Ja się dowiedziałam że mięte można pic w ciąży jednak w odpowiednich ilościach, podobno zaś nie można gdy karmi się piersia. ‘‘Należy pamiętać, że nadmierne spożycie jakichkolwiek herbat ziołowych w czasie ciąży może okazać się niebezpieczne. Dlatego NIGDY ciężarna kobieta nie powinna ich stosować na własną rękę bez porozumienia z lekarzem prowadzącym.’’
kasiula napisalas to jakby to byla zbronia. Ale fakt, musze zapytac o to lekarza
Racja musisz uważać na miętę w czasie ciazy. W małych ilościach nie powinna zaszkodzić ale lepiej porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem.
W małych ilościach mięta nie zaszkodzi więc nie ma co też ją demonizować ale dopytać lekarza zawsze warto.
Tylko, ze u mnie to w małych ilosciach nie bylo. Ale od teraz ograniczam
Nie musisz całkowicie z rezygnować z picia mięty ale musisz ja trochę ograniczyć. Niedługo masz iść na wizytę tak jak pisałaś wiec powiedz i zapytaj ile będziesz mogła dziennie wypić tego naparu
Zapytam koniecznie, bo na prawdę nie bylam świadoma, ze nie można ;(
Czasem sie tak zdarza, ale nie martw sie na pewno nie zaszkodziła skoro jest wszytsko w porzadku
Nie zauważyłam nic niepokojącego po piciu na szczęście
Mi lekarz powiedział ze nie jest wskazane picie mięty można się napić Ale raz na jakiś czas nawet na opakowaniu które miałam w domu napisane jest ze nie zaleca się spożywania w ciazy.
Nieduza ilosc napewno nie szkodzi. Czytalam nawet ze mieta jest dobra na zgage. Ja pije codziennie i jak narazie nic zlego sie nie dzieje
Dziewczyny na miete uważajcie nie można jej za dużo a po ciąży jeśli karmić będziecie poersia też nie polecam gdyż ma działa jak szałwia tylko w troche mniejszym stopniu w sensie słabiej trochę od szałwii ale jednak hamuje laktacje.
Ogólnie picie mięty nawet nie poleca się pić w dużych ilościach jak się nie jest w ciąży. Co dopiero pod czas ciąży. Z miętą trzeba uważać. Jak masz ochotę to się napij ale musisz być ostrożna.
Mieta pieprzowa według American Pregnancy Association w ciąży jest całkowicie dopuszczalna. Nie jest natomiast zalecana w trakcie karmienia z uwagi na hamowanie laktacji.
Mięta pieprzowa zawiera mało kofeiny, więc warto zamienić filiżankę z herbatę czarną na filiżankę mięty. Nic Ci nie będzie, jeśli wypijesz szklankę dziennie będąc w ciąży zwłaszcza, że może pomóc złagodzić uczucie mdłości.
Podkreślam, że mówimy o mięcie pieprzowej. Mięta polna jest na czarnej liście
Przy ziołach zawsze warto zachować rozsądek - niektóre z nich mogą mieć naprawdę silne działanie. Ważne też o jakiej części rośliny mówimy (np ma to znaczenie w przypadku malin - inaczej działa napar z owoców a inaczej z liści) oraz o jej formie (np świeży imbir jest ok, suszony nie będzie miał tego działania co oskrobany korzonek). Ważne też o jakim zastosowaniu mówimy - szałwia jest uważana za zioło, którego nie powinny pic ciężarne (chociaż dookreślano dawki bezpieczne), ale od wypłukania nim gardła (sama stosowałam w czasie infekcji) nic Ci się nie stanie, bo ewentualne połknięte ilości będą śladowe.
Uważaj na niektóre przyprawy, na początku ciąży zwłaszcza bywają dość niebezpieczne, ale też nie ulegaj panice i po prostu szukaj informacji.
Z popularnych przypraw kuchennych zrezygnuj z tymianku, lubczyku, rozmarynu, cząbru - i poczytaj dlaczego konkretnych ziół nie wolno spożywać. Możesz zrobić sobie listę na lodówkę - co możesz, co ograniczyć a czego unikać całkowicie.
Robią też badania nad tą mieta pieprzowa pod względem późniejszych problemów z laktacja więc osobiście nie zdecydowałabym się pić za bardzo mięty czy mięty pieprzowej gdyż w czasie kp działa hamujaco na laktacje więc wolałabym dmuchać na zimne w końcu w ciąży wytwarzają się pecherzyki laktacyjne i sieć kanalików więc jakoby wtedy laktacja się tworzy. Nie ma jeszcze badań nad tym zupełnych i opublikowanych ale osobiście dla swojego spokoju od czasu do czasu np raz na tydzień spoko i jedna filiżankę ale codziennie bym nie piła.
Ja pijam od czasu do czasu i teraz w trzecim trymestrze coraz rzadziej, ze względu na to, że chcę karmić piersią i wolałabym sobie nie zaszkodzić. Zioło to zioło i spożywane w większej ilości zaqszw może wywołać jakieś działanie niepożądane, alergię.
Mnie od mięty całe dwie ciąże odrzuca, mięta w każdej formie… nawet pasy do zębów
Z ziołami ogólnie w ciąży uważam, przed ciążą namiętnie piłam pokrzywę.
Mięta od czasu do czasu nie zaszkodzi, byle nie przesadzać. Wiele kobiet przy zgadze pije miętę, a ona niestety lubi też ją wzmagać.