Moja córeczka urodziła się tydzień po terminie, przez co, odjęto jej w skali Apgar jeden punkt za skórę i kazano używać do pielęgnacji specjalnych kosmetyków, żeby wszystko szybciej wróciło do normy. Ja jednak, znając wspaniałe właściwości oleju kokosowego, postanowiłam najpierw spróbować tego specyfiku. Po prostu do codziennej kąpieli dodawałam córce łyżeczkę oleju kokosowego. Po tygodniu skóra była idealna! Od tamtej pory olej kokosowy jest u nas najważniejszym kosmetykiem, który nie tylko działa, ale jest też, co dla mnie bardzo ważne, pozbawiony chemii, której w normalnych kosmetykach pełno! U nas używamy go również:
jako krem ochronny na twarz przed spacerem,
do pupy, zamiast innych maści i kremów,
do wypieków, bo zdrowa dieta= zdrowa mama, a to z kolei= zdrowy i radosny dzidziuś,
raz na jakiś czas profilaktycznie, zamiast oliwki na skórę głowy.
Polecam również dodawać do przyrządzonych w domowym zaciszu maseczek na twarz (na włosy akurat u mnie się nie sprawdza)- super nawilża! A Wy znacie jeszcze jakieś fajne zastosowanie oleju kokosowego?
Co do oleju kokosowego to kiedyś kupiłam jak dotknęło mnie włosomaniactwo. Jednak włosy nie polubiły. Jakoś go powoli kończyłam. Jestem w 33 tc i ostatnio baaaardzo swędział mnie brzuch. Kremy, które stosowałam nie przynosiły ulgi a dodatkowo zaczęły się kończyć i w akcie desperacji znalazłam resztkę oleju kokosowego. Posmarowałam i poczułam taką ulgę Ja mam co prawda rafinowany ale pokuszę się chyba nierafinowany jak znajdę i spróbuję użyć też w kuchni. Może i Natalia polubi jak się urodzi.
MAM ja nie mam fb hehe Gdzieś mi sie obilo o uszy o tym oleju , zgłebie temat jak z maluszkiem będzie lepiej Ja ogólnie wole takie rozwiazania , w tych czasach ładuja badziewie wszedzie, wiec dobrze wrocić do naturalnych sposobów
Ja używałam na ciemieniuchę i odparzenia pupy ,rewelacja Dla siebie stosuję do włosów i dłoni,które mam ciągle suche. Jest rewelacyjny,ale trzeba kupować dobrej jakości olej kokosowy tj. nierafinowany i tłoczony na zimno. Smażę też na nim słodkie rzeczy a czasem i do mięsa dodam aby dodać tej brakującej nuty
MAM jestem czlowiek widmo hihi . Ja tęż używam oleju kokosowego w kuchni ,od jakiegoś czasu nie dodajemy olejów roślinnych do gotowania i pieczenia , używam albo kokosowy albo smalec reszte jemy na zimno , poza tym jemy miesne obiady tylko w weekend. Jakos tak nas naszlo z meżem :))
Olej kokosowy dobry na wszystko i do gotowania i pieczenia, i do skóry, mozna nim sie takze w podczas ciazy smarowac, i na wlosy Jestem tylko ciekawa, kiedy ktos opublikuje badania ze jednak nie jest taki zdrowy jak to bywa z kazdym duzym “bumem” zdrowotnym hehe
NatkaF - już pojawiła się informacja, że olej ten nie nadaje się do smazenia, bo coś tam się wytrąca. Czytałam artykuł jakiś czas temu i nie potrafię dokładnie nic więcej powiedzieć.
Ja olej kokosowy uzywam na włosy. U mnie się sprawdza. Nakładam wieczorem na suche włosy (gdzieś od połowy po same końce), zwijam w kok. Zmywam ok 22-23 podczas prycznica, więc wychodzi na to, że trzymam go na włosach ok 2-3 godzin. Stosuję raz na jakiś czas, bo mam sklerozę, ale zimą zdecydowanie częściej. Ponadto smaruję ciało, a w ciąży brzuszek.
Zastanawiałam się właśnie nad używaniem go do pielęgnacji córeczki. Chyba spróbuję.
O prosze musze poczytac o tym smazeniu. Ale to jak ze wszystkim…kilka lat temu oliwa z oliwek taka zdrowa, tylko na niej smazyc bo zdrowiej…a tu klops… nie wolno na niej smazyc I co powot znow do oleju rzepakowego i slonecznikowego bo najzdrowsze do smazenia hehe ale to tak jest ze wzystkim…duzy bum i duzy spadek
Zaden olej roślinny nie nadaje sie do podgrzewania powyzej 50 stopni (oprócz kokosowego ) to wiedza nabyta nie od dziś :)) z tym że malo kto tym sie interesuje …
Natka olej słonecznikowy nie jest zdrowy do smażenia. Oliwa z oliwek jest dobra do podsmażenia np. cebuli ale nie do długotrwałego smażenia np.mięso. Kwasy w oleju słonecznikowym są zbyt wrażliwe aby na nich smażyć i nie powinno się
Tak,Polecam szczególnie nierafinowany ma wspaniały smak i zapach teraz jest bardzo dostępny w sklepach i niedrogi. Nawet do smażenia można użyć rafinowany,który smaku nie ma,bo akurat ten olej rafinowany nie znaczy gorszy,jedynie ma trochę właściwości mniej (np. do pielęgnacji włosów to juz z nim tak średnio bedzie). My na nim robimy naleśniki,placki,do ciast dodajemy i na prawdę nadaję fantastycznego smaku. Do wypieków też dodaję cukier kokosowy i wychodzi niesamowite niebo w gębie
Ja nie stosowałam oleju kokosowego musiałabym spróbować… W ogóle oprócz wiorkow kokosowych nie używam nic z kolosa a tu się okazuje że jest dużo produktów i to dobrej jakości odżywczej.
Ostatnio słyszałam że warto używać oleju kokosowego jako masła czy też właśnie do potraw, przyspiesza spalanie tłuszczu.
Na maśle w ogóle nie powinno się smażyć i sama robiłam ten błąd,że kiedyś smażyłam jajecznicę na maśle a to jest bardzo niezdrowe. Zamieniłam to na masło klarowane
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.