Nie lubię się z żelazkiem. Denerwuje mnie rozstawianie tej deski, mam dwa koty więc gorące żelazko to wielkie niebezpiecznestwo też. Wpadłam na pomysł że może kupię parownice do ubrań. Taka mała, nie ten generator pary.
Tylko jest tego tyle że nie wiem na co się zdecydować. Ceny też od 100zl do 600.... macie ? Polecacie jakąś?
Wiadomo że spodnie w kant wyprasuje normalnie ale zwykły t shirt męża wolałabym parownica na szybko.
Mam parownice. Nie pamiętam firmy, dopisze później.
Co do plusów, jest o tyle wygodna,że nie trzeba rozkładać deski. Prasuje się na wieszaku . Zbiorniczek starcza na klarowanie kilku koszul. Ubrania są odświeżone.
Minusy to niestety trzeba uważać na ściekające keople. moja nie jest wyposażona w regulacje temperatury. gdy parownice skierujemy poziomo, i szczerze mówiąc radzi sobie z niewielkimi zagnieceniami.
Te małe parownice to raczej na niewielkie zagniecenia. Koszuli w kancik na pewno się tym nie uprasuje, ale jakaś koszulkę można doprowadzić do takiego w miarę stanu. I też jest to spoko opcja na wyjazdy. Sama się zastanawiam nad zakupem i miałam nawet jakiś konkretny model na oku, ale już nie pamiętam jaki
Mam parownice philips steam & go. Nadaje się do małych zagnieceń albo odzieży z cienkiej tkaniny. Bawełny się tym nie wyprasuje a jedynie odświeży i zdezynfekuje. Czasem paruje koszulkę bawełnianą na wieszaku i jedna rękę trzymam wewnątrz koszulki ( jest do tego specjalna rękawica) a druga ręką używam parownicy to wtedy jako tako jest wyprasowane ale ile razy się poparzyła przez to.... rękawica powinna być do łokcia.
Wody w zbiorniczku szybko ubywa... może teraz są jakieś lepsze modele. Pewnie kiedyś się za czymś lepszym rozejrze bo i tak to jest przydatne.
Jeżeli chce mieć już wyprasowane rzeczy z bawełny to używam suszarki (takiej jak pralka) gdy nie uzupełnię bębna po brzegi to ubrania są jak spod żelazka.
Ostatni wynalazek to chyba szafy parowe :D zastanawiam się czy to działa w ogóle ale kusi bo niecierpie używać żelazka.
Ja kupiłam jakąś tanioszke i niezbyt dobrze chodzi ale kusi mnie kupić coś droższego podobno te z philipsa się świetnie nadawaja i są super w użytkowaniu musialabys poszukać opiń na necie
Ja kupiłam jedną z tańszych opcji: MPM MZP-01, kosztowała około 100zł, jestem z niej bardzo zadowolona. Mam ją już 5 lat, generalnie nie wiem jak wcześniej mogłam funkcjonować bez takiej parownicy. Żelazko używam od wielkiego święta.
Zalety:
-zawsze pod ręką, długi kabel
-duży pojemniczek na wodę, starcza na kilka prasowań (trzeba pamiętać aby używać wody destylowanej lub demineralizowanej)
-można prasować wszystko, nawet to czego nie da się żelazkiem - swetry, śliskie sukienki (załatwiłam tak jedną żelazkiem, przykleiła się), lniane spodenki, daje nawet radę z zagnieceniami na jeansach.
-jak prasowałam żelazkiem czarne rzeczy to czasami zostawał taki dziwny, jasny ślad, który schodził w praniu. Przy parownicy tego nie ma.
Wady: o ile można nazwać to wadami, ale producent zaleca prasowanie tylko trzymając parownicę pionowo oraz wylewanie wody po każdym prasowaniu, tak żeby nie zostawałą woda w pojemniczku. Ja do tych zaleceń się nie stosuję, ale wiadomo, na własną odpowiedzialność:) a i tak działą już 5 lat bez zarzutów;).
Inka właśnie dziś rano zamówiłam MPM bo miała świetne opinie a cena naprawdę super bo 120zl . Już się nie mogę doczekać aż przyjdzie! Długi kabel i duży pojemnik na wodę to też dla mnie duży plus
DaNutka, ja wlewam demineralizowaną bo destylowanej nigdzie nie widziałam, ale jeśli chodzi o parownicę to to samo;). Kupuję w dużym baniaku 5L za kilka złotych, na stacji albo Auchan, Kauflandzie i starcza mi to na baaardzo długo. Parownicy nie czyszczę w ogóle;).
Dla mnie prasowanie to strata czasu, ale przy wyborze parownicy kierowałabym się gramaturą pary. Zawsze są podane dwie, ta wyższa jest mniej ważna bo to wyrzut pary.
Polecić mogę jedynie pralkę z funkcją pary, zawsze włączam podczas prania, wydłuża to cykl o 30min, ale wszytko po wyschnięciu jest gładkie
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.