Pakowanie torby do szpitala

Rozmiar majtek faktycznie weźcie dziewczyny taki jaki nosiłyście przed ciążą. Te siateczkowe majtki się rozciągają i na pewno nie okażą się za małe. :slight_smile: A za duże żeby Wam z pupy nie zleciały. :slight_smile: Miałam Canpol i byłam zadowolona.

Podkłady poporodowe ja użyłam niecałą 1 paczkę a później przeszłam na normalne podpaski. Nie miałam potrzeby używać więcej podkładów. Ale ja byłam po cc więc całkiem co innego. Miałam canpol i byłam zadowolona.

Podkład na łóżko ja do szpitala wzięłam 1 sztukę tylko u mnie w szpitalu dawali więc nie były mi w ogóle potrzebne.
A kup najtańsze bo tutaj nie ma sensu inwestować w nie wiadomo jakie. :slight_smile:

Kartę Rossne warto mieć wyrobioną bo można kupić taniej produkty dla Malucha. Są to niewielkie promocje ale zawsze to coś. Dlatego dziewczyny wyróbcie sobie. Kartę dostajecie w sklepie ale zarejestrować ją musicie w domu przez internet. W sklepie nie ma takiej możliwości. W rossmanie u mnie w mieście ochroniarze jak widzą kobietę w ciąży proszą kasjerki i one otwierają inną kasę i obsługują ciężarne.

Ja nie wiem jak jest u Nas w rossmanie. Pochodzimy zobaczymy…

Ja to zawsze na oko biorę bo rozmiar rozmiarowi nie jest równy a te poporodowe to w opakowaniach i nie ma jak sprawdzić.

W takim razie po co Rossman robi kampanie, wieszają plakaty, że ich sklep jest taki przyjazny dla kobiet w ciąży, skoro potem tego nie przestrzegają? Dla mnie to bez sensu - robić coś tylko po to, aby ładnie wyglądało “na papierku”, a rzeczywistość jest jak zwykle inna.
Pamela, jak będziesz w rossmanie to zobacz czy wiszą u nich plakaty na temat pierwszeństwa w ciąży.

Monia, gdzieś widziałam na opakowaniu majtek poporodowych takie tabele z rozmiarami (obwód bioder, brzucha, itp) , oprócz tradycyjnego oznaczenia s, m, tylko nie pamiętam na których. Ale masz rację, rozmiar rozmiarowi nierówny.

Jak będę się wybierac za tymi majtkami to faktycznie zmierzę się wcześnie bo może będzie jakaś tabela ale nie wszędzie zawsze jest.

Moja kolezanka jak kupila sobie rozmiar m to byly na nia zamale a wcale jakos nie przytyla itd. Zobacze a co upomne sie o swoje prawa;)

Pamela jeśli widzą plakaty to pewnie, że powinnaś się upomnieć i poprosić o przestrzeganie Twoich praw. Plakat wisi więc powinno być to respektowane.

A rozmiar rozmiarowi faktycznie nie jest równy więc przymierzyć raczej nie dasz rady :slight_smile: Ale jeśli będzie podana tabela z rozmiarem sprawa będzie załatwiona. :slight_smile: Jednak pamiętaj Monika, że te majtki jeszcze się troszeczkę rozciągną.

Ja jak bylam w rossmanie to wepchalam sie w kolejke ale tylko dlatego ze mi sie bardzo spieszylo. Na szczescie nikt sie nie odwzwal. Ja mialam rozmiar L i byly na mnie za duze.

L-ka to raczej za duza na mnie nie wiem jak M-ka a S-ki troche bede bala sie kupic zeby nie zamale byly… Zobaczymy czy moj tylek urosnie cos czy nie hehe

Chyba Agnieszka wcześniej polecała aptekę internetową Gemini i powiem Wam, że wczoraj usiadłam i zamówiłam praktycznie wszystko do wyprawki (art. higieniczne) i naprawdę są spore różnice w cenach. Wcześniej jeszcze koleżanka mi polecała tą aptekę. Przesyłka 12,50 zł, ale na 17 sztuk, które kupiłam to wychodzi koszt ok. 0.74 zł na sztuce, co i tak daje niższą cenę niż w stacjonarnych sklepach. Plus jest taki, że można w niej kupić praktycznie wszystko co jest nam potrzebne.

