Kochane mamy potrzebuję (jak zwykle zresztą ) Waszych opinii
Moja 3 tygodniowa córcia bardzo niespokojnie śpi w nocy i zauwazyłam, że jak ją mocno owinę to śpi lepiej.
Tylko, że wiadomo - rożki i kocyki idealne nie są i mała się rozkopuje i budzi ją chłód i co kilkadziesiąt minut muszę znów ją owijać.
Dlatego pomyślałam o zakupieniu jednego z otulaczy - albo “woombie” albo “swaddle me” - są zapinane na zamek lub rzepy więc dziecko tak szybko sie nie rozkopie.
Tylko tu pojawia się kwestia ulewania … moja córcia ulewa (mimo spania na poduszce klin) i dlatego czuję sie bezpieczeniej jak śpi na boku a nie na pleckach - a we wszystkich instrukcjach obsługi otulaczy jest napisane że maluch nie może spać na boku bo się przewróci na brzuch i związane rączki nie dadzą mu możliwości podniesienie główki.
I teraz pytanie do Was - używacie otulaczy??
I czy w te sytuacji polecilibyście mi kupienie takiego??
skoro nie ulewa tylko na boczku to ja bym nie kupiła A woombie ponoć bardzo dobra sprawa a może śpiworek zwykły? rączki są wtedy na wierzchu i w razie upadku na brzuszek oprze się na rączkach.
A może roźek, który oprócz zapięcia na rzep będzie też wiązany na sznureczek. My taki mieliśmy i był bardzo fajny.
Otulacze powinny być używane zgodnie z instrukcją, a dla dziecka mogłoby to być niebezpieczne.
Może faktycznie rożek byłby lepszy… Jeżeli w otulaczu nie może leżeć na boku, to nawet bym go nie kupowała przy ulewającym dziecku, bo z pewnością bym nie spała. Bałabym się, że dziecko mi się zakrztusi, albo udusi.
A rożek zawsze możesz podstęplować jakimś kocykiem, żeby się mała w nim nie turlała, ja tak robiłam i się sprawdzało.
chodzi własnie o to że w śpiworkach i rożkach ma rączki wolne więc si drapie, uderza nimi i budzi …
słyszałam że jak sie malucha mocno zawinie to naprawdę lepiej śpi i czuje sie bezpieczniej… z drugiej strony jak sie kaze że bioderka musza być rozstawione to i tak będzie musiała spać na plecach i co wtedy??/
nienormatywa ja ostatnio kupiłam bambusowy otulacz i można nim zawinąć dzieciątko tak dosyć ciasno ma 120x120 a jest bardzo przewiewne, nie przegrzewa. Dodatkowo można tego używać jako ręcznik bo bardzo dobrze chłonie wodę.
Te otulacze o których piszesz to musi być fajna sprawa tylko kwestia spania na boku… A myślałaś o takich wałkach po obu stronach dzieciątka żeby się nie obróciło? Wtedy spokojnie mogłaby zawinięta na boczku spać.
Zwinięte kocyki były preferowane w szpitalu w którym leżała moja córka po urodzeniu, w domu też ten zwyczaj stosowałam na zminimalizowanie asymetrii. Choć pamiętam, że położna środowiskowa, która zaszczyciła mnie swoją wizytą, aż dwukrotnie ( z 6 wizyt) poleciła bym przykładała po obu stronach główki córki torebki z kilogramowym cukrem, by główkę trzymała prosto (w jej odczuciu główka mojej córki była nad wyraz wydłużona) gdy poinformowałam o tym rehabilitanta był wręcz oburzony tym starodawnym i niewiele wnoszącym zwyczajem.
Odnośnie otulacza, ja sama nie stosowałam, ale ulgę przynosił mojej córce rożek, w który dość szczelnie i mocno była zawinięta wieczorowa porą…tym samym noc była znacznie spokojniejsza.
I my na początku używaliśmy rożka. My mielismy taki zapinany na rzep, ale wzięłam wstążkę i synek nie odwijał się z niego i całą noc ładnie spał i raczki tez ładnie były schowane.
A jak córeczka się drapie to może na noc warto założyć niedrapki.
Z niedrapkami zawsze warto spróbować ale moja w nocy potrafiła je zrzucić chociaż wydawało mi się że gumka dobrze trzymała i mimo to się drapała;) Zależy od dziecka czy się wierci czy leży spokojnie.
Ja dla córki miałam fajną pościel, bo kołderka była zapinana zamkiem i była przypinana do prześcieradła. Czyli tworzył się taki duży śpiworek, ale dziecko nie było ciasno opatulone i mogło leżeć w różnych pozycjach, ale się nie wygrzebało.
Może znajdziesz gdzieś coś takiego. Dla nas to było fajne, bo kołderka była cieniutka i pod nia dawałam jeszcze córce kocyk, którym była ciasno opatulona i dzięki kołderce, która była na górze córeczka się nie odkopywała.
Ja używałam rożka przez pierwsze dwa miesiące. I mimo że moja mała też się bardzo wierciła, rzep przy rożku nie rozpinał się. Jedynie pod koniec rozkopywała mi się od dołu. Ale doszycie tasiemki to niezły pomysł. Też miałam/mam ulewacza pierwszej wody i w nocy kładłam ją raz na prawą raz na lewą stronę, ale zawsze na boczku i podpierałam ją zwiniętym kocykiem, żeby nie obróciła mi się na plecki. W nocy po cycku nie odbijała, a że bałam się bardzo zachłyśnięcia to tak ją kładłam. Na biodra w naszym przypadku to nie wpłynęło negatywnie, bo w ciągu dnia mała spała na plecach, brzuszku. Machała przy tym rączkami jak chłop cepem i nawet niedrapki nie dawały rady, bo zlatywały po paru minutach. W ciągu dnia zakładaliśmy jej na rączki skarpetki, lub ( szczególnie na noc) miałam pajacyki, których końcówki rękawa można było zawinąć na rączki i tworzył się taki kombinezonik.
Z otulacza na noc raczej bym zrezygnowała.
Śpiworek dobra opcja, my używamy ale dopiero od trzeciego miesiąca, bo właśnie żeby mała czuła się bezpieczniej na początku lepiej było ją opatulać rożkiem.
Kołderka nie ma u nas jeszcze racji bytu.
Chodzi o to, że w momencie kiedy unieruchamiam Zosi rączki i sztywno ją zawijam - ona w momencie sie uspokaja i odpływa
Dzięki temu dłużej śpi, spokojniej i czuje się bezpieczna.
Pozostawienie wolnych rączek nie daje takiego efektu bo bije sie po główce (i nie chodzi o drapanie) ale o to, że w otulaczu dziecko czuje sie jak w łonie matki - zaden śpiworek tego nie sprawi
No tylko że jej sie ulewa a w otulaczu musi spać na prosto … i tu jest problem.
Ja bym spróbowała z tym rożkiem, u mnie już jest po trójce dzieci, bo jeszcze koleżance pożyczałam a rzep trzyma jak nowy. Twoja mała ma dopiero kilka tygodni więc spokojnie ją tam umościsz, tak, żeby rączki miała usztywnione. No i w rożku możesz ją spokojnie ułożyć na boku i będziesz spokojna, że się nie zadławi, jak się jej uleje.
Myśmy małego póki sam się nie przekręcał sami kładli w roźku na boku i tak roźek zapinali. A jakbyś pod rożkiem Zosię owinęła tetrą szczelnie indopiero rożek?
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.