Ja zaczęłam 39 tydzień i od niecałego tygodnia mam wrażenie, że nie mam już wieczornych problemów z oddychaniem związanych z powiększoną macicą…wydaje mi się też, że brzuch lekko już mi się obniżył…ale moja gin po zmierzeniu stwierdziła, że jeszcze się nie obniżył…więc nie wiem jak to jest, być może jak mi się już tak faktycznie obniży to będzie to ogromna różnica- zobaczymy podobno brzuch obniża się na tydzień / dwa tygodnie przed porodem bo dziecko już schodzi w kanał rodny i wtedy lepiej się oddycha
Jeśli chodzi o inne dolegliwości to czuję bóle “miesiączkowe”, lekkie bóle krzyża i twardnienie brzucha.
Dziewczyny ja się trochę denerwuję,bo jestem na końcówce 32 tygodnia i od paru dni tak patrzę na siebie,że chyba mi opadł ten brzuch i to konkretnie… jak wróciłam ze szpitala,to nawet moja mama i powiedziała,ze chyba mi brzuch schodzi… ogólnie miałam dosyć nisko,ale widać teraz różnicę! zobaczę we wtorek,co mi powie mój ginekolog
M. Napierała to normalne, brzuch może opaść nawet kilka tygodni przed porodem nic się nie martw, na pewno jest wszystko w porządku
Mi się wydaje, że teraz z każdym dniem brzuch mam niżej zobaczymy co powie moja ginekolog w poniedziałek
Niektórym kobietom brzuch opada kilka tygodni przed porodem, w dniu porodu, a niektórym w ogóle. Wszystko zależy od organizmu
moja ginekolog mierzy mi na każdej wizycie dno macicy? i po tym poznaje czy brzuch jest niżej czy wyżej
ostatnio wg wymiarów nie stwierdziła obniżenia, mimo iż ja czuję już różnicę…więc nie wiem jak to jest
Mi położna na szkole rodzenia powiedziała, że dla pierworódek brzuch zawsze się obniża, a u tych kobiet co rodzą drugi lub trzeci raz to może opaść brzuszek, ale nie musi.
Ja rodziłam po raz pierwszy w lutym i ani ja, ani moi bliscy, ani mój lekarz nie zaobserwował opuszczenia brzucha. Dopiero na porodówce było to zauważalne A nie powiem, bo bardzo tego symptomu wypatrywałam.
Jestem teraz w 37 tygodniu ciąży i właśnie kilka dni temu z dnia na dzień obniżył mi się brzuszek
Ja nie zauważyłam, zaczęłam rodzić nagle w 35 tyg i nie zauważyłam żadnych symptomów zbliżającego się porodu. Nie było opadniętego brzucha, częstszego wypróżniania się ani śluzowego czopu.
Czy aktualnie któraś z dziewczyn tak ma, że opadł już brzuszek?
U mnie jeszcze trochę za wcześnie... A u ciebie jak to wygląda?
Ja cała ciążę miałam "sterczący" brzuch, nie zauważyłam opadania. A wyczekiwałam i oglądałam się z każdej strony.
Ja w ogole tego momentu nie zauważyłam
Ja też tego nie zauważyłam w pierwszej ciąży brzuch miałam cały czas nisko. W drugiej wysoko a nagle poród.
U mnie nie opadł, miałam takie wrażenie ale chyba się myliłam jednak.
Czym blizej porodu tym większy stres, ale jutro mam szkole rodzenia zawsze jak godzinę mam online to lepiej się czuję i moje myślenie się zmienia
U mnie też było to niewidoczne, cały czas miała taki sam brzuch