Co do majtek to zawsze noszę XL, więc takie też zamówiłam :slight_smile:

Oo a dla malucha jakie kosmetyki zamawialas ?
No ja przewaznie nosze xl ale nie jestem otyla poprostu te majtki kazdy ma.swoja miare. Jedne mam s drugie xl dlatego nigdy nie wiem jaki rozmiar brac.

Ja juz do 30 tygodnia mialam prawie wszystko. Torbe spakowana kolo 32 taka dla siebie i zdawalo mi sie ze mam czs by spakowac maluszka a ty w polowe 35 wyladowalam w szpitalu a za tydzien bylam juz z dzidzia w ramionach bez jego torby…naszczescie szpital zapewnial wszystko dla maluszka od ubran po pampersy wiec tylko ubranie na wyjsvie maz przyniósł ale i nie to co chcialam no ale tak to jest jak zamiast spakowac to co chcialam to slucha sie doradcy tesciowej jednej i drugiej wiec mialam wszystko oprócz tego ubranka co na wyjscie naszykowane tylko nie spakowane.

Bealia to dobrze ze szpital zapewnial wszystko bo u mnie jedynie ubranko by chyba dali a reszte musialam miec wszystko dla siebie i dziecka z reszta przy ubieraniu po porodzie wołali o ubranko.

Dlatego, przy wyborze szpitala warto kierować się też tym, czy trzeba mieć wszystko swoje, czy szpital udostępnia pieluszki, ubranka, czy rzeczy dla mamy. Oczywiście też, jeśli nam na tym zależy.

Magiczny, u mnie w szpitalu mieli dawać pieluszki, podkłady, pampersy, chusteczki, a potem mamy słyszały : “Przykro nam, właśnie się skończyły.,…”. Lepiej więc popytać, czy rzeczywiście jest tak, jak piszą, bo można się rozczarować

Bealia ja chce do wrzesnia miec wszystko ogarniete a bede wtedy w 32 tyg wiec akurat…:wink: tak wlasnie jest ze niby wszystko daja a pozniej jestes z niczym wiec lepiej miec swoje.

Zawsze lepiej i bezpieczniej jest mieć wszystko przygotowane wczesniej. Zapakuj schowaj do szafy i niech torba czeka wraz z tobą na wielki dzień. Co do tego czy nie za wcześnie wedlug mnie nie. No chyba że wierzysz w stare przesądy ale w XXI wielu chyba nie wypada

Asia nie ja nie wierze w zabobony. Jakbym wierzyla to mebelkow juz bym w pokoiku nie miala rozlozonych hehe:) ja tez mam takie zdanie bo potem nigdy nic.nie wiadomo … Moze sie tak zdarzyc odpukac w niemalowane ze po 30 tyg trzeba bedzie leżeć tak jak moja kolezanka od 32 tyg a w 38 urodzila ale tylko do wc i pod prysznic a wyprawke kompletowala przez neta no ale to nie to samo co pojsc i zobaczyc dotknac.

Ja się właśnie tego leżenia bałam najbardziej. Dlatego wolałam wcześniej wszystko przygotować niż kompletować wyprawkę przez internet lub zdać się na rodzinę. Ubranka, kocyki, itp. wolałam zobaczyć i dotknąć, czy są mięciutkie i miłe w dotyku. Czasami na zdjęciu coś wygląda ładnie, a potem w rzeczywistości nie podoba nam się już tak bardzo.

Pamela, dla malucha z kosmetyków praktycznie nic nie zamówiłam, będę to robić później, bliżej rozwiązania. Teraz skupiłam się na artykułach higienicznych. Zamówiłam Bepanthen Extra, Octenisept, sól fizjologiczną, gaziki jałowe, pieluszki tetrowe, Pampersy na start małe opakowanie, podkłady higieniczne. No oprócz tego już zainwestowałam w aspirator do nosa. A tak to kupowałam rzeczy dla siebie do porodu. Kupiłam właśnie wkładki laktacyjne, majtki wielorazowe, czy wkłady poporodowe, Podkłady na łóżko już kupiłam wcześniej.