MalaZolza, tak masz rację, nie chodzi o ilość ogłoszeń, a o ilość sprzedaży przez opcję "kup teraz". Właśnie zastanawia mnie jak na to będą patrzeć, bo ja paragonów nie przechowuje.. Dużo rzeczy mam jeszcze po starszej córce.. Bo jeśli jakiś urzędnik się uprze to chociaż widać gołym okiem, że to Twoje rzeczy, to i tak może Ci karę nałożyć i nic z tym nie zrobisz;(.. A nie chce mi się tłumaczyć i latać po urzędach, bo sprzedałam kilka używanych ubranek po 5zł za sztukę;)..
Na vinted nie można założyć drugiego konta, mają chyba sprawdzane IP. Ale na olx mam założone drugie, z tym ze musisz miec też inny numer telefonu i inny numer konta bankowego. No ale skoro liczą transakcję to po koncie bankowym i tak je będą sumować..
Na olx mam wszędzie moje dane, różne numery telefonów bo mam podany mój, jakieś stare od męża i od siostry. No i mam 3 konta bankowe. Na dwóch dałam to samo konto i prosili kiedyś o weryfikację.
Na Vinted mam na swoje dane ale różne maile i różne numery. Konta też podałam różne. Z tym, że na koncie głównym mam zweryfikowaną tożsamość, niedawno chcieli i wysyłałam dowód. A na drugim nie mam.
Ja na insta obserwuję kilka kont uczących sprzedaży na vinted ale to są takie osoby handlujące. Oni mają po 5-8 kont ... :O szok. No i właśnie opowiadają jak to robić by było ok. Tyle że to już jest działalność zwykła lub nierejestrowane, nie to co ja, parę rzeczy z domu sprzedam za grosze. Ale lubię poczytać o jakiś trikach co robić by przyciągnąć uwagę.
Tam też właśnie piszą o IP i logowaniu na dwa konta z jednego urządzenia. Powiem szczerze, że dopóki nie wiedziałam to na telefonie przeskakiwał i się nie martwiłam. Teraz też przeskakuję w aplikacji z konta na konto ale mam już tę świadomość, że mogą mi któreś zablokować... :p
Ewcia czyli jednak kombinują ;) szkolenia dla osób żeby kombinowała;)
Ja wystawiałam często coś nowego pojawiało się na głównej stronie i to przyciągało uwagę + dobre zdjęcia nie jedno a kilka no i więcej ogłoszeń to też większy wybór ale wtedy tak jak ty miałam ogłoszeń że 300 a większość po 2-4zl ale dzięki temu szybko naleciało ponad 30 ofert sprzedanych;/ z moich obserwacji wynika że większe zainteresowanie jest jak wystawie coś za 3 -4 zł niż w pakiecie za 40 gdzie wychodzi sztuka przypuśćmy za 2 zł;( możliwość zaznaczenia przedziału cenowego nie wyświetla droższych ofert tak mi się wydaje;)
Odgruzowalam szafę ;) ciuszki niemowlęce mam chyba tylko kilka kompletów reszta to bieżące ubranka po małej więc poczekam na styczeń;)
Ale i u siebie mam już więcej luzu w.szafce;) szkoda że są te limity;( ale jak widać można kombinować na kilka kont;) ale moim zdaniem to bardziej takie osoby wymagają kontroli niż taki zwykły "Kowalski"
Ewcia a powiedz mi kochana czy na rozliczeniach potowych też zaznaczasz sprzedaż na olx czy vinted bo gdzieś o tym czytalam
No i tak trochę niekoniecznie uczciwe w stosunku do osób które chcą się pozbyć tego co im zalega ;) naprawdę mają tyle kont?
Ja mam jedno i przyznam że szybko w miarę mi znikały rzeczy z których dzieci wyrosły ale... Niestety wystawiając po 3 zł szybko naleciało tych ponad 30.transakcji;( więc teraz myślę że.powinnam.zmienic taktykę i wystawiać w zestawach tyle że jest wówczas mniejsze zainteresowanie bo wyższa cena ;(
Mam nadzieję, że nie będą dociekać tak mocno żeby jeszcze paragony za zakup ubrań pokazywać. Za dużo ludzi sprzedaje ubrania żeby byli w stanie tyle osób zweryfikować.
