Pękające pięty - czym smarować?

Macie podobny problem z piętami jak moja siostra?
Szukam specyfików na internecie i jest pełno ale podobno im mniej chemii tym lepiej…
Obiecałam jej że zapytam Was tutaj :wink:

Czym smarujecie?
Jakieś super metody macie?

Siostra mi mówiła że jak zaprze się na nodze obojętnie prawej czy lewej od razu czuje szczypanie i pojawia się krew.
Smaruje to Nivea a może wy znacie jakieś dobre maci na takie sprawy…

Darko ja używam krem na pękające pięty z Eveline, już po niecalym tygodniu jest poprawa. Jest tani, bo koło 7zl placilam. Z naturalnych metod, to moja mama używa oleju lnianego, stosuje się go doustnie. Ma problem z rogowaceniem łokci, kolan i właśnie pękające pięty. Po dłuższym stosowaniu zlagodzily się jej. Sama nie używam, bo mi smak nie podeszedl, nie lubię w ogóle oleju w żadnej postaci, ale jeśli siostrze nie przeszkadza, to może wypróbować.

Darka17772Bardzo dobrą maścią na suche ,pękające pięty jest maść Dernilan z Herbapolu.Doskonale natłuszcza,koi,leczy suchą i pękającą skórę,można ją stosować do rąk i nóg,Dostępna jest w apteka i nie jest zbyt drogach w drogeriach raczej jej nie kupisz,jest bardzo dobra ,nie jest zbyt droga,ma prosty skład.Polecam może pomoże twojej siostrze

Neutrogena na pękające pięty też jest jak dla mnie dobra. Trzeba tylko bardzo systematycznie smarować. Koszt taki średni bo z tego co pamiętam to cena tubki około 15zł. Poza kremami to można moczyć nogi w ciepłej wodzie z dodatkiem szarego mydła. Mojemu tacie właśnie to pomagało.

Grimper_m23 a musisz często je smarować? A jak przerwiesz kuracje ze smarowaniem to problem znowu się pojawia? Pójdę do Rossmanna to mam nadzieję że tam coś wypróbuję.
A ten olej to nie bardzo :wink: Ona raczej też nie przepada za takimi olejami,myślę żeby tego nie przełknęła…A teraz jest na diecie to już w ogóle.

bogna82 a orientujesz się co do ceny? Wyślę coś siostrze na urodziny bo dzisiaj ma,mam nadzieję że jej się spodoba i jej pomoże.

Zezowata a słyszałaś coś o moczeniu pięt w porannym moczu? Mi tak koleżanka mówiła że mocznik bardzo pomaga na regenerację skóry… A na tą Neutrogene popatrze co na niej pisze jak będę w sklepie.

Mam podobny problem więc też chetnie poczytam Wasze rady. Wszelkie kremu pomagaja, ale na chwile:/ Moze te przez Was podane okażą się skuteczniejsze.

Ja polecam Neutrogena krem do stóp na popękane pięty. U mnie popękane pięty pojawiają się sporadycznie no ale jak już się pojawią działa szybko.

1

Maść Dernilan kosztuje ok.10 zł-można tez kupić krem o tej nazwie ,ale maść jest bardziej skuteczna .Maść jest w takiej żółtej tubce-powinna pomóc.

Darka nie słyszałam żeby ktoś z moich znajomych moczył w porannym moczu, ale wszystkie kremy do stóp mają w sobie mocznik i im więcej tym lepiej działa więc może coś w tym jest.

może warto mocniej nasmarować stop i włożyć jakieś skarpetki bawełniane, żeby noga dłużej wchłaniała krem. Moja teściowa używa do suchych rąk maści kur-san i o dziwo (maść rozgrzwająco ziołowa), twierdzi, że pomaga:)

Kasia.S. dzięki za zdjęcie kremu.Poszukam w drogerii,kupie jej na urodziny.Mam nadzieję że jej pomoże…ona rozpacza że ciągle ma nowe rany i nic nie działa…Mówiłam jej o moczeniu w moczu to nie chce o tym słyszeć :wink:

sandr4w metoda ze skarpetkami nie dziala.Próbowała już tą metodę.

