Jakie macie sposoby na to, aby oduczyć dzidziusia picia mleka w nocy?
a karmisz piersią czy butelką? o której maleństwo chodzi spać i w jakich godzinach się domaga jedzenia i czy zawsze o stałych porach?
Karmię mm. Chodzi spać różnie, ale na noc zasypia zazwyczaj około 21 dostaje 150mm z kaszką i śpi do 2 budzi się na mleczko i śpi do 7 rano i wtedy już wstajemy.
Jeśli karmisz mm to spróbuj zwiększyć ilość wody a zmiejszyc mleka modyfikowanego w posiłku nocnym aż z czasem będzie dostawać samą wodę i powinna przestać wstawac w nocy. Powinno się udać jeśli dziecko budzi sie z przyzwyczajenia jeśli jednak z głodu to powinnas tyle mleka ile dostaje w nocy dorzucić jej do posiłków za dnia… a ile ma maleństwo?
Potrzebuję rady w tej kwestii dla matki karmiącej piersią, bo moja mała ma już 6 m-cy a cyca w nocy domaga się 2-3 x,. Niby im starsze dziecko tym dłużej śpi w nocy bez pobudek na karmienie, ale nie u nas niestety.
mój maluch ma 9 miesiecy i nadal wybudza się na mleko …tyle ,że gdzieś ok godziny 3 rano i ok 6 nad ranem albo o 5… różnie to bywa…nie wyciągamy malucha z łóżeczka tylko przewracamy na boczek i dajemy mleko w łożeczku…na śpiocha Nie wiem czy to dobre jednak nam jest znacznie wygodniej …myślę jednak ,że mały sam z czasem się oduczy picia mleka w nocy…
Przy karmieniu piersią jest troszkę trudniej;/ ponieważ nie wiesz ile twoja malutka zjada z piersi ale ważne żeby jadła jak najwięcej ponieważ jeśli w ciągu dnia zje wystarczającą ilość mleczka to przestanie się budzić w nocy. Nasze pory posiłków przy 3-4 miesięcznym dziecku wyglądały tak:
7;00, 11;00, 15;00, 18;30-19;00 <— karmienie częściowe, 21;00<— również karmienie częściowe przez sen i o 23;00- karmienie przez sen (ja tutaj wprowadziłam karmienie moim mlekiem ale z butelki żeby mała więcej wypiła)
po jakimś czasie malutka zaczęła się wybudzać coraz później na karmienie nocne z 3 godziny doszliśmy do 7;)
kiedy już malutka spała od 23-7 bez jedzenia wyeliminowałam karmienia częściowe (o 18;30-19;00 i 21;00) i zastąpiłam jednym pełnym karmieniem między 18;30-19, a karmienie o 23 przesunęłam na 22;)
Jeśli jesteś pewna że twoja mała się najada w ciągu dnia a budzi się z przyzwyczajenia można w nocy po przebudzeniu starać się ja uspokoić samym smoczkiem i uśpić (parę dni to może potrwać).
Jeśli czegoś nie zrozumiesz to pisz;) a ja trzymam kciuki
Mi się udało podawać przez jakiś czas wodę do picia zamiast mleka w nocy i dziecko samo przestało budzić się na jedzenie:-)
Artan dziecko w wieku 6 miesięcy przechodzi skok rozwojowy gdzie potrzebuje więcej pokarmu i może trwac to nawet tydzień. dlatego może jesc w nocy częściej. A co je ze stalych posilkow już. Możesz jej na kolacje zrobić kaszke a przed samym snem podac piers może wytrzyma dluzej bez jedzenia wtedy.
Ta metode która opisuje aga to jest metoda Tracy Hogg i u nas mimo ze ja karmiłam mama od 4 miesiąca moim odciagnietym mlekiem to robiłam tak jak Aga pisze. Czyli karmiłam ja w podobnych godzinach tzn u nas było tak ok 17 zjadala zleko o 19 troszkę kaszy i dojadala mlekiem. Pozniej o 21 dawałam jej jeszcze mleko przez sen choć nie zjadala dużo i ok 23-24 jak szlam spac to zjadala już sporo ok 150 ml i spala do ok 5 polecam ta metode. Godziny musisz wyprobowac sama bo nie kazde dziecko chce tak samo jesc. U nas te godziny się sprawdzily a jak ja chciałam karmic o 18 to już nie mogla wytzymac i poplakiwala
Martyna a ile dziecko już ma ze chcesz oduczyć je zupełnie jedzenia w nocy?? Niektorzy polecają aby co dwie trzy noce zmieniac proporcje mleka w stosunku do wody tzn żeby dawac więcej wody niż mleka i tak co druga noc zwiekszac wqode az dojdziesz do samej wody wtedy dziecko powinno stwierdzić ze na sama wode to mu się nie oplaca się budzi :)
Dzięki dziewczyny. Kaszkę na noc podaję, bo ze względu na zbyt niskie przyrosty masy ciała od 6 miesiąca dokarmiamy się. Wolałabym z powyższego względu nie oszukiwać jej wodą w nocy. A oprócz pobudek w nocy na jedzonko mamy pobudki również takie na uspokojenie smoczkiem, dopiero jak on nie działa wkracza cyc. Natomiast nie sprawdzi się u nas dopychanie cycem po kaszce bo mała strasznie ulewała po takich próbach, najwięcej ile jest w stanie zjeść to 150 ml. Natomiast jak dostaje pierś to ciągnie to całkowitego jej opróżnienia. Chyba przyjdzie mi się uzbroić w cierpliwość.
