Pasty na kanapki dla maluchów

Macie jakieś fajne przepisy  na pasty do kanapek? Mam niejadka kanapkowego, a ostatnio na chlebku jest tylko almette. Wszytko co ma grudki odpada.

Bardzo bardzo polecam próbować samemu zrobić takie pasty. Jajeczna , czy z awokado z dodatkiem kakao, może masło orzechowe z różnymi dodatkami, humus z ciecierzycy . Ogrom przepisów. Mocno zmielić jeśli maluch nie akceptuje grudek i próbować 

O tak  z Awokoado pasty najlepsze 

A ile maluch ma lat ?

Mój maluch ma już w sumie 5 lat. Jak miała 2-3 lata jadła wszytko, a teraz robi się niejadkiem. Ile można jeść serki i szynkę? Szukam czegoś nowego, bo odkąd jestem na wolnym w drugiej ciazy mam więcej czasu na wymyślanie niż rano przed pracą. :) Przepisy przydadzą się też i na później. Takie standardowe z twarozku czy jajeczne Jej nie smakują więc chce się dowiedzieć, co u Was się zjada 

Mój syn uwielbiam guacamole, pastę jajeczna i pastę twarogową. Jeśli nie lubi grudek to nie znaczy żeby ich nie podawać czy pominąć ten etap, tylko powoli przyzwyczajać. Z doświadczenia wiem że grudki wchodzą gorzej niż kawalki

U nas też uwielbianą pasta jajeczna , z jajkiem i avocado 

Mamo Majki, no tak ten etap chyba każdy rodzic przechodzi  ,gdzie dziecko by jadło na okrągło czy to kanapeczki z masełkiem czy to kanapeczki  z dżemikiem  czy właśnie z serkiem czy szyneczką. 

Widziałam jak jedna babeczka na fb mówiła, żeby dziecku podwac np dwa posiłki  do wyboru  i jeśli nie będzie chciało ani tego ani twgo to nie podawac innych kolejnych  zmyślnych propozycji  bo w końcu zglodnieje i zje to co przygotowałaś. Też wlansie jak widzisz że wymyśla przy jedzeniu  to może i ta metoda się sprawdzi, jak ma 5 lat to już nie jest malutkim dzidziussiem gdzie czasem faktycznie trzeba wymyślać:)

Awokado, jajeczno koperkowa, paprykowa. Fajna też jest ryżowa z pomidorem, zblendowane pomidor z ryżem. 

Pasta jajeczna z drobno posiekanym szczypiorkiem ;) 

ja widzę po swoich synach , że kiedy są głodni to sami poproszą . Ja proponuję kilka rzeczy , a jeżeli nie chcą to nie robię żeby nie marnować jedzenia. Jednak zadnych Przekąsek nie dostają w tym czasie  wtedy wiadomo , że nie zechcą jeść normalnego posiłku /jedzenia. Starszy to próbuje wyprosic Jakieś słodycze czy przekąski ale jak nie uda się to je normalny posiłek i sam wybiera co chce żebym jemu zrobiła;)

Uwielbiam jajeczna ze szczypiorkiem mmmniam

Dzięki za pomysły. Ja to się tylko zastanawiam jak ona w przedszkolu zjada posiłki, czy zjada... pokombinuję. Teraz mamy jakąś wirusówkę i podaję delikatne posiłki 

U mnie syn bardzo mało je w przedszkolu 

Ja polecam pastę jajeczną z awokado, lub pasta ser twarogowy, rzodkeodka starta na tarce plus szczypiorek.

U nas jajeczna nie przechodzi;(. Ja lubię ale córka niestety nie.

Serek Almette też króluje, ale z past domowych to najczęściej:

1. Guacamole (awokado+cytryna+oliwa+sól+pieprz)
  2. Pasta z cukini (pieczona cukinia+czosnek+limonka+oliwa+rukola+ser feta+pieprz+sól)
  3. Hummus z dynią (ciecierzyca+pieczona dynia+oliwa+czosnek+masło orzechowe+pieprz+sól)
  4. Hummus z suszonymi pomidorami (ciecierzyca+suszone pomidory+oliwa+czosnek+sól+pieprz+oregano)

Tez swoją droga  wrzucam serki top  dla niemowląt ;) 

Świetne przepisy na humus. U nas najczęściej klasyczny ale z pewnością wypróbujemy tych połączeń 

Hej dziewczyny, u nas często króluje pasta z ciecierzycy (szklanka ciecierzycy, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, 1 łyżeczka soku z cytryny) i z ryby (gotowana lub pieczona ryba, jajko, trochę jogurtu i koperek). 

Chętnie tutaj przycupnę bo zapewne będą ciekawe przepisy. U nas pewnego czasu był tylko chlebek z masłem, aż pewnego cudownego dnia nagle zaczęła jeść wszystko co wywołało u mnie wielkie zdziwienie :) 

Pasty można zrobić ze wszystkim ogranicza nas tylko wyobraźnia 

Blender napewno zrpbi robote gładkiej pasty. U mnie (u dziecka jeszcze nie) króluje humus( pasta z ciecierzycy lub cieciorki), czerwona fasola (sól pieprz odrobiną oleju lnianego, majeranek czosnek, i coś pod siebie jeszcze doprawic) guakamole ale ja jadłam narazie na ostro. Nie miksowałam jeszcze suszonych pomidorów w oleju ale świetnie nadają smak wielu potrawom. Próbowałaś robić jakąś paste z ryby? Proponuję jeszcze serek z tofu:) przepis z internetu brałam wiec odsyłam:)