Artan kazde dziecko jest inne twoja corka poprostu zrezygnowala z cycka czyli z jedzenia w nocy bo cyca nie bylo
to tez forma oduczenia dziecka wstawania w nocy
inne musza sie oduczyc a jeszcze inne poprostu najesc na noc
W moim przypadku ciężko jest karmic dziecko przez sen jak ma zaciśnięte wargi. . Dlatego jestem zmuszona rozbudzić najpierw. .
Grabla ale jak dziecko spi to celowo budzisz by nakarmic? A w jakim jest wieku? Bo może nie musisz tego robić, malec śpi bo tak ma. A jak już musisz karmić w nocy to dziwne, że dziecko ma zaciśnięte wargi. Ja jak brałam małą wystarczyło, że podrażniłam kącik wargi brodawką a usteczka same się otwierały i mała jadła.
Gabriela a czemu wybudzasz?
Mam bliźniaki maja 5 miesięcy. Synek spadł troszkę z wagi. Lekarz zalecił dokarmianie. Ogólnie syn jest niejadkiem od początku. Córki nie dokarmiam.
O bliźniaki, jak fajnie i do tego parka :-). No skoro lekarz kazał dokarmiać, to miał na pewno powody. Moja mała będąc w tym wieku co Twój synek też za dużo nie przybierała (ale nie spadała) i starałam się właśnie karmieniem nocnym nadrabiać, ale ona budziła się sama z siebie i domagała jedzenia.
Ah… u nas jak jest sen to na całego. . Typowe dwie odmienności bo drugie dziecię zamiast spac budzi sie i domaga jedzonka…
u mnie też w nocy - przez sen domaga się mleka, wezmę tylko na ręce, po ciemku zbliżam pierś a mój ssaczek juz zasysa. Jakbym musiała trochę zbudzić, to już by spania nie było.
grabla - to masz dzieci o różnych charakterkach
iza a moje dziecko nie wypije z butli nic gęstego. Kupiłam smoczek z odpowiednim przepływem. Testowałam na różne sposoby, różne ilości kleiku - nie chce. Ma być rzadkie mleko i już.
Jeszcze się karmimy w nocy.
ja w nocy karmię częściej niż w dzień - ale to dlatego, że w dzień moja wiercipięta nie ma czasu jeść a w nocy jak jest zaspana to opróżni obie piersi
Oliwia o popatrz a Marysia nie chce wogole mleka od kad zaczela jesc inne rzeczy i z butelki tylko kasza i soczek
Ciężko mi było oduczyć dziecko jedzenia w nocy. Pewnego razu postanowiłam że konsekwentnie w nocy podam wodę zamiast mleka. Mała miała 10 miesięcy a ja wstawiłam do niej po 4-5 razy na noc. Nie chciała jadać kolacji a jedzenie kaszki czy kleiku z butelki było niewykonalne.
Po pierwszej nocy , która była nieprzespana było już dobrze. Mała nie była brana w nocy na ręce tylko w łóżeczku piła wodę. Zaczęła jeść kolację i z czasem przestała się budzić w nocy.
ja sama synka budziłam na karmienie gdzies około 23 żeby potem w nocy nie wstawac, ale jakiś tydzień temu zauważyłam że jak go budziłam na karmienie to był mega wkurzony. to 3 dni temu zrobiłam próbę i nakarmiłam po 20 i potem dopiero przed 8 rano. od 3 dni się nie budzi. pierwszego dnia było najgorzej bo sama sie budziłam ze strachem ze sie biedactwo obudzi z płaczem. oby sie utrzymało
Karmiłam synka tuż przed snem, a zasypiał przeważnie po 22:00. Kiedy był malutki, budził się w nocy raz, góra dwa razy na jedzenie. Nie oduczałam go na siłę od tego. Z biegiem czasu budził się coraz rzadziej, a teraz, od dłuższego czasu przesypia bez żadnych pobudek 10-12 godzin. Na wszystko przychodzi odpowiednia pora i należy być cierpliwym.
czasami to nawet nie da się na siłę oduczyć, dzieci są uparte i potrzebują zjeść w nocy, syn jak się wierci w nocy to daje smoczek i śpi dalej, a np. inne dziecko nie da się oszukać
Mój Xavier wypije mleko koło 22 150ml i potrafi spać do 10 rano bez budzenia w nocy
z kazdym dniem zmniejszaj ilosc wody z mlekim az zostanie na samej wodzie. Ja jak budzi sie mój mały w nocy to “oszukuje” go tez smoczkiem i udaje mu sie usnąc:)
nie wolno na własną rękę zmniejszać ilości mleka w wodzie…
Też słyszałam o tej metodzie aby dziecko oduczyć nocnego jedzenia mhm. Podobno pomaga. Ja w nocy podaje pierś i szczerze mowiac nie przeszkadza mi nocne wstawianie do dziecka.
A po co uczyć… Przyjdzie czas to samo przespi noc. Tylko cierpliwość tu może pomóc
U mnie tez bliźniaki budzą mnie w nocy, różnie, o 3, o 5 ale zawsze raz, wypija mleko i śpią jeszcze zwykle do 7, czy 8. Mam nadzieję, że jak będą starsze dłużej będą przesypiać i całą noc prześpią…