Pielęgnacja ciała w czasie ciąży

Jakie kosmetyki używałyście w czasie ciąży do pielęgnacji piersi, brzucha i ud, aby zapobiec powstawaniu rozstępów. Od którego tygodnia ciąży stosowałyście te kosmetyki ? Które ze stosowanych preparatów okazały się najbardziej skuteczne, widziałyście poprawę ? Czy stosowane kosmetyki nie miały złego wpływu na Waszą ciążę i Dzieciątko ?

Mi podobnie jak kolezance powyżej nic nie pomogło-poprostu mam skłonność do rozstępów.Rozstępy pojawiły mi się w 7 miesiącu gdy brzuch nagle gwałtownie zaczął sie rozrastać-mam ich bardzo duzo na brzuchu,ale również na udach,bokach brzucha a nawet na plecach…Myśle że to zależy od skóry,jesli ktoś ma skłonność do rozstępów to niestety żadne maści ani inne cuda nie pomogą.Jednak napewno stosowanie Oliwki nie zaszkodzi,ogólnie wszelkie nawilżanie sprawia że skóra jest bardziej odżywiona,nawilżona i przez to podatna na rozciaganie.

Ja mam rozstępy, chociaż wg mojego męża słabo widoczne, ale ja mu nie wierzę :wink:
Od 3 miesiąca używałam żelu fissan, na brzuch, trochę na uda, chociaż długo się wchłaniał. Potem używałam kremu Gerbera, już tylko na brzuch i dalej go używam. Też jest dobry, chociaż wg mnie Fissan był ciutkę lepszy. No ale rozstępy to indywidualna sprawa zależy, jakie kto ma ciało i predyspozycje, niektórym kremy nie pomogą, chociażby były najdroższe :slight_smile: Mi rozstępy puściły się na koniec 8 miesiąca i myślałam, że się załamię… na sam koniec… Podobno oliwka jest też dobra, ale nie lubię oliwki. A z tych kosmetyków, których używałam, nic nie szkodziło ani mi, ani dziecku.

Co do oliwki do ciała to której firmy najbardziej polecacie ? Macie jakąś konkretną, sprawdzoną ? Jakiej firmy kupić, bo ja wolę jednak zapobiegać rozstępom i nawilżać skórę :slight_smile:

Ja stosowałam zwykłą oliwkę dla dzieci ,Bambino’’ moim zdaniem jest godna polecenia.

Mi koleżanka poleciła iśc do apteki i zapytać o jakieś próbki przeciw rozstępom dla kobiet w ciązy. Dostałam po 3 szt 3 różnych firm i szczerze najlepiej podpasował mi olejek mamamil i emulsja mamamil - bardzo fajnie się wchłania a skóra jest mięciutka i dobrze nawilżona. Kupiłam go potem ale zapominalam codziennie stosować codziennie w związku z tym mam po pare rozstępów na samym podbrzuszu ale nigdzie indziej, a koleżanka stosowała codziennie i nie ma nic, więc chyba jest skuteczny i do tego nie jest szczególnie drogi.

Mi niestety oliwka nie pomagała wogóle. Mam bardzo wrażliwą skórę, która cały czas swędziała po oliwce. Siostra poradziła mi nawet smarować oliwą z oliwek, ale też nie pomagało. Wiem, że każda skóra jest inna dlatego nie mówię z góry, że oliwka jest zła. Mi akurat nie pomagała.
Przez pewien czas używałam kremu nazywał się chyba Perfecta mama… Coś takiego. Ale strasznie drażnił mnie jego zapach no i brzuch dalej swędział.

