Opieka nad niemowlakiem w nocy

Dobrze jak mąż jest chętny do wstawania mój niestety nie był tak chętny głównie wstawać musiałam ja

@pannaXoanna Mam nadzieję, że u nas te wędrówki też nie będą często.
@Agatkaa znam to, mój w ogóle nie wstawał w nocy, bo dziecko na piersi i to tej piersi szukało w nocy. Pewnie inaczej by to wyglądało, gdyby był przyzwyczajony do mieszanego karmienia, ale na butli zasnął z tatą tylko raz, więcej chęci i prób nie było :face_with_diagonal_mouth:

1 polubienie

U nas synek spał w lozeczku w naszej sypialni, jak sie budził to miałam go blisko :slight_smile: bałabym sie ze jakby byl w innym pokoju to bym nie usłyszała :stuck_out_tongue:

Ja też, 2 razy się zdarzyło, że nie usłyszałam córki w łóżeczku obok, a co dopiero z innego pokoju :grinning::rofl:

Drzemka w osobnym pokoju to dla mnie idealny pomysł na udany sen. Ale tylko pod warunkiem, że mąż jest w domu i będzie czuwał nad maliszkiem. A ja mogę się wychillować.

Jestem mamą kp, więc kiedy dziecko płacze ja wstaje, nie widzę potrzeby żeby angażować męża, tym bardziej, że on wcześnie wstaje do pracy, szybko przebieram, karmię bywa, że zasnę wtedy maluch zostaje z nami w łóżku, ale zwykle staram się odkładać malucha do łóżeczka, które jest w naszym pokoju. Kiedy jestem skrajnie zmęczona budzę męża i on przybiera dziecko, nie ma z tym problemu. Nasze dzieci są rannymi ptaszkami więc kiedy się obudzą tatuś się nimi zajmuje, a ja mogę sobie chwilę dłużej pospać :blush:

Mój synek budzi się co 2,5-3h, rzadziej 4h w nocy i zazwyczaj usypia po jedzeniu a KP. Jednak ostatnio się zastanawiam czy już nie jest za duży ( ma skończone 6 miesięcy) na takie częste karmienie i wybudzanie. Czy to może wynikać z tego że na przykład mleko z piersi nie jest tak kaloryczne?

Nie patrzyłabym pod tym kątem. Mleko matki nie jest mniej/bardziej kaloryczne. To mit, który już dawno został obalony. Mleko dopasowuje się do dziecka. Każde dziecko rośnie i dojrzewa inaczej, może potrzebuje po prostu bliskości. Moja ciotka do roku wstawała co 2 h z zegarkiem w ręku też przy KP.

U nas maluszek śpi obok mnie w dostawce Dzięki temu nocne karmienia są dużo łatwiejsze a ja śpię spokojniej, wiedząc, że mam go tuż przy sobie. Zazwyczaj budzi się 2–3 razy w nocy a do dziecka wstaję głównie ja tata dołącza nad ranem, gdy mogę jeszcze chwilę pospać

Synek do 20 miesiaca spal w łóżeczku w Naszej sypialni. Co do wstawania - tutaj różnie. Jak na poczatku Malu wstawal czesto na mm intrzsna je bylo zrobic to wstawalismy oboje. Potem na przemian:) mąż nawet jak mkal rano do pracy to i tak wstawal :wink: