A jak jest z pokrzywą?? Bardzo lubię herbatę z pokrzywy, dobrze wpływa na krew. No ale w ciąży nie wiem czy można…
Tu raczej Aggi nie ma za bardzo przeciwwskazań pokrzywa zawiera dużo wapnia żelaza i witamin może być jedynie taka herbata mniej zalecana jeśli ktoś ma problemy z nerkami bo działa moczopędne.
Ale więcej jest zalet z jej picia niż coś złego
O rety mięta , pokrzywa jak Wy dziewczyny dacie radę pić takie rzeczy :-)? Ja nie lubię takich ziołowych mikstur. Ale Aggi jak już się pytasz to tak można ze względów wymienionych przez AmiAgę, jedynie nie zaleca się go kobietom z niewydolnością nerek ze względu na to moczopędne działanie.
Aggi można można dobrze robi też jeżeli się puchnie pod koniec ciaży
mi pomagało bo moje nogi wyglądały jak balerony tak opuchnięta byłam
zapobiega ona zatrzymywaniu się wody w organizmie.Więc warto pic bo ma dobroczynne działanie nie tylko na anemię czy obrzęki ale i wiele wiele innych.
Przez prawie całą ciążę piłam codziennie po jednej szklance herbatki ze świeżo zerwanej pokrywy. Czasami dodawałam do niej łyżeczkę domowej konfitury z żurawiny. Pokrzywa zawiera żelazo, a w połączeniu z żurawiną bogatą w witaminę C ułatwia jego przyswajanie. W ciągu dwóch tygodni bardzo podniósł mi się poziom hemoglobiny i obyło się bez łykania tabletek
Teresa mięta pychotka też jak byłam w ciąży piłam i Miśce nic nie było
No wlasnie kiedyś jak mialam anemię pani w aptece poleciła pokrzywe, ale wiecie jak to w ciąży- trzy razy się zastanowię zanim coś zjem/wypiję. Dobrze wiedzieć o jej moczopędnym działaniu Dziękuję Dziewczyny
moja kuzynka piła melisę lekarz jej zalecił ponieważ była bardzo nerwowa w ciąży.
Jeśli masz ochotę na miętę - proszę bardzo, ale z umiarem. Zioła są o niebo lepsze niż sztuczne soki i napoje lub cola…niestety często pite przez ciężarne. Może przekonają się do ziół:
Liście mięty pieprzowej w postaci herbaty, nalewki, olejku i wyciągu są stosowane w dolegliwościach, takich jak skurcze górnego odcinka przewodu pokarmowego i dróg żółciowych, gdyż wykazują działanie rozkurczowe i obniżają napięcie mięśni gładkich.
W przypadku nadkwaśności żołądka mięta może powodować nasilenie dolegliwości.
Za działanie przeciwskurczowe odpowiedzialne są flawonoidy oraz związki zawarte w olejku miętowym, a przede wszystkim sam mentol.
Miętę pieprzową można także stosować w niestrawności z zaburzeniami wydzielania soków trawiennych. Mięta pieprzowa zwiększa bowiem ilość soku żołądkowego, dzięki czemu ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.
Ponadto można ją stosować w nieżycie żołądka oraz w syndromie drażliwego jelita.
Poza tym mięta pieprzowa przywraca prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit, umożliwia odpowiednie przemieszczanie treści jelitowej oraz odejście gazów, a tym samym zapobiega wzdęciom.
Mięta dobra na wiele dolegliwości ciężarnej kobiety, polecam.
Herbata z mięty pieprzowej - przepis
Zalej 1 łyżkę liści 1 i 1/2 lub 2 szklankami wrzącej wody i naparzaj pod przykryciem przez 10 minut. Następnie przecedź. Pij po pół szklanki na 1 godzinę przed jedzeniem w nieżytach żołądka i braku łaknienia. Po posiłku napar można stosować jako środek rozkurczowy, wiatropędny i żółciopędny.
Smacznego!
Zielone miętowe listki zawierają w sobie bogactwo aromatycznych i pożytecznych składników, takich jak olejek lotny, kwas askorbinowy, karoten, rutyna, apigenina, betaina, kwasy oleanowy i ursulowy. Zawierają także witaminy C i A oraz żelazo, wapń, potas, magnez.Mięta posiada wiele właściwości korzystnych dla kobiety w ciąży. Oczywiście, jak wszystkie zioła, należy przyjmować ją w rozsądnych ilościach.
