Czy Wasi życiowi partnerzy zorganizowali po narodzinach Waszego dziecka pępkowe? Przed narodzinami planowali taka imprezę, brali pod uwagę?
Pępkowe to impreza dla świeżo upieczonego tatusia z okazji narodzin jego potomka. Zwykle na tego typu spotkaniu są sami mężczyźni, organizuje je zwykle tatuś.
Mój partner ,był zmuszony" zorganizować kilka przyjęć pepkowych:) najpierw w domu ze znajomymi, później u mamy z braćmi i na koniec u szwagra:):):) synek został porządnie opity:D ale tak to juz jest z tymi facetami:) dodam ze ogólnie nie pije wcale alkoholu tylko okazjonalnie no a ze akurat była okazja… :):):)
U nas także byłą taka impreza koledzy i z rodziny osoby u nas w domu ale spokojnie i z kulturą wiadomo alkohol był ale nikt nie wyszedł na kolanach no prawie . Mała dostała prezenty i była wynoszona przez wszystkich wujków i ciocie
A u nas nie było pępkowego , Córka trafiła na intensywną terapię i mężowi nie było w głowie picie z kolegami ,wolał siedzieć przy dziecku w szpitalu . No ale są też tacy co nie ważne czy dziecko jest zdrowe czy chore w głowie mają tylko chlanie ,
Bez obrazy dla tych co mieli pępkowe można się napić za zdrowie dziecka i jestem za ale są sprawy ważne i ważniejsze i czasami są też tacy faceci co piją do upadłego , leżą na pępkowym pod stołem a kobieta zostaje z dzieckiem i problemami sama . Niektórzy przesadzają z piciem.
Tak organizował, bo po porodzie nie mógł być ani przy mnie ani przy Małym i wracał do domu. Po kilku godzinach przyszli znajomi.
My mieszkaliśmy wtedy w domu na wsi a to było e sierpniu, wiec partner wystawił na dwór głośniki od laptopa, dostawil stół do tego ogrodowego i siedzieli i pili. Z tego co słyszałam od sąsiadów to było grzecznie i kulturalnie a pępkowe skończyło się przed północą. Cały alkohol jaki był przynosili koledzy i tez jakieś upominki typu grzechotka, paczka pampersow a nawet śpioszki ; ))
Jak leżałam w szpitalu to mąż poszedł z kolegami na “pępkowe” ale zjadł pizze wypił dwa piwa i poszedł do domu ( a jego koledzy dalej w tany bo po pierwsze był mega zmęczony po całym zamieszaniu z porodem a po drugie martwił się o syna który był w inkubatorze. Potem jak już wróciłam z dzieciakami do domu to nie było szans żeby sobie poszedł pić i zostawiłby mnie z maluchami. Zawsze jak ktoś przychodził to coś tam postawił na pępkowe ale takiej prawdziwej imprezy to nie miał.
U nas też tego nie było , myśle ze w polsce jest to jeszcze są mało popularne takie imprezy . Wszystko nadziąga do nas z USA powoli ale jednak . Ja pępkowe raczej kojażyłam z przyjęciem dla ciężarnej w ostatnich tygodniach ciąży z przyjaciółkami i prezętami dla maluszka .Sama takiego nie miałam ale fajnie by było mieć
U nas bylo pepkowe przy pierwszej corce, a nawet dwa, jedno ze znajomymi i jedno z rodzina. Przy drugiej byla impreza juz z nami w domu, taka na spokojnie bardziej.
raczej takiej imprezy nie było i nie planujemy, raczej wolimy kameralne spotkania zz znajomymi, którzy nas odwiedzają i w ten sposób świętujemy naszą radość
U nas mąż pępkowe zrobił w knajpie, zaprosił około 20 osób i świętowali kumple, dziadkowie, wujkowie
Fajny pomysł z pępkowym i dostaliśmy dużo prezentów… od grzechotek po pampersy, ubranka
Pępkowe jest od zawsze i jest naszym “świętem” - przynajmniej jest od zawsze w moich i partnera stronach tyko to jakoś inaczej się u mnie nazywało tylko, że nie pamiętam ale to taka gwarowa nazwa…; ))
W moich stronach pępkowe jest bardzo popularne. U nas tez było ale po ok 3 tygodniach i tylko dla rodziny. Było wówczas oglądanie małej, noszenie po rekach i dużo prezentow typu śpioszki, sukieneczki itp.
U nas nie było nigdy czego takiego.
Jednak zawsze jak ktoś po raz pierwszy przyjeżdza zobaczyć nowonarodzone dziecko, zawsze przywozi jaki prezent np. pampersy, chusteczki, kosmetyki dla dziecka itp
No ale jako takiego pępkowego nie ma.
Mój mąż nie robił pępkowego, chociaż moze i by chciał, ale jak ja byłam w szpitalu to on pracował, a jak wróciliśmy to dopiero wziął kilka dni wolnego, a wtedy nie było czasu na takie “popijawki”. Jestem mu za to wdzięczna, poza tym uważam że jest wiele lepszych sposobów świętowania narodzin niż imprezki zakrapiane… A co do gości, to oczywiście byli z małym drobiazgiem, a i my też się tak wybieramy jak komuś się dziecko pojawia ze znajomych, oczywiscie po pewnym okresie “karencji” noworodka w domu i za zgoda rodziców
Mój mąż już wstępnie się umawia na pępkowe;d Z całego grona został ostami wiec ma być z przytupem:))
Z wcześniejszych imprez wracał w stanie lekko wstawionym:) Ja tam lubię jak on sobie coś wypiję bo jest tak zabawny i uroczy w tym wszystkim, że kocham Go jeszcze bardziej. On tak rzadko pije, że ja Go muszę namawiać;d
Mój mąż coś juz przebąkiwał że by chciał pępkowe, a na dodatek w knajpie, żeby nie musiał sprzątać chaty przed i po spryciarz co do samego pępkowego nie mam nic, ale ta knajpa to przegięcie moim zdaniem, będzie na co kasę wydać, a nie na takie głupoty, ale zobaczymy jeszcze.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.