Tak Marta-1987 to jest metoda Tracy Hogg u nas się sprawdziła rewelacyjnie ii dlatego ją polecam;) mi było troszkę łatwiej bo też malutka od 4 miesiąca karmię swoim odciągniętym mlekiem ale tylko z butelki (niestety ma zaburzony odruch ssania i nie potrafi zassać piersi).
Myślę że trzeba próbować różnych metod albo dostosować je do swoich potrzeb tak żeby mieć coś odpowiedniego dla nas. Ważne żeby obserwować dziecko.
Artan jeśli próbujesz smokiem a on nie pomaga to może być to głód, jeśli ulewa to nie ma co cisnąć bo moja jak zje za dużo to tez ulewa po posiłku a ile maleństwo ma posiłków w ciągu dnia? i jak długo karmisz piersią?
Karmię już 7 miesiąc, wcześniej 5 miesięcy wyłącznie pierś na żądanie (8-9 x na dobę), od 6 miesiąca dokarmiamy się i teraz moja mała zjada 5-6 x pierś, 150 ml kaszki, 150 ml jarzynek z mięskiem, i jakieś 125 g owoce. Od dwóch dni podaję po 2 łyżeczki jogurtu naturalnego przed deserkiem.
Właśnie wszędzie czytam lub słyszę,że jak chcemy oduczyć dziecko karmienia nocnego to można mu podać
wodę,czy herbatkę zamiast mleka.U mnie córka tak naprawdę sama oduczyła sie pic mleko nocą.Nie pomagały metody oszukania wodą,wręcz przeciwnie córka się wtedy zaczynała denerwować.Po prostu przyszedł ten czas,że sama od siebie przestała sie domgać mm w nocy.
Artan ze względu na male przyrosty karmilabym dziecko nadal w nocy tyle razy ile chce mleko nocne jest bardziej tłuste i kaloryczne. Pomorduj się jeszcze troszkę poki mala nie będzie lepiej przybierać na wadze. A pobudki na smoczek się skoncza jak dziecko samo będzie je os=dnajdowac w lozeczku u nas to było w 7 miesiącu. Wkladalam jej dwa trzy smoczki do lozeczka zawsze ktorys znalazła
Dziewczyny maja racje jeśli malutka malo przybiera to pozwól jeszcze troszkę sie pobudzić tym bardziej ze w ciagu dnia je dobrze ale obserwuj ja i jesli waga sie unormuje to poprubuj odciagac mleko i moze dolewac wode tak jak przy odzyczajaniu przy mm.
Mała ma 9 miesięcy. I za żadne skarby nie da oszukać się ją wodą. Spróbuje właśnie z tym odejmowaniem mleka, może akurat się uda!
Daj znać koniecznie jak wam idzie i czy się udało;)
Oj u nas jest problem z nocnym ejdzeniem. karmi.ę piersią ale tylko w nocy bo synek sam odstawił w dzien pierś. Nie chce ssać, wygina się i rkzyczy…ma 10 miesięcy więc je juz dużo róznych rzeczy i woli bułke niż moje mleko. wieczorem daje mu butle z kaszką z mm i wypija 250 ml i po 4 godzinach budzi sie i chce pierś, mijają kolejne 2 godziny i to samo, po dwóch godzinach to samo i tak do godz. 8, czasem co godz. sie budzi czasem co 3 a czasem regularnie co 2, póki sie nie obudzi na sniadanie…niedlugo wracam do pracy i boje sie o moje funkcjonowanie w niej jesli nadal synek w nocy ebdzie zaspokajał swoją potrzebe bliskości.,…w sumie to budzenie sie i plakanie to nei wiem czy z potrzeby bliskosci czy z powodu glodu… Juz próbowałam mu nie dawać piersi tylko przytulac go, głaskac i lulać to ciągle płakał, dawałam mu butle z wodą i nadal to samo, juz nawet mąż do niego wstawał i go przytulał i nosił i tak zawsze kończyło się to przyssaniem do piersi… Może któras z was tez miała aż taki kłopot?
Martyna.T - mój Szkrab ma 18 miesięcy i dalej pije w nocy mleko, ale tylko raz. Próbowałam go oduczać na różne sposoby. Pdawałam grysik zamiast mleka - żeby zjadł coś gęstszego i się nie budził. Próowalam podawać wodę zamiast mleka, żeby sie oduczył. Ale nic nie przynosiło skutku. Stwierdziłam że jak przyjdzie czas to sam przestanie pić mleko w nocy… I jeszcze 2 - 3 miesiące temu budził się dwa razy, około 23 i później około 2-3 … teraz jak zje o 19 150-180 ml idzie spać i budzi się około 23 zjada znowu 150-180 i później już śpi do 5-6 rano :) według mnie nic na siłę
skoro potrzebuje to nie odmawiaj Małej mleka
aczkolwiek decyzja należy do Ciebie
próbuj, moze akurat Tobie się uda
myslę, że odejmowanie mleka będzie dobrym wyjściem
ale przed spaniem daj maleństwu większą np dawkę mleka w ml