Szkoda ze juz.jie można swobodnie sprzedawać... jednak było to wygodne. Teraz się dwa razy zastanawiam czy warto coś wystawić.
A Ostatnio znowu jakąś dziewczyna rozmyśliła sie jak paczka dotarła do punktu. I wróciła. Ale na vinted jest już jako transakcja. I nie można usunąć. Bez sensu. Już 3 raz tak mam.
Szkoda ze juz.jie można swobodnie sprzedawać. jednak było to wygodne. Teraz się dwa razy zastanawiam czy warto coś wystawić.
A Ostatnio znowu jakąś dziewczyna rozmyśliła sie jak paczka dotarła do punktu. I wróciła. Ale na vinted jest już jako transakcja. I nie można usunąć. Bez sensu. Już 3 raz tak mam.
Szkoda ze juz nie można swobodnie sprzedawać. jednak było to wygodne. Teraz się dwa razy zastanawiam czy warto coś wystawić.
Tez mi szkoda, ja już przekroczyłam 30 transakcji, a będą podobno sprawdzac też wstecz. Paragonów nie mam bo to stare rzeczy, poza tym nie trzymam paragonów od ubrań bo jaki w tym sens. No ale jakoś nie wyobrażam sobie tłumaczenia tych sprzedaży, rzeczy po 5,10zł, sporadycznie coś droższego.. Też mam nadzieję, że to będzie dla nich widoczne. Takie drobne transakcje, ubrania w jednym rozmiarze (widać, że moje) albo ciuchy po dzieciach. Bo faktycznie są osoby, które tam normalnie prowadzą sprzedaż zarobkową, ale to są ubrania w różnych rozmiarach, drogie, mnóstwo. No ale gdzieś obawy mam. Nie chce mi się tłumaczyć albo i płacić podatku od kilku starych ubranek;/..
Spokojnie kochane, to będzie tylko przesłanie sprawozdania I nikt nie będzie kazał wam odprowadzać podatku od sprzedaży używanych rzeczy. To nie o to chodzi w tym.
Mamina, teoretycznie tak. Ale zawsze się mogą przyczepić i jak będą kazali zapłacić podatek to się z nimi nie wykłócisz niestety:(.. Nikt też nie wie jak to będą rozpatrywać. Ja sprzedaję swoje ubrania i po córkach, ale gdyby mi zarzucili, ze zarabiam na tym to nie wiem co zrobić, bo paragonów już dawno nie mam, nie zbieram ich:(..
MamuskaJuliiJana, a kiedy dostałaś takiego maila? Ja w 2023 też przekroczyłam ale nic mi jeszcze nie napisali.. Zgłoszą i wtedy co? Czekasz czy Urząd się do Ciebie odezwie?
To też nie powinno tak być, że wchodzi nowe prawo od 1 lipca 2024, a sprawdzać będą rok wstecz. Prawo niby nie działa wstecz, a w Polsce jak zwykle.. :)
z tydzien temu? ale na profilu nic więcej nie ma więc wygląda to jakby informacja, że przekroczyłam i muszą mnie zgłosić.
Też mi się wydaje, że tyle ludzi sprzedaje i jakby mieli każdego sprawdzać to by im roku brakło. Może bardziej przyjrzą się tym, którzy po kilka tys z tego mają niż nam, którzy za kilka zł sprzedają
Dokładnie. Nie mają takiej mocy przerobowej, żeby sprawdzać tak dokładnie każdą jedną osobę, która przekroczyła 30 transakcji. Jak ktoś będzie ich miał 300 czy 3000 to już co innego.
A to nie jest tak że jak się przekroczy te 30 transakcji lub próg kwotowy to OLX czy vinted automatycznie wysyłają to do urzędu skarbowego? Najgorsze jest to że jak sprzedajemy rzeczy to już od nich podatek zapłaciliśmy a teraz jak je sprzedamy to też będziemy musieli zapłacić
No właśnie też mam taką nadzieję, że zaczną od tych, którzy mają duży przypływ tej gotówki. Bo u mnie co prawda więcej niż 30 transakcji ale większość po 10-20 zł, no bez przesady;)..
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.