Opadł brzuch

Pamiętacie kiedy opadł wam brzuch? Zastanawia mnie czy zauważę to czy nie koniecznie?:slight_smile:

Ja do samego porodu miałam brzuch wysoko, i dopiero w dniu porodu odczułam to, że przez ten tak troszkę dłużej to wszystko trwało, ponieważ musiałam poczekać tzn. Położne mówiły żebym ćwiczyła na piłce, ponieważ dziecko jest wysoko ułożone i trzeba mu pomoc. Tak wiec nie ma reguły, ze każdej kobiecie w ciąży 2 tygodnie przed porodem czy tez wcześniej obniża się brzuszek. Myślę ze powinnaś to zauważyć, a jak nie to moze odczujesz poprzez częstsze korzystanie z toalety. Chociaż ja bez obniżonego brzucha latałam do łazienki co chwile.

Ja tak naprawdę nie odczułam większej różnicy, więc ciężko mi powiedzieć, kiedy ten brzuch opadł.

Ja ogólnie miam brzuch nisko, być moze było to spowdowane tym iż ciąża była zagrożona, o tym iż brzuch mam nisko usłyszałam od swojej kuzynki, wiec nie jest to jakieś moje widzi misie;)
przed porodem nie zauważyłam różnicy aby brzuch mi się obniżał, czy częstego oddawania moczu.

Mi w ogóle nie opadł brzuch i w trakcie porodu synek wciąż był wysoko - również przez to nie urodziłam go sn.

Ważne jest, aby chociaż przy porodzie zszedł on niżej, bo tym samym dziecko wchodzi w kanał rodny i odpowiednio układa się do wyjścia na świat.

Mi w obu przypadkach sie nie obnizyl, nawet w skurczach to dluuugo trwalo, wiec mysle ze to kwestia indywidualna. Proponuje tylko nie sluchac babc czy tesciowych, ze “brzuch masz wysoko to nie urodzisz tak szybko” guzik prawda ;))

Ja nie zauważyłam zmian w wyglądzie mojego brzucha, cały czas był wysoko .

mi też się nie obniżał a bardzo dokładnie się obserwowałam! a może obniżył ale tego nie zauważyłam, ja zawsze pytam czy lepiej się oddycha, łatwiej? jeśli tak to jest znak że faktycznie się obniżył! chodź mało kto to zauważa!

Ja nie zaaobserwowałam u siebie by brzuch mi się obniżał,nikt mi również z otoczenia tego nie powiedział.Na porodówce również tego nie czułam,ani nie widziałam-rodziłam dwukrotnie:)

W ogóle nie zauważyłam żeby brzuszek się obniżył. A u niektórych pań na oddziale, które też czekały na poród widziałam baaardzo nisko brzuszki. Jakby miały wypaść :wink:
Tak więc to nie reguła, chyba nie wszystkim schodzą w dół zwiastując poród.

mój brzuszek obniżył się w 37 tygodniu, ale z powodu chorych zatok nie zauważyłam różnicy w oddychaniu :confused:

Opadnięcie brzucha świadczy o zbliżającym się porodzie mniej więcej za 3-4 tygodnie.
U siebie jednak tego zjawiska nie zauważyłam.

U mnie trzy dni przed porodem

Opadniecie brzucha występuje mniej więcej na 2 do 4 tygodni przed planowaną datą porodu.Często opadnięciu brzucha mogą towarzyszyć inne objawy min. delikatne skurcze macicy, łatwiejsze oddychanie czy częstsze niż zwykle oddawanie moczu.

Ja już dłuższy czas mam opadniętny brzuch :wink: Chyba już dobre 2/3 tygodnie. A termin porodu za dwa dni :wink:
I fakt czuję inne dolegliwości jak właśnie delikatne skurcze , częste twardnienia brzucha i częściej odwiedzam toaletę :wink: Bo ciągle chce mi się siku. W oddychaniu jednak nie zauważyłam jakiejś znacznej różnicy.

szczerze to ja nic takiego u siebie nie zauważyłam :slight_smile: ale mąż widział i ciągle mi mówił, że już niedługo bo brzuch mi opadł

Patrycja no to już chwila moment i będziecie razem… Opadnięty brzuch tak jak pisałyście nie towarzyszy każdej ciąży, ale ja bardzo często jeszcze jak nie byłam w ciąży i mało wiedziałam o tym stanie słyszałam jak inne kobiety zwracają się właśnie do ciężarnej, że chyba niedługo urodzi bo ma brzuszek nisko. I później jak ja już była kilka dni przed porodem zamartwiałam się, ze u mnie nie ma takiego objawu, ale teraz wiem, że nie każda musi tego doświadczyć. Patrycja trzymamy za Ciebie kciuki. Szczęśliwego rozwiązania.

Ja przez całą ciąże miałam brzuch nisko osadzony, więc różnicy nie było widać.

W ogóle mi nie opadł, cały czas miałam taki sam. Nawet się dziwiłam, że ciągle jest wysoko, a przecież podobno przed porodem opada.

mnie opadł już około 35 tyg , dlatego tez nosiłam pas który niejako podtrzymywał mi brzuszek. Jak sie okazało opadł nie opadł, bo po prostu był tak duży;)