Ospa - szczepić czy czekać aż dziecko zachoruje

U nas było w przedszkolu , pół przedszkola chorowało ale u swoich dzieci nie zauważyłam

Mój syn ma 8 lat i nadal nie miał

@Mama.urwisa a ty szczepiłaś czy nie? Ja jestem jeszcze przed szczepieniem

A ja gadałam że 2 dni temu ze szwagierka która jest lekarzem i mi właśnie mówiła że te szczepienia przeciw ospie chronią na całe życie i że nawet jak ktoś złapie w dorosłości to ma lekki przebiegł choroby no i że właśnie też zabezpieczają przed tym półpaścem bo jego się właśnie można nabawić po przejściu ospy ….

Ja nie szczepiłam

No ja też się waham cały czas. Ale termin mam, zobaczymy co zdecydujemy w ostatniej chwili

A czy to można w każdej chwili szczepić na ospę ? Nie ma ograniczeń wiekowych ?

Tak, można się też szczepić jako osoba dorosła żeby mieć w przypadku zachorowania łagodnie przejść

Ja miałam już ospę , myślę nad synem on jeszcze nie miał

Ja też miałam i mój mąż też.

Mi jak zachorował synek na ospę i powiedziałam lekarzowi że mam też córkę 3 mc to proponował że może też złapać ale ze możemy się zaszczepić ale ze to też nie daje nam 100%pewnosci… więc nie szczepilam córki i córka złapała ospę po dwóch tygodniach po synku , ale naszczescie miała tylko parę kropeczek i nic więcej;) może dlatego że jak pierwszy synek zachorował to pediatra odrazu przepisał mi heviran w syropie dla młodszego syna i córki i jak tylko po dwóch tygodniach zobaczyłam pryszczyka to podałam im ten syrop i naprawdę nie wiele tego mieli , i przeszli bez objawowo całe szczęście.

Ale teraz siostra miała dzieci chore na ospę (byly zaszczepione) i na ospę się nie daje lelków. Jedynie coś na obniżenie gorączki jeśli jest i smaruje się maściami wypryski …. Nie ma żadnych syropków na to