Paszport, dowód osobisty

Orientujecie się może jak wygląda sprawa z paszportami, dowodami osobistymi u maluchów? Jakie formalności należy załatwić?

ja małemu wyrobiłam dowód osobisty! jest bezpłatny! tylko zdjęcie!!

My również chcemy wyrobić Lence jeden z tych dokumentów i słyszałam, że przy wyrabianiu paszportu można dogadać się czy ma być ważny przez 5 lat.

Wiem, że dowód osobisty można wyrobić już po wyrobieniu numeru pesel - potrzebne są tylko dwa zdjęcia lewego profilu dziecka i oryginał aktu urodzenia. Dowód jest bezpłatny i ważny przez 5 lat.
Co do paszportu to wiem, że ostatnio się coś zmieniło w kwestii odcisków palców dla małych dzieci…

na pewno jest potrzebna zgoda obydwu rodziców

A może któraś z Was wie jak wpisać kolor oczu do dowodu dla niemowlęcia? Nie chciałabym wpisywać niebieskich, bo gdy kolor się zmieni na brązowy to będę miała zapewne problem na lotnisku… Czy mogę wpisać nieokreślony?

My mamy paszport Filip miał 10 miesięcy jak mu wyrobilam. Jest ważny na 5 lat. Wpisałam kolor oczu szary choć już mu ciemnieja raczej nie będzie to problem na lotnisku :slight_smile: dzieci szybko sie zmieniają, rosną na pewno maja to na uwadze. przy składaniu dokumentów o paszport ważne jest by byli oboje rodzice z dowodami. Odebrać może już tylko jedno z nich :wink:

Z oczami jeśli tak nie ma problemu ja muszę się dowiedzieć jak wyrobić dziecku paszport jeśli nie będzie możliwości obecności obojga rodziców, lub przy wychowaniu przez samotną mamę.

Mały ma wpisane piwne - było ryzyko, że się nie zmienią ale już są ciemne: ))

My przy wyrabianiu dowodu Lence wpisaliśmy kolor oczu niebieski. W przyszłym tygodniu będziemy go odbierać :slight_smile:

dla maluszka nie ma przy paszporcie odcisków . roi się go szybko jedno zdjęcia dwóch rodziców.opłąta i siup u nas był po 2 tygodniach :slight_smile:

W kwietniu czeka nas wyjazd do rodziny do Niemczech i musimy małej wyrobić małej jakiś dokument. Zastanawiam się czy lepszy będzie dowód tymczasowy czy paszport. W ogóle orientuje się ktoś jaka jest cena wyrobienia paszportu?
Obawiam się najbardziej jak zrobić zdjęcia małej, bo ona bardzo się wierci.

Asia ja myślę, że dowód Wam w ogóle wystarczy - jest on za darmo i na 5 lat za paszport trzeba płacić i jeżeli za dużo nie podróżujecie (nie planujecie nigdzie dalej np. lecieć) to nie warto kłopotac się z paszportem, który wyrabia się w większych miastach a np. wniosek o dowód składa się w urzędzie miasta czy gminy - potrzeba tylko zdjęcia i odpis aktu urodzenia.
Jeżeli chodzi ogólnie o wyjazd - w UE na przejściach granicznych nie powinniście zostać zatrzymani, choć zdarzają się kontrolę dla formalności np. gdy zaginie dziecko i wtedy właśnie warto posiadać jakiś dokument tożsamości z zdjęciem dziecka i dlatego warto jest (mimo otwartych granic) mieć wyrobiony dowód.
Jeżeli podróżuje się samolotem w UE dowód jest konieczny a poza UE paszport.

Samanta,dziękuję za podpowiedzi. Postawimy na dowód,bo to będzie taki raczej jednorazowy wyjazd na bardzo,bardzo długi czas.

my wyrabialiśmy małej dowód osobisty i wniosek musieliśmy podpisać oboje i jej zdjęcie do tego. Dowód nas nic nie kosztował. Odebrać mógł obojętnie który z rodziców.

Ewabrz super, dziękuję za informację, ostatnio się miałam za to zabrać :) 

ewabrz super dziękujemy za takie cenne informację na pewno  się przyda

Ewa super,że o tym pissesz bo muszę właśnie małej dowód wyrobić!!

A dowód to tylko jak by się chciało za granicę czy teraz muszą mieć wszyscy od urodzenia czy jak to wygląda ? Bo pesel chyba nadają po urodzeniu nie ?

jak chcesz gdzieś jechać