Postanowiłam poszukać innego kremu . Poczytałam trochę opinii o… Oczywiście niektóre odrzuciłam na starcie ze względu na cenę. W granicach rozsądku znalazłam krem Pharmaceris Foliacti. Postanowiłam zaryzykować. Dla mnie okazał się strzałem w 10.!!! Przyjemny zapach, fajna konsystencja, bardzo wydajny i przede wszystkim skuteczny. Kiedy zaczynałam go używać miałam już na brzuchu delikatną różową siateczkę rozstępów, ale on je zredukował. Nie pojawiły się też kolejne, do samego końca ciąży, mimo iż przytyłam 20kg. Zamawiałam na allegro po dwa opakowania. Wychodziło znacznie taniej niż w sklepie a przez całą ciąże zużyłam chyba 4 opakowania i trochę zostało na po ciąży. Także polecam :slight_smile: Nie mam żadnego rozstępu mimo, że mój brzuch była baaardzo duży.

a.100krotka : Po Perfecta mama również strasznie swędział mnie brzuch i do tego dostałam wysypki moje ciało go nie tolerowało. Wczoraj zakupiłam Bio Oil którego reklamują na blizny i rozstępy. Zapach ok, szybko się wchłania, co do działania pisze stosować min 3 miesiące dwa razy dziennie więc spróbuje może chociaż trochę te rozstępy znikną bo niedługo lato więc nawet wstyd założyć krótkie spodenki bo moje nogi wyglądają tragicznie co do ceny tylko to niska nie jest ponieważ koszt ok 40 zl za 60 ml preparatu mi udało się kupić w promocji w rosmanie za 30 .
Dziwny ze mnie przypadek bo najwięcej rozstępów pojawiło się właśnie na całych nogach i piersiach…

Ja od początku żeby zapobiec rozstępom na udach,brzuchu stosowałam krem przeciw rozstępom eveline.Ale bez efektów,rozstępy i tak się pojawiły.Przyszłe mamy,i moje koleżanki też chwalą sobie kosmetyki dla kobiet w ciąży Mustela,ale są to nie ukrywam drogie kosmetyki.
Na piersi stosowałam na przemienne prysznice chłodną i ciepłą wodą na zmianę.I rozstępy się też pojawiły ale delikatne i o dziwo zanikły.Ale tylko na piersiach.

oprócz kremów i olejków warto pamiętać aby myć piersi kolistymi ruchami i żeby zapobiec powstawanu rozstępów można stosować na zmianę ciepły i chlodny strumień wody który poprawia ukrwienie i krążenie.

Witajcie, jestem położną, ale aktualnie jestem również w 6. miesiącu ciąży :slight_smile: Ja stosowałam już od początku ciąży Pharmaceris przeciw rozstępom mimo, że jest od 4 miesiąca ciąży. Jednak jestem dość wrażliwa na kosmetyki i moja skóra pomimo, że jest to preparat niby hipoalergiczny zaprotestowała, swędziały mnie piersi więc również zaczęłam nawilżać je oliwą z oliwek - pomogło, ale również na swędzące piersi pomogła mi maść do pielęgnacji brodawek dla kobiet po porodzie. Aktualnie używam Olejku przeciw rozstępom i na istniejące rozstępy firmy Eucerin, moja skóra znosi go idealnie. Jest wydajny i ładnie pachnie. Mam rozstępy na piersiach i zaczynają pojawiać się również na udach mimo to znajoma kosmetolog powiedziała mi, że trzeba po porostu tą skórę natłuszczać jeśli kogoś nie stać choćby zwykłą oliwką - mimo, że te rozstępy nie znikają jest większa szansa, że zniwelują się prawie do 0 tuż po porodzie. Więc moje drogie nic tylko poświęcić chwilę czasu dla swojej skóry, a efekty mogą być zaskakujące. :slight_smile:

W pierwszej ciąży stosowałam krem FISSAN (dostępny w aptece).
W obecnej stosuję balsam nawilżający JOHNSON’S® - zero rozstępów :slight_smile:

Od lekarza usłyszałam, że niezależnie od tego czy się będę czymś smarować czy nie to wszystko zależy od skłonności genetycznych.

