Picie mięty

A jak jest z pokrzywą?? Bardzo lubię herbatę z pokrzywy, dobrze wpływa na krew. No ale w ciąży nie wiem czy można…

Tu raczej Aggi nie ma za bardzo przeciwwskazań pokrzywa zawiera dużo wapnia żelaza i witamin może być jedynie taka herbata mniej zalecana jeśli ktoś ma problemy z nerkami bo działa moczopędne.
Ale więcej jest zalet z jej picia niż coś złego :slight_smile:

O rety mięta , pokrzywa jak Wy dziewczyny dacie radę pić takie rzeczy :-)? Ja nie lubię takich ziołowych mikstur. Ale Aggi jak już się pytasz to tak można ze względów wymienionych przez AmiAgę, jedynie nie zaleca się go kobietom z niewydolnością nerek ze względu na to moczopędne działanie.

Aggi można można :slight_smile: dobrze robi też jeżeli się puchnie pod koniec ciaży :slight_smile: mi pomagało bo moje nogi wyglądały jak balerony tak opuchnięta byłam :slight_smile: zapobiega ona zatrzymywaniu się wody w organizmie.Więc warto pic bo ma dobroczynne działanie nie tylko na anemię czy obrzęki ale i wiele wiele innych.

Przez prawie całą ciążę piłam codziennie po jednej szklance herbatki ze świeżo zerwanej pokrywy. Czasami dodawałam do niej łyżeczkę domowej konfitury z żurawiny. Pokrzywa zawiera żelazo, a w połączeniu z żurawiną bogatą w witaminę C ułatwia jego przyswajanie. W ciągu dwóch tygodni bardzo podniósł mi się poziom hemoglobiny i obyło się bez łykania tabletek :slight_smile:

Teresa mięta pychotka :slight_smile: też jak byłam w ciąży piłam i Miśce nic nie było :slight_smile:

No wlasnie kiedyś jak mialam anemię pani w aptece poleciła pokrzywe, ale wiecie jak to w ciąży- trzy razy się zastanowię zanim coś zjem/wypiję. Dobrze wiedzieć o jej moczopędnym działaniu :slight_smile: Dziękuję Dziewczyny :slight_smile:

moja kuzynka piła melisę lekarz jej zalecił ponieważ była bardzo nerwowa w ciąży.

Jeśli masz ochotę na miętę - proszę bardzo, ale z umiarem. Zioła są o niebo lepsze niż sztuczne soki i napoje lub cola…niestety często pite przez ciężarne. Może przekonają się do ziół:
Liście mięty pieprzowej w postaci herbaty, nalewki, olejku i wyciągu są stosowane w dolegliwościach, takich jak skurcze górnego odcinka przewodu pokarmowego i dróg żółciowych, gdyż wykazują działanie rozkurczowe i obniżają napięcie mięśni gładkich.
W przypadku nadkwaśności żołądka mięta może powodować nasilenie dolegliwości.
Za działanie przeciwskurczowe odpowiedzialne są flawonoidy oraz związki zawarte w olejku miętowym, a przede wszystkim sam mentol.
Miętę pieprzową można także stosować w niestrawności z zaburzeniami wydzielania soków trawiennych. Mięta pieprzowa zwiększa bowiem ilość soku żołądkowego, dzięki czemu ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.
Ponadto można ją stosować w nieżycie żołądka oraz w syndromie drażliwego jelita.
Poza tym mięta pieprzowa przywraca prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit, umożliwia odpowiednie przemieszczanie treści jelitowej oraz odejście gazów, a tym samym zapobiega wzdęciom.
Mięta dobra na wiele dolegliwości ciężarnej kobiety, polecam.

Herbata z mięty pieprzowej - przepis
Zalej 1 łyżkę liści 1 i 1/2 lub 2 szklankami wrzącej wody i naparzaj pod przykryciem przez 10 minut. Następnie przecedź. Pij po pół szklanki na 1 godzinę przed jedzeniem w nieżytach żołądka i braku łaknienia. Po posiłku napar można stosować jako środek rozkurczowy, wiatropędny i żółciopędny.

Smacznego!

