Odruchy u noworodka – wszystko co musisz wiedzieć

Skąd się biorą odruchy u noworodka? Dlaczego występują? Jakie są najpopularniejsze odruchy noworodka? Kiedy zanikają?

Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej: https://lovi.pl/porady/odruchy-u-noworodka-wszystko-co-musisz-wiedziec

Drogie mamy, czy zaobserwowałyście odruchy noworodkowe u swoich dzieci? :heart:

3 polubienia

Ooo to ciekawy artykul bo nie słyszałam o tym ostatnim - Odruchu Bakinskiego.
Za to ja sama bardzo balam sie odruchu moro, pamietam ze bylam mocno wystraszona jak pierwszy syn tak robil. To takie nienaturalne mi sie wydawalo. Drugi za to zrobil moze 2 razy i tyle.
Wazne zeby przeczytac o tym, bo mlode matki czesto sa zaniepokojone pewnymi odruchami.

Ciekawy artykuł, slyszlam o wszystkich prawie odruchach ale nie wiedziałam, że ten ostatni się nazywa Babińskiego . :smiling_face:
U mojej córki teraz odruchy noworodkowe były bardzo widoczne, szczególnie ssania, szukania i chwytania. :smiling_face::smiling_face:
najbardziej zaskoczył mnie odruch Moro. Na początku wyglądało to dość gwałtownie i było trochę niepokojące, zwłaszcza gdy pojawiał się nagle podczas snu. Często wybudzał mi małą :persevere:Dopiero później dowiedziałam się, że to zupełnie naturalny odruch u noworodków i z czasem samoistnie zanika.:smiling_face::smiling_face::smiling_face:

Słyszałam o wszystkich :grinning: na odruch moro kupiliśmy otulacz - zobaczymy czy wgl maluch go zaakceptuje :grinning:

Bardzo ciekawy artykuł :heart_eyes: przeczytam jeszcze w olanej chwili czy o wszystkim słyszałam

Jak zwykle świetny pod względem merytorycznym artykuł! Wiedza w pigułce, zrozumiała i dostępna dla każdego​:clap::clap::clap:

Super napisany artykuł. Sama sprawdzałam odruch Babińskiego na swoim dziecku :slightly_smiling_face: moro wiadomo każdy go zna.

Ja z początku nie wiedziałam o nim , dopiero jak tak więcej poczytałam dopytałam położnej . U nas w rodzinie takich małych dzieci nie było i nigdy o tym wcześniej nie wiedziałam ,

Super artykuły. Pamiętam mojej córeczki odruchy Moro

Bardzo wartościowy artykuł :smiley: uważam, że każda z mam przygotowująca się do swojej roli powinna zapoznać się z taką pigułką wiedzy, aby była spokojniejsza obserwując swojego malucha od pierwszych dni :blush: nic tak nie dodaje pewności siebie jak w pełni merytoryczna wiedza :wink:
Ja u swojego Malucha obserwowałam wszystkie z odruchów, najsilniejszy jednak był odruch szukania, ssania i Moro, ale dzięki temu że wcześniej byłam zapoznana z tematem, czytałam o tym, dlatego też wiedziałam czego się spodziewać, żeby się nie musieć niepokoić i, że nie jest to żadