Odsuwanie napletka - tak czy nie?

Ja akurat mam dwie córeczki, więc mnie temat nie dotyczy, ale moje dwie koleżanki z takimi maluchami też są w tej grupie, która nie odsuwa..

Mnie teraz też nie dotyczy,  ale kto wie,  czy lada dzień nie dowiem się,że jestem w ciąży i to będzie chłopak więc wolę się już doszkalać;)

U chłopców powinno się odciągać napletek, ale tylko troszkę, tyle ile się da, nie na siłę. Jeśli za mocno się odciągnie to mogą się później zrosty robić, a stulejka u niemowląt jest fizjologiczna, więc nie ma co na siłę odciągać całego napletka, tylko tyle, żeby delikatnie go przemyć.

Ja też słyszałam żeby delikatnie odciągać, ale jutro dodatkowo jeszcze dopytam położne, bo też jestem ciekawa co powiedzą.

1 polubienie

Pytałam dzisiaj lekarki na oddziale o napletek, to mówiła żeby nie zaczepiać… I teraz to już sama nie wiem.

I bądź tu człowieku mądry, jak każdy mówi coś innego :see_no_evil:

Chyba najlepiej dopytać w szpitalu po porodzie lub położnej na wizycie patronażowej

Każda położna mówi inaczej :rofl::rofl::rofl:

Najlepiej zapytać się położonej lub lekarza

Haha mój poród już tuż, tuż więc zapytam i w szpitalu i później na wizycie w domu i zobaczymy co mi powiedzą :grin:

Daj znać co powiedzą :smiley:

A zapytaj i daj znać :smiley:

też jestem ciekawa :smiley:

A myślicie, że w jakim wieku można zacząć już delikatnie odsuwać? Synek ma już 1,5 roku i ciągle stosuję metodę zachowawczą.

Myślę, że możesz już sprobować delikatnie poruszać. Sama zobaczysz czy idzie czy nie.

Mi położna i pediatra zawsze mówiły żeby delikatnie po każdej kąpieli odciągnąć, ale zawsze robiłam to z pierwszym synkiem i niestety na lekko problem a ma już lat 11 a drugiemu nie robiłam to przy każdej kąpieli a nie ma problemu z odciaganiem a ma już lat 6,5;) nie wiem czym to idzie.

Spróbuję. Chociaż te kąpiele ostatnio to często mycie na szybko, bo Leo ledwo wejdzie do wanienki i już chce wychodzić.

To może być po kąpieli. Ja w sumie pod prysznicem nie umiem tego zrobić bo jest za ślizgo. Dopiero jak wyjmę synka to wtedy odsuwam mu napletek.

Kurczę ja właśnie też muszę zacząć to robić chyba , chociaż mi lekarz mówił żeby nie robić . Zaś drugi kazał odciągać i już nie wiem

To jest właśnie najgorsze, że każdy zaleca inaczej.