Zielone miętowe listki zawierają w sobie bogactwo aromatycznych i pożytecznych składników, takich jak olejek lotny, kwas askorbinowy, karoten, rutyna, apigenina, betaina, kwasy oleanowy i ursulowy. Zawierają także witaminy C i A oraz żelazo, wapń, potas, magnez.Mięta posiada wiele właściwości korzystnych dla kobiety w ciąży. Oczywiście, jak wszystkie zioła, należy przyjmować ją w rozsądnych ilościach.
Pierwsza i najważniejsza korzyść płynąca z naparów miętowych dla ciężarnych to wpływ na poranne nudności oraz wzdęcia.
Ponadto mięta ma działanie uspokajające i pomaga złagodzić drażliwość i niepokój, który często towarzyszy w czasie tych szczególnych dziewięciu miesięcy. Wszystko wskazuje także na to, że napary miętowe pomagają w zwalczaniu bezsenności. Liście mięty wspomagają pracę przewodu pokarmowego i trawienie, a także mogą zmniejszyć skurcze.

Jedyna mięta jest mi przydatna przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Wydaje mi się, że jeden kubek dziennie nie zaszkodzi:)

Dziewczyn błagam podawajcie przypisy do cytatów. I patrzcie co cytujecie. Nalewka?

Do 25caramel04 nalewka, to nie wyłącznie alkohol
cyt.:“Nalewka, tynktura (łac. tinctura) – rodzaj leku galenowego, niezagęszczony preparat roślinny otrzymywany poprzez ekstrakcję suchego surowca roślinnego lub zwierzęcego rozpuszczalnikiem, najczęściej etanolem lub jego mieszaniną z wodą.” …więc najczęściej etanolem, ale nie wyłącznie…
Poniżej przepis na nalewkę - wersja bez alkoholu dla ciężarnych i karmiących, z alkoholem dla reszty czytelniczek

Składniki:
1 melon
sok z jednej limonki
otarta skórka z limonki
garść świeżych liści mięty
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka likieru miętowego
1l wody mineralnej gazowanej
kostki lodu

Przygotowanie:
Melon+sok z limonki+skórka z limonki+mięta+likier miętowy+cukier miksujemy na puree, następnie przelewamy do dzbanka i dolewamy wody gazowanej, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godziny. Przelewamy do szklaneczek, podajemy z kostkami lodu…w wersji z alkoholem dolewamy 50ml białego rumu na szklankę :slight_smile:

Mój wpis kieruje do Aggi86, przepraszam 25caramel04 zqa pomyłkę

Marzena śmiem się nie zgodzić. Co do nalewek miętowych wspomagających trawienie/ układ pokarmowy niestety ale są robione na alkoholu. Podana przez Ciebie definicja z Wikipedii odnosi się do nalewek famaceutycznych i jest nieco nie precyzyjna. Chodzi o to, że nalewka farmaceutyczna najczęściej ekstrahowana jest "czystym"etanolem ((alkohol etylowy) lub rzadziej mieszanką etanolu mieszaniną z wodą. Zaś sklepowe/ domowe nalewki to napoje alkoholowe przyrządzone poprzez zalanie spirytusem suszonych lub świeżych owoców, kwiatów lub liści niektórych typów roślin…

Myślę, że mięta w ciąży jest dozwolona ale w rozsądnych ilościach, chyba jedna filiżanka nie zaszkodzi.
Położna powiedziała mi że mięty nie należy pić w okresie karmienia piersią, bo hamuje laktację

Mięta jest zdrowa więc dobrze że masz na nią ochotę. Tylko z niczym nie wolno przesadzić

jak dobrze że znalazłam ten wątek! :slight_smile: uwielbiam miętę, pokrzywę. Myślałam że tylko ja mam takie smaki, ale jak widać nie :wink: Wiadomo mięty nie można pić z niewydolnością nerek bo jest moczopędna tak jak i pokrzywa, ale myślę, że jeżeli nie masz takich problemów to na spokojnie możesz pić, ja też sobie pozwalam na duży kubek ;))

W umiarze czy to pokrzywa czy mięta czy inne napary nie zaszkodza. Same w sobie mają super właściwości w postaci różnych witamin.
Fakt są moczopedne co akurat może nie być za dobre dla wszystkich.
Jeden kubek to raczej “na zdrowie” :slight_smile:

Ja na początku ciąży wszystko bym dała za szklankę rumianku. Nigdy wcześniej nie przepadałam za tm ziołem a tu proszę, potem mi przeszło. Ogólnie to uważam, że tak jak ze wszystkim należy oczywiście zachować umiar, ale często nasz organizm podpowiada nam czego mu brakuje i należy go słuchać.