Pierwsza i najważniejsza korzyść płynąca z naparów miętowych dla ciężarnych to wpływ na poranne nudności oraz wzdęcia.
Ponadto mięta ma działanie uspokajające i pomaga złagodzić drażliwość i niepokój, który często towarzyszy w czasie tych szczególnych dziewięciu miesięcy. Wszystko wskazuje także na to, że napary miętowe pomagają w zwalczaniu bezsenności. Liście mięty wspomagają pracę przewodu pokarmowego i trawienie, a także mogą zmniejszyć skurcze.
Jedyna mięta jest mi przydatna przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Wydaje mi się, że jeden kubek dziennie nie zaszkodzi:)
Dziewczyn błagam podawajcie przypisy do cytatów. I patrzcie co cytujecie. Nalewka?
Do 25caramel04 nalewka, to nie wyłącznie alkohol
cyt.:“Nalewka, tynktura (łac. tinctura) – rodzaj leku galenowego, niezagęszczony preparat roślinny otrzymywany poprzez ekstrakcję suchego surowca roślinnego lub zwierzęcego rozpuszczalnikiem, najczęściej etanolem lub jego mieszaniną z wodą.” …więc najczęściej etanolem, ale nie wyłącznie…
Poniżej przepis na nalewkę - wersja bez alkoholu dla ciężarnych i karmiących, z alkoholem dla reszty czytelniczek
Składniki:
1 melon
sok z jednej limonki
otarta skórka z limonki
garść świeżych liści mięty
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka likieru miętowego
1l wody mineralnej gazowanej
kostki lodu
Przygotowanie:
Melon+sok z limonki+skórka z limonki+mięta+likier miętowy+cukier miksujemy na puree, następnie przelewamy do dzbanka i dolewamy wody gazowanej, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godziny. Przelewamy do szklaneczek, podajemy z kostkami lodu…w wersji z alkoholem dolewamy 50ml białego rumu na szklankę
Mój wpis kieruje do Aggi86, przepraszam 25caramel04 zqa pomyłkę
Marzena śmiem się nie zgodzić. Co do nalewek miętowych wspomagających trawienie/ układ pokarmowy niestety ale są robione na alkoholu. Podana przez Ciebie definicja z Wikipedii odnosi się do nalewek famaceutycznych i jest nieco nie precyzyjna. Chodzi o to, że nalewka farmaceutyczna najczęściej ekstrahowana jest "czystym"etanolem ((alkohol etylowy) lub rzadziej mieszanką etanolu mieszaniną z wodą. Zaś sklepowe/ domowe nalewki to napoje alkoholowe przyrządzone poprzez zalanie spirytusem suszonych lub świeżych owoców, kwiatów lub liści niektórych typów roślin…
Myślę, że mięta w ciąży jest dozwolona ale w rozsądnych ilościach, chyba jedna filiżanka nie zaszkodzi.
Położna powiedziała mi że mięty nie należy pić w okresie karmienia piersią, bo hamuje laktację
Mięta jest zdrowa więc dobrze że masz na nią ochotę. Tylko z niczym nie wolno przesadzić
jak dobrze że znalazłam ten wątek! uwielbiam miętę, pokrzywę. Myślałam że tylko ja mam takie smaki, ale jak widać nie
Wiadomo mięty nie można pić z niewydolnością nerek bo jest moczopędna tak jak i pokrzywa, ale myślę, że jeżeli nie masz takich problemów to na spokojnie możesz pić, ja też sobie pozwalam na duży kubek ;))
W umiarze czy to pokrzywa czy mięta czy inne napary nie zaszkodza. Same w sobie mają super właściwości w postaci różnych witamin.
Fakt są moczopedne co akurat może nie być za dobre dla wszystkich.
Jeden kubek to raczej “na zdrowie”
Ja na początku ciąży wszystko bym dała za szklankę rumianku. Nigdy wcześniej nie przepadałam za tm ziołem a tu proszę, potem mi przeszło. Ogólnie to uważam, że tak jak ze wszystkim należy oczywiście zachować umiar, ale często nasz organizm podpowiada nam czego mu brakuje i należy go słuchać.