Dziewczyny mam szybkie pytanie, czy podczas porodu naturalnego można mieć paznokcie hybrydowe - czy muszę je na wszelki wypadek ściągnąć?? mam wprawdzie franch zrobiony więc płytka jest widoczna i termin porodu dopiero po świętach, ale nie chciałabym mieć problemów jak by mnie maluch zaskoczył wcześniej, a gdzieś obiło mi się o uczy że nie wolno mieć paznokci zrobionych podczas porodu.
Nie powinno się mieć pomalowanych paznokci na porodówce. Nawet jak idziesz na poród naturalny to zapewne zostaniesz poproszona o zmycie paznokci. Wszystko w trosce o Ciebie. Ponieważ w przypadku konieczności zrobienia cesarki po zaciemnieniu paznokci lekarze określają stan krążenia. Powodzenia.
Kasia wiele zależy od wymogów szpitala w jednej placówce musisz zmyć w innej nic nie powiedzą. Lepiej nie mieć pomalowanych aby uniknąć problemów.
Dzięki dziewczyny, poprostu je ściągnę na wszelki wypadek bo to hybrydy to tak szybko się nie zmyją w razie gdyby nie można było ich mieć.
Dzięki za link do wątku, szukałam po hasłach paznokcie i hybrydy, a nie pomyślałam o tipsach ![]()
Kasia jeżeli masz bezbarwny kolor i tylko końcówki białe to problemu nie będzie bo tu chodzi o to że w razie jakiś problemów żeby lekarze mogli zobaczyć nawrót włośniczkowy czyli zrobić taki test uciskowy na płytkę paznokcia - który pokaże jak pisała anoles jak działa Twoje krążenie.
Bezpieczniej zmyć wcześniej paznokcje. Zmiany ich koloru są pierwszym sygnałem niedotlenienia, a poza tym będzie wygodniej i bezpieczniej w opiece nad maluszkiem.
Ja juz prxygotowalam swoje paznokcie do porodu i do opieki nad maluszkiem. Sa krotko przyciete i wypilnikowane by bylo latwiej zajmowac sie malenstwem i nie usxkodzic jego delikatnej skorki. Ja mam miec ciaxe rozwiazana przez cc wiec nie malowalam paznokci by pozniej nie bylo problemu. Jasne kaxda mama chce sie czuc piekna ale na czas porodu i opieki nad noworodkiem lepiej zrezygnowac z malowania,tipsow czy hybrydy. Dla wygody ale tez dla naszego bespieczenstwa. A jestesmy przeciez potrzebne naszym dzieciom juz od pierwszych chwil.
Chociaż jeden niech będzie zmyty.
ja bym ściągnęła, żeby były paznokcie czyste no i najlepiej krótkie
łatwiej bedzie się dzieckiem zajmować, nie podrapiesz przez przypadek itp
zresztą jak zacisniesz pięść to możesz sobie krzywdę zrobić ![]()
Ja bym zmyła paznokcie. Nie powinno się mieć pomalowanych żeby ewentualnie lekarz mógł sprawdzić Twoje krążenie. Warto nie mieć pomalowanych bo tu chodzi przecież o Twoje zdrowie. Ja bym zmyła dla świętego spokoju swojego przede wszystkim. ![]()
Raczej nie wolno mieć pomalowanych. Wydaje mi się ze tu także chodzi o to gdyby była konieczność zrobienia cc.
Dla swojego spokoju (żebyś nie musiała słuchać gadania położnych :)) zmylabym paznokcie.
Roksana w niepomalowanych paznokciach chodzi o to, żeby można było sprawdzić Twoje krążenie poprzez test uciskowy.
Powinien być chociaż jeden paznokieć u nogi zmyty, niepomalowany nawet bezbarwnym lakierem. Po porodzie sprawdza się krążenie.To bardzo ważne.
Adama ja pod koniec w ogóle zaprzestane malowania paznokci. Lepiej dmuchać na zimne a nie później kombinować.
Ja generalnie mam żelową warstwę na swoich paznokciach, żeby je wzmocnić. jak poszłam do szpitala to już mnie chcieli okrzyczeć ale pokazałam, że jeden mam sciągnięty i niepomalowany
na szczęście starsza siostra, mi o tym przypomniała ![]()
ja jak szłam do szpitala po terminie to pomalowałam sobie pięknie paznokcie, jak dla mnie no naprawdę super. Ale położna kazała mi je zmyć i się zastanawiałam dlaczego… Wcześniej nie czytałam o tym, że nie wolno malować paznokci
Dopiero po kilku miesiącach dowiedziałam się dlaczego i przy następnym porodzie, o ile będzie taka możliwość paznokci już nie pomaluje ![]()
Mi kiedyś się gdzieś to obiło o uszy, że do szpitala czy na operację czy też na porodówkę bez pomalowanych paznokci.
Tak więc byłam mądrzejsza i wyszukałam kiedyś w neci dlaczego i teraz w ogóle jestem mądra bo wiem że chodzi to o test krążenia. ![]()
Ja tez miałam pomalowane lakierem zwykłym … cała ciążę nie malował a tu chciałam chyba ładnie wyglądać po wyjściu ze szpitala
W przygotowaniu do zabiegu jest m.in. upewnienie się że pacjentka ma zmyte pazurki
na każdym oddziale też stoi na taki wypadek aceton i zmywać się karze ![]()
Miśka nie wiem kto Ci powiedział że żel wzmacnia ale czy to jest żel czy lakiero-żel czyli popularna hybryda - każda z tych metod osłabia płytkę paznokcia - zresztą powinnaś wiedzieć w jakim stanie jest płytka po usunięciu żelu…