarza mi się również co którąś kąpiel wlać do wody natłuszczający olejek Oillan lub Oillatum Myślę,że dzięki nim skóra się nawilża,natłuszcza i skóra nie ma problemów z rozciąganiem
Również polecam przyszłym mamom produkty Palmers, sprawdziłam je również na sobie. Świetnie nawilżają i chronią skórę przed rozstępami. Warto spróbować.
Rozstępy pojawiają się ok. 6-8 miesiąca. O skłonności do nich decydują geny i nie da się im zapobiec lub całkowicie usunąć, no chyba, że za pomocą skalpela;/ Ale oczywiście możemy sprawić żeby były mniej widoczne. Jeśli nie stać nas na kremy przeciwko rozstępom, możemy użyć oliwki lub oliwy z oliwek (ta druga lepiej nawilża i zawiera naturalne składniki). Oliwkę najlepiej wybrać taką bez substancji zapachowych. Ja przetestowałam różne kremy i widzę, że nie jestem jedyną osobą, która po Perfecta mama dostała wysypki. Używałam też Mustelli i kremu z AA. Z obu jestem zadowolona. Po pierwszej ciąży mam mały rozstęp koło pępka (wina kolczyka), ale ledwo widoczny. W obecnej używam na przemian Kremu z AA i Bio oil. Zobaczymy jaki będzie rezultat.
Ja również używałam kremu przeciw rozstępom marki Gerber podczas pierwszej ciąży. Okazał się rewelacyjnym kosmetykiem, który nie tylko doskonale nawilżał i ujędrniał skórę, ale i doskonale chronił przed rozstępami. Obecnie jestem w drugiej ciąży i również stosuję ten fantastyczny krem Gerber. Polecam wszystkim przyszłym mamom.
w pierwszej ciazy stosowalam rozne kosmetyki na rozstepy, nie popekalam ani nic, dopiero jak urodzilam pojawily sie rozstepy na biodrach po lewej stronie od lezenia na lewym boku… zaczelam stosowac produkty pharmaceris, wiekszosc rozstepow zniknela lub zostala bardzo rozjasniona, nie byly to jakies wielkie rozstepy… teraz stosuje produkty ziaja mamma mia i perfecta mama i jestem zadowolona, chociaz maly mi sie tak wypina i napina, ze nie jestem pewna czy beda dzialac jestem ogolnie szczupla osoba, malo tyje, wszystko wchodzi w brzuch a skora ciagle napieta…
Używałam balsamu i oliwki Babydream fur Mama z Rossmana od 3 miesiąca ciąży. Chociaż musiałam uważać, gdyż miałam twardy brzuszek, więc masaże zakazane, ale bardzo delikatnie smarowałam brzuszek jak opętana po 3 razy dziennie na przemian oliwką i balsamem. Jestem bardzo szczupłą osóbką i mam skłonności do rozstępów (nie wiedzieć czemu kilka lat temu pojawiły mi się pod kolanami…), ale po ciąży nie mam żadnej pamiątki! Ani jednego rozstępa! Po porodzie też używałam tych kosmetyków i brzuszek wrócił do swej dawnej postaci. Ja polecam. Zresztą uwielbiam kosmetyki z Babydream, wszystkie, których używałam mogę polecić z czystym sumieniem.
Podobnie jak cynamoon też używłam balsamu Babydream z Rosmanna polecił mi pewien tata, którego żona też używała i sobie chwaliła :). Bez rozstępów się nie obyło ale tylko na jednej piersi i nigdzie więcej. Zaczęłam używać około 3 miesiąca. Cena przystępna a i balsam bardzo fajny, dobrze nawilża i przede wszystkim nie uczula.
ja używałam kosmetyków przeciw rozstępom ale szczerze to nie robiłam tego systematycznie a rozstępy pojawiły się na odach w związku z tym że dużo przytyłam w ciąży, myślę że systematyczne używanie tych kosmetyków może daje jakieś efekty
Ja smaruję się kosmetykami z serii sexy mama z bielendy do przeciw rozstępom i na biust. Jestem w 9 miesiącu i nie mam rozstępów, a skóra jest fajnie nawilżona:) Kosztują koło 16-17 zł, ale na promocji można kupić taniej:)
Ja też szczerze mogę polecić produkty firmy Palmers. Balsam do ciała używam od 6 lat, czyli zanim pojawił się na rynku polskim. Jak zaszłam w ciążę od razu wiedziałam że będę używała balsamu na rozstępy tej firmy. Smarowałam brzuszek od 3 miesiąca. Pod koniec ciąży troszkę mniej ponieważ każdy dotyk sprawiał że miałam skurcze, ale mimo wszystko smarowałam najważniejsze miejsca, czyli uda, pupę, boczki brzuszka oraz plecy na wysokości brzuszka. Nie mam żadnych śladów po rozstępach.
Może i ja zabiorę głos,
My z żoną, po analizowaniu składów wielu kosmetyków na rozstępy, używaliśmy Oliwki Nivea Baby, której lista składników była najkrótsza i chyba najmniej skomplikowana (bodajże trzy składniki). Pozostałe kremy, mimo tego, że dedykowane dla kobiet w ciąży, pod względem składu pozostawiały wiele do życzenia np. w składzie niektórych był alkohol, retinol (b. szkodliwy dla płodu), kwas salicylowy… Ogólnie wyznajemy zasadę, że im mniej sztucznych substancji dostarczanych do organizmu tym lepiej, dlatego wybór padł na oliwkę i udało się uniknąć rozstępów. Co wieczór smarowanie brzuszka żony połączony ze śpiewaniem kołysanek do maleństwa w środku
Pozdrawiam
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.