Fissan jest bardzo dobry ale niestety nie ma go już w polskich hurtowaniach aptecznych, jedynie gdzieś za granicą jeśli macie kontakty we Włoszech, Niemczech…lub na e-bayu ale chyba na rozstępy też nie znalazłam.

Ja przy każdej z 3 ciązy używałam kremu Gerbera przeciw rozstępom i nie miałam ich i nie mam do dziś ale używać zaczynałam zawsze około 4 miesiąca - zanim zdążyłam przytyć.

Ja jestem w dziewiatym miesiącu ciąży i mam śladowe ilosci rozstępów. Ale nie na brzuchu a raczej na udach. Oliwki nie używałam bo nie lubię jej tłustej konsystencji. Nie uważam też żeby dobrze nawilżała skórę. Na początku ciąży nie używałam żadnego preparatu na rozstępy bo po prostu zapomniałam. Potem koleżanki mnie uświadomiły, że warto zacząć dbać o skórę póki nic na niej nie ma. Więc kupiłam krem Bubchen. Jego cena jest całkiem przystępna, ładnie pachnie i dobrze nawilża. A co chyba najważniejsze nie pojawiły mi się żadne rozstępy. Co prawda mam kilka na udach ale to dlatego, ze tam rzadko smarowałam. Ale brzuch jest w porządku. Po porodzie też mam zamiar używać go przez jakiś czas. Geny genami ale warto pomóc skórze.

Większość kosmetyków dla kobiet w ciąży jest zalecana od 4 miesiąca. Do tego czasu najlepiej stosować oliwkę dla dzieci lub specjalną dla kobiet w ciąży np. firmy Palmers by nawilżać, gdyż z powodu zmian w gospodarce hormonalnej skóra często jest bardzo sucha. Następnie można kupić balsam na rozstępy dla kobiet w ciąży. Jako mama polecam kosmetyki firmy Palmers, dostępne w aptece. Kosmetyki mają przyjemny zapach, są dostosowane również do skóry wrażliwej i cena jest przystępna. Natomiast jako położna mogę napisać (po wywiadzie z ciężarnymi), że większość preparatów dla kobiet w ciąży w pewnym stopniu chroni skórę od powstania rozstępów. Znam jednak przypadki, że kremy nie pomogły i tak rozstępy się pojawiły. Warto również pomyśleć o gimnastyce dla kobiet w ciąży (od 16 tygodnia), tylko musi być zgoda od lekarza ginekologa, że ciąża przebiega prawidłowo. Ćwiczenia poprawiają nastrój, kondycję oraz pomagają nie przytyć za dużo. Pozdrawiam

mi teraz niestety zaczely pojawiac sie rozstępy Ale tylko pod brzuszkiem i kremy nie dzialaja

klamerka123 a w którym jesteś tc, że dopiero zaczęły pojawiać Ci się rozstępy ?

przy pierwszej ciązy nic nie działało na moje rozstępy bo bardzo dużo przytyłam , teraz w drugiej ciąży uzywam kremu mustela na rozstępy i pomaga nie mam nowych a i skóra jest odpowiednio wypielęgnowana przy okazji .

Moim zdaniem jeśli się ma predyspozycje do rozstępów to niestety nic nas przed nimi nie uchroni. Kiedyś widziałam taką rozmowę ze specjalistą i on wypowiadał się, że żaden krem nie jest w stanie tak głęboko wniknąć w strukturę skóry aby usunąć czy zapobiec rozstępom. Jedynie laser nam pomoże się ich pozbyć.

Jedyne co możemy zrobić aby pomóc naszej skórze to mocno ją nawilżać i uelastyczniać. Ja smarowałam się wszystkimi możliwymi kremami i niewiele mi to pomogło, długo miałam na brzuchu taką jakby czerwoną plamkę, a pod koniec ciąży dosłownie w moment zaczęły się pojawiać kreski pod brzuchem, w sumie dopiero w lusterku je zobaczyłam:/