Pakowanie torby do szpitala

U nas w odwiedziny przychodzić mogli i dorośli i dzieci , tylko odwiedziny były od godziny 11 :slight_smile: Ale położne kazały się pytać dziewczyn z sali czy mogą do nas przyjść goście . Ale wszystkie trzy co leżałyśmy na sali zgodziłyśmy się na odwiedziny naszych gości , których było sporo .

U mnie w szpitalu totalna samowolka i dzieci i dorośli bez ograniczeń godzinowych od rana do późnego wieczora. Ciegle rodzina i znajomi , masakra umeczylam sie chciałam sie przespać odpocząć to nie mogłam

U nas ograniczenia godzinowe jak najbardziej były pomimo tego, ze każda kobieta ma indywidualną sale po porodzie.

Ja zrobilam listę swoją, wg tego co czytalam w internecie. A na stronie szpitala nic konkretnie nie pisze:(

To musisz iść do szpitala na porodówkę i poprosić o listę każdy szpital powinien mieć wykaz wydrukowany. U mnie taki mieli

U mnie na stronie internetowej szpitala byly listy rzeczy dla mamy i dziecka, najawzniejsze to zabrac ze soba (oprocz rzeczybi przyborow ).dokumenty typu dowód os, karta ciąży, aktualne wyniki krwi, i reszte wynikow typu gbs, na stronie szpitala powinno byc to wyszczególnione.

Mój szpital takiej listy nie miał.Ale poradziłam sobie z ty w taki sposób,że popytałam koleżanki,które rodziły w tym szpitalu.Doradziły mi co mam zabrać i co będzie mi potrzebne.

W moim szpitalu jest szkoła rodzenia i na stronie szkoły była lista, bo na stronie szpitala brak.

U mnie też była lista potrzebnych rzeczy dla mamy i maluszka na stronie szpitala.

E.Okuszko u mnie w szpitalu nie ma takiek listy, za to położna do której chodziłam na zajęcia podała wszystkim taką listę wiedząc że będziemy chciały rodzić w tym szpitalu. Z tym ręcznikiem właśnie o to mi chodziło, bo po urodzeniu dziecko w coś owijaja i myślałam że w ten nasz i skoro dziecko będzie całe w tej mazi to do kąpieli będzie potrzebne drugi, ale piszecie że dają na początek ten szpitalny stąd moje wątpliwości były:)

Ja listę potrzebnych rzeczy spinałam od kuzynki która rodzila 4 miesiące wcześniej w tym samym szpitalu. Jednak jak leżałam już po cc na sali wzmożonego nadzoru słyszałam jak przyszła dziewczyna do położnych zapytać co musi mieć ze sobą. Położna jej wszystko sprawdzała (miała taką listę, która sama sobie przygotowała) niektórych rzeczy mówiła że brać nie musi a niektóre dodała twierdząc, że bardzo jej się przydadzą.
Ale tak jak napisała Ewelina konieczne jest, żebyś miała kartę ciąży, GBS wynik i grupa krwi w oryginale, dowód osobisty i ostatnie wyniki jakie miałaś robione krew i mocz.

U mni wymagane były jeszcze badania oprócz tych które napisała Kasia to HIV toxo poziom glukozy przeciwciała itd wszystkie te badania co robiłam w trakcie ciazy

Pierwsza ciąża -byłam już w 7miesiącu gotowa, pokój dla synka gotowy, wyprawka gotowa. Teraz przy moim prawie dwulatku, który dodatkowo nie śpi w dzień trochę trudno się zorganizować. A to już 34 tc się kończy, a że cc po 39 tc to czasu niewiele. Ale jestem na dobrej drodze, Zakupy zrobione, ciuszki uprane i uprasowane wystarczy poskładać i uporządkować rozmiarami to po starszym bracie. I czas szykować torby. Mam nadzieję że zdążę

Bardzo istotne jest czy szpital zapewnia ubranka, rożki, pieluchy, mm dzieciaczkom. Warto zapytać w szpitalu przed porodem, albo swojego lekarza

Racja, lepiej sie dowiedzieć wcześniej niz pózniej jeszcze dokładać sobie stresu ze zębów sie nie ma i prosić bliskich o dowożenie

Dobrze iść wcześniej do szpitala i spisać sobie listę rzeczy bo nie na wszystkich stronach www szpitala jest to zamieszczone. Jak juz sie będzie w szpitalu po ta listę to przy okazji można zobaczyć porodówkę

Albo też popytać wśród znajomych czy w rodzinie czy ktoś rodził w danym szpitalu i żeby nam doradził co dokładnie zabrać i co oferuje szpital.

Jednak należy zaznaczyć, że nie mając wymazu z pochwy, HIV, glukozy, toxo itd… żaden szpital nie ma prawa odmówić przyjęcia. Ja w obu ciazach robiłam HIV toxo(mam dodatnie bo kiedyś przechodziłam) itd. ale nie można nazywać tego obowiązkiem tylko dobrze i bezpieczniej byłoby miec te wyniki.
Ja miałam wymaz gbs+ a antybiotyku nikt nie podal, wiadomo nie zawsze tak jest ale w moim przypadku “obowiązkowe” badania nic nie wniosły.

Ja wyniki HIV i Tokso też miałam przy sobie ale nikt nawet nie chciał ich zobaczyć.

Ja tez zabralam wszystkie wyniki do szpitala, ale z tego co pamietam to tez nikt ich nie ogladal, oddali mi wszystko zaraz po przyjeciu na oddział. Zabrali mi tylko karte ciąży, w ktorej mialam wpisane wszystkie wyniki i wynik gbs bo nie zdazylam go pokazac swojemu lekarzowi i w karcie nie mialam go wpisanego. Wynik gbs oddali mi wraz z wypisem, karty ciąży nie odzyskalam i w zeszłym miesiącu moj ginekolog powiedzial mi ze karte mozna było zabrac ze szpitala po porodzie, ale moja juz po takim czasie poszla do archiwum i nie odzyskam juz jej. Szkoda, bo nie wiedzialam o tym wczesniej i mialabym na pamiatke:/