Smaruję codziennie przed snem przez jakiś czas, aż problem zniknie całkiem. Później oczywiście zapominam, dopiero jak wróci przypomina mi się.
Ten olej podobno nie tuczy, można go używać z pomidorami, czy salatkami, ale mimo wszystko to nie mój klimat. Ten krem właśnie w Rossmanie kupuję najczęściej, ma niebieskie opakowanie

Darka szukałam czegoś dla męża na dłonie, bo mu bardzo pękają, zwykle kremy czy Netrogena nie dają już rady i wyczytałam o płynie Dermesa, jest właśnie na pękające pięty i dłonie. Kupuję się w aptce. W poniedziałek popytam w moich aptekach, jak przetestuje dam Ci znać. Ma bardzo dobre opinie, zobaczymy czy się sprawdzi.

Grimper moj maz ma ten sam problem, zawsze zimą. Skora na dłoniach peka az do krwi i robia sie rany, ciezko byloto zagoic. Pomogla mu zwykla masc z witaminą A. Smarowal dlonie na noc i spal w polarowych rękawiczkach. Po kilku takich nocach wszystko ladnie sie zagoilo. Ostatnio znowu pojawilo sie jedno pęknięcie ale duzo mniejsze niz zawsze, narazie je smaruje, bez spania w rękawiczkach, ciekawe czy to wystarczy. Szkoda ze u mnie ta zwykla maść nie dziala na piety:/

No niestety na same pięty zwykły krem Nivea nie działa bo siostra mi pisała że nie ma sił już do tego.Cięgle jej to pęka…

Popękane dłonie u mężczyzn.Jeszcze się nie spotkałam się przyznam szczerze.Może coś głęboko nawilżającego?
Dla mnie super działał ten krem: LA ROCHE-POSAY Lipikar.Niby on jest do skóry atopowej ale idealnie nawilża dłonie i skóra jest fantastyczna w dotku.Miękka i nawilżona.Mogę też polecić Emolium emulcję do ciała.Sama używam do nawilżania dłoni.
A jak nie pomaga to jedynie maść z antybiotykiem.Wiem jak to źle jak ręce suche i popękane.

Na pięty powinien pomóc krem z mocznikiem (ja używam Ziaja), mocno nawilża i zmiękcza naskórek. W ogóle takie pękanie do krwi może mieć coś wspólnego z cukrzycą, ale to siostra by raczej o tym wiedziała, to nie jest główny objaw.
A na pękające zimą dłonie absolutnie nie nadaje się Nivea - ani żadne inne kremy z gliceryną. Gliceryna jest fajna, owszem, powoduje zatrzymanie większej ilości wody w naskórku i wygładzenie, ale na zimnie ta woda po prostu zamarza, a woda zamarzając zwiększa swoją objętość i cała warstwa chroniąca skórę pęka (nawet do krwi), jest szorstka, swędząca, boląca, podrażniona. Na zimę musi być po prostu specjalny krem na zimę, albo tak jak piszecie, np. maść z witaminą A. Ta maść jest na bazie wazeliny, więc może zapychać pory. Dobre są kosmetyki “masłowe”, z masłem kakaowym albo shea, albo z olejkami, kremy lipidowe. A jak ktoś ma tłustą skórę to na lekką zimę też wystarczy taka ochrona własna. :wink:

Darka, na pękające pięty mój mąż dostał kiedyś od dermatologa cerkoderm, to właśnie krem z mocznikiem. Fajnie zmiękczał i nawilżał. A co do dłoni to też w zimie używamy kremów z przeznaczeniem do skóry azs, bo najlepiej sobie radzą.

W środę wybieram się do Rossmanna więc popatrze co oferują :wink: Myślałam o tej Neutrogenie i Ziaji.
Wszystkie kremy do pięt ponoć najlepsze z mocznikiem w składzie :wink:
Wyślę w spadku siostrze jeden krem z Emolium który nie używam już,niech ona go dokończy :wink: Może choć troszkę jej pomoże a potem niech stosuje specyfik na pięty.

magros a ten krem co piszesz to dostępny w aptece czy drogerii jest?

Mi się strasznie wysusza skora na piętach aż mnie to drażni bardzo szybko robią mi się odciski a na piętach mam taka twarda i nie przyjemna skore ze makabra smaruje balsamami nawet pelingiem często czyszcze pumeksem

No niestety kochana taki juz urok co Nie której z nas a powiedz mi czy twoja siostra ma nadwagę czy jest raczej z tych szczupluch ??? Ja mam kilka nad programowych kg które dodatkowo obciążają moje piety w ciągu dnia i dla tego mogą się robić takie problemy