Witam Was kochane kobietki jestem tu nowa i w sumie pierwszy raz na jakimkolwiek forum więc proszę o wyrozumiałość.
Obecnie jestem w 7 tyg. ciąży. Mam 36 lat, jest to moja 3 ciąża. 11 lat temu urodziłam zdrowego synka, dwa lata temu poroniłam w 6 tygodniu. Udało mi się w końcu zajść w ciążę ale jak na złość złapało mnie totalne przeziębienie od niedzieli. Wczoraj byłam u lekarza, mam gorączkę w granicach 37,5 -37,8 biorę apap, do tego straszny kaszel i katar bole głowy i mięśni. Normalnie leżę plackiem od niedzieli. Leczę się domowymi sposobami miod cytryna czosnek a poprawy nie widać. Proszę powiedzcie mi, czy któraś z Was przechodziła infekcje w I trymestrze, jak z dzieckiem, czy może mu to zaszkodzić. Dzwoniłam dziś do swojego ginekologa uspokoił mnie ze nic dzidzi nie grozi ale chciałabym poznać historie mam które przez to przechodziły.
Na spokojnie napewno nie ma co panikować i sie stresować - bo to to moZw wpływać negatywnie . Zrób sobie inhalacje z soli są bezpieczne :) . Wszytsko będzie dobrze na spokojnie ciepła herbatka i pod kocyk �
Dużo odpoczywaj , dbaj o siebie i trzymaj się zaleceń lekarza :) Wszystko będzie dobrze :) Już lekarz powiedział ,że dzidziusiowi nic nie grozi :)
U mnie byle sytuacja ,że zachorowałam tak w 5 tygodniu ,ale niestety poroniłam w kolejnym tygodniu. A w tej ciąży zachorowałam na grypę żołądkową po której tydzień byłam osłabiona (w pierwszym trymestrze) ,ale wszystko było ok :) Córeczka zdrowa :)
na sopkojnie jak możesz dużo odpoczywaj :) ja co prawda byłam chora w pierwszym trymestrze, ale bez gorączki obyło się bez leków. Natomiast w poprzedniej ciąży chyba właśnie w pierwszym trymestrze byłam tak załatwiona, że brałam antybiotyki. Apap w ciązy można brać, więc na spokojnie : ja ich dużo biorę w tej ciąży bo mam często migreny, a tylko to mogę brać by sobie ulżyć jak już nie umiem się ruszać z bólu , więc czasem i 3 brałam jednego dnia bo nie przechodziło w ogóle , a na sorze jedynie bym dostałam go dożylnie
Ja w drugiej ciazy byłam chora 2 razy w 1 trymestrze i za każdym.razem byłam na antybiotyku. Niestety nie było wyjścia.ale na ciążę w żaden sposób antybiotyk źle nie wpłynął.
W pierwszej ciąży goraczkowalam w 4 tyg ciąży, nie miałam antybiotyku tylko ginekolog zalecił paracetamol i nospe. Leżałam i wstawałam tylko do łazienki ale na szczęście dziecku nic nie stało się.
Miałam silne przeziębienie w ciąży (początek II trymestru) i byłam zaniepokojona, bałam się przyjmować cokolwiek, bo to moja pierwsza ciąża była. Miałam mocno zatkany nos i to chyba było najgorsze, bo nie mogłam normalnie oddychać ani spać. Robiłam inhalacje z soli fizjologicznej w nebulizatorze, psikałam wodą morską, korzystałam też ze sprayu do nosa Prenalen. Jakoś to przetrwałam. Brałam apap, piłam herbatę z domowej roboty sokiem malinowym, zrobiłam też syrop z cebuli. No i na noc przy łóżku kładłam na talerzyku rozgniecione ząbki czosnku. Po kilku dniach było już lepiej. Nie wspominam tego za dobrze, ale cieszę się, że jakoś przez to przeszłam.
wiesz jak nie ma wysokiej gorączki to też nie jest źle :) ale na spokojnie nie TY jedna byłaś chora w pierwszym trymestrze są leki, które spokojnie można brać w ciąży , a lekarz wie co robi :)
Jest coraz więcej leków na przeziębienie i grypę bezpiecznych dla ciężarnych i karmiących - więc jeśli lekarz stwierdzi, że trzeba coś brać - trzeba się zastosować do zaleceń, żeby szybciej wyzdrowieć.
Ja w 6 tygodniu ciąży leżałam plackiem nie miałam siły nawet wstać do łazienki. Lekarz przepisał mi amoksiklav antybiotyk ale byłam tak chora że musiałam go brać. Dzieciątko urodziło się zdrowiutkie nie zaszkodziło mu to. Ale to prawda że tylko lekarz decyduje o lekach w ciąży.
Ja przechodziłam w III trymestrze ciężko chorobę miałam antybiotyk Duomox z dzieckiem jak najbardziej wszystko wporzadku niestety nie każda infekcje damy radę zwalczyć same.
Niestety nie pomogę, bo mnie przy pierwszej jak i przy drugiej ciąży choróbsko złapało w III trymestrze.. miałam tak jak ty nie miałam siły ruszyć ręką.. nie brałam antybiotyku ani nic.. tylko paracetamol jakieś saszetki dla ciężarnych, coś do ssania i mleko z imbirem i miodem.. ale już trzeci tydzień nie mogę się dołączyć w stu procentach..
Mi w pierwszej ciąży lekarz przepisal antybiotyk - ok 10 tyg miałam, bo nie potrafiłam sobie z gardłem poradzić. Teraz też miałam antybiotyk ale to już 2trymestr. Lekarz mi zawsze mówił, że czasami bardziej dziecku może zaszkodzić nieleczona infekcja niż lek
Hej, Oczywiście, rozumiem, że to dla Ciebie trudny okres, zwłaszcza z uwagi na to, że jesteś w 7. tygodniu ciąży. Infekcje w I trymestrze mogą budzić obawy, ale dobrze, że już skonsultowałaś się z ginekologiem. Przeziębienie samo w sobie, choć uciążliwe, nie powinno znacząco zaszkodzić dziecku, zwłaszcza jeśli podążasz za zaleceniami lekarza i unikasz stresu.
Kochana ja w I trymestrze przechodziłam covid. Leczyłam się domowymi sposobami i apapem jak Ty. Dodatkowo bralam jeszcze zastrzyki na krzepnięcie krwi, które przepisał mi ginekolog, bo powiedział, że w ciąży w czasie covid trzeba je brać. Zrób sobie może dla pewności test czy i Ty nie przechodzisz właśnie covida
oj tak niewyleczona choroba mamy może jej zaszkodzić i dziecku też, a są leki, które można spokojnie stosować w ciązy, albo takie, których potencjalna korzyść przewyższa ryzyko dla dziecka. Lekarz w tym przypadku wie co robić by było dobrze dla dwójki
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.