Paszport dla dziecka przez internet

Robiła któraś z was paszport dziecku i składała wniosek przez internet? Jak to działa bo drugi rodzic musi wyrazić zgodę podobno przez m obywatel ale nie wiem jak i drugie pytanie o zdjęcie. Dodaje się do w jakimś programie ? Musi być od fotografa ? Wiecie coś na ten temat?

Nie wiem jak odnośnie zdjęcia ale jak siostra robiła córce paszport to oboje rodziców przes profil zaufany się logowali bo musieli się elektronicznie podpisać

Ja moze paszportu nie robilam a dowod tylko to wystarczyl 1 rodzic… co do zdjecia to robilam je sama telefonem ale na bialym tle

Do dowodu tak wystarczy jeden rodzic ale do paszportu oboje muszą wyrazić zgodę

Tak, do paszportu musi być potwierdzenie drugiego rodzica i można to załatwić przez profil zaufany tak naprawdę kilkoma kliknięciami.
Co do zdjęcia to ja robiłam sama telefonem. Później tylko na telefonie odpowiednio skadrowałam, trochę poprawiłam kolorystykę, żeby konrast był większy a cienie mniejsze. W paintcie docięłam do odpowiednich wymiarów i skorzystałam, że paint ma opcję usuwania tła (co prawda i tak robiłam zdjęcie na tle białych drzwi, ale tło wyszło bardziej jednolite).
Nie musiałam więc iść z dzieckiem do fotografa ani pobierać żadnych specjalnych programów. I to zdjęcie do dowodu przeszło, a paszport ciągle wyrabiamy, bo albo tatuś się nie mógł zalogować na profil zaufany albo bank nie działał i nie mogłam zrobić przelewu za paszport, ciągle coś.

1 polubienie

My akurat nie robiliśmy paszportu przez internet, tylko od razu na miejscu. Drugi rodzic też musiał być uwzględniony przy wniosku

A to nie wiedzialam :slight_smile:

Tak, wniosek możesz złożyć online przez eObywatela, ale potrzebna jest zgoda drugiego rodzica

Dokładnie my też robiliśmy na miejscu i musieli być oboje rodziców :smiling_face:

1 polubienie

Tak, ja robilam wniosek przez internet. Zgoda drugiego rodzica faktycznie idzie przez mObywatel – zaloguje sie i potwierdza wniosek, calkiem prosto i szybbko. Co do zdjecia toj wrzuca sie plik do wniosku, ale najlepiej zrobic profesjonalne paszportowe zdjecie, zeby nie bylo problemu przy odbiorze…

1 polubienie

Ja ostatnio chciałam zrobic dzieciom dowody w gminie i zanioslam zdjecia ktore robilam rok temu i niestety musza byc aktualne a ja nawet o tym nie wiedziałam :slight_smile: corka to sie nic nie zmienila ale u synka roznice widac

My robiliśmy u fotografa :wink:

Ja zrobilam na bialym przescieradle dla naszego wowczas miesiecznego synka :wink: i przeszlo choc dzwonili z gminy zebym podeslala na e-maila bo skonwertowalo i slaba jakosc wyszla ale bez problemu dowod zrobili z mojego :slight_smile:

1 polubienie

Ja robiłam córce zdjęcie na tle białej ściany :smiley:

1 polubienie

A to ja nawet nie widziałam że tak można , dobrze wiedzieć :wink: