Dziewczyny, czy ktoras z Was byla z dzieckiem u osteopaty ? Sama mam wizyte w następnym tygodniu i zaczelam sie zastanawiam czy corke tez zapisac. Troche poczytalam o tym i m.in. znalazlam informacje ze dzieci po wizytach zrobily sie spokojniejsze.
Mnie zawsze kojarzy się to z medycyną alternatywną (bo chyba zresztą osteopatia nią jest), a do takich metod nigdy nie jestem przekonana. Wychodzę z załozenia, ze jesli dziecku cos dolega, ma jakies problemy, kolki, bóle itp. to rodzic powinien korzystać z pomocy i wiedzy lekarzy.
Ja lekarza nie wierzę, zawsze konsultuje sie z dwoma i szukam w necie informacji po to zeby wurobic sobie wlasne zdanie
Każdy ma wlasny punkt widzenia, ważne zeby zawsze zachowac zdrowy rozsądek.
Znajomi jeździli do osteopaty ok 150km, bo nie mogli sobie poradzić z dzieckiem i… nic się nie zmieniło. Dziecko jak płakało dniami i nocami, tak płącze dalej. Ja nie wierzę, aby tacy ludzie byli w stanie pomóc w czymkolwiek. Czy coś się dzieje z dzieckiem, że się nad tym zastanawiasz?
S.Tomczyk, corka jest w nocy strasznie niespokojna. Co godz sie wybudza. Od urodzenia ma niespokojny sen. Macha raczkami, przekreca sie na lewo, prawo itd
Ola, może w ciągu dnia Twoja córka dostaje zbyt wiele bodźców z zewnątrz i przez to jej sen jest niespokojny?
Nie wierzę w takie coś szczerze mówiąc nie korzystalabym z takich usług. Co do niespokojnej nocy może warto by było zrobić plan dnia aby rytm był codziennie ten sam dzieci kochają rutynę i dzięki niej są bardziej spokojniejsze kiedy przychodzi wieczór powinien to być czas wyciszenia kąpiel i później spanie. Może dziecko ma za dużo bodźców przed spaniem i stąd taki niespokojny sen
Zapisać nie zawadzi, spróbujesz- zobaczysz. Ja także zazwyczaj konsultuje wszystko u innego lekarza jeśli mam wątpliwości .
Jeśli tak jak dziewczyny slysznie piszą wprowadziłas rutynę oraz nie przebodzcowujesz małej, spróbuj.
Hm staram sie wprowadzic jej warunki do wyciszenia się ale czasem jest ciezko, ona jest takim żywiołem ze dopoki nie padnie to uwielbia sie bawic, wspinac, raczkowac. Sprobuje zmienic podejscie i wieczorem tylko będziemy czytac ksiazeczki
Ola, nie wiem w jakim wieku może być Twoje dziecko, ale powodów może być wiele. Może to ząbki, może potrzebuje Twojej bliskości, poczucia bezpieczeństwa. Mój mały czasem tak ma, wtedy w nocy zabieram go do siebie i przesypia całą noc. Tak się dzieje ok raz w miesiącu. Zauważyłam, że często tak się dzieje, kiedy jest pełnia księżyca, chociaż nigdzie nie znalazłam żadnego potwierdzenia naukowego. Niemniej jednak fazy księżyca mają wpłw na wszystkich ludzi, wobec tego może coś w tym być
Wierzę w zioła i inne naturalne metody. Ale wszystko w granicach rozsądku. To, że osteopata pomoże na sen dziecka wątpię i szczerze mówiąc nie szukałabym tam nawet pomocy. A to, że maluch w nocy nie śpi dobrze może mieć sto róznych przyczyn.
Osteopatia to zupełnie nowa dziedzina tak więc wiele osob nie jest do niej przekonanych, jednak sama jestem zdania,ze ma duża moc. I warto jest się do niej przekonac.
Sama chodzilam z maluchem do osteopaty w Krakowie, o tutaj:
https://rehaorthopedica.pl/index.php?id=osteopatia
U niemowląt związane jest głównie ze zmniejszeniem napięcia wynikającego z procesu porodu oraz następstw wynikających z ułożenia dziecka w trakcie ciąży.
Maluch był o wiele spokojniejszy.
Jeśli robimy to z głową to jak najbardziej tylko powinniśmy wiedzieć na co możemy się zgodzić a na co nie. Uważam, że jeśli coś ma pomóc to trzeba próbować. Wszystko z rozsądkiem
Czy któraś z mam jest w 100 procentach zadowolona z wizyty u osteopata?
Nigdy nie byłam bo w sumie nie miałam takiej potrzeby ale jesli uwazasz ze to pomoze to warto sprobowac.Pojdziesz sprobujesz jesli sie przekonasz to ok a jesli nie pomoze to wracac nie musisz.Powodzenia.
Nie byliśmy ale uważam jak koleżanka poniżej że jeśli widzisz problem to należy się udać po prostu i się wszystko okaże co jest nie tak
Witam,
Osteopatia to metoda terapeutyczna wykorzystywana przez fizioterapeutów. Jest bardzo fajną i skuteczną metodą.
Warto się zastanowić co chcemy osiągnąć? Z czym chcemy się udać do osteopaty? I czy jest to osoba, która zajmuje się też takimi małymi pacjentami.
Faktycznie zdarza się, że dzieci stają się spokojniejsze po oddziaływaniach osteopaty. W zależności od powodu oddziaływań - może ze względu na zdjęcie napięcia, udrożnienie przepływu płynów w organiźmie m.in. limfy, płynu rdzeniowo-mózgowego.
Można przy okazji wizyty o tym porozmawiać :)
pozdrawiam serdecznie,
Marta Cholewińska-Dacka
O super wyjaśnienie
Mama Emmy, byłam w 100 % zadowolona z wizyty u osteopaty, co prawda z pierwszą córką, dr Bartosz Sikorski. Ma też gabinet Osteopatica we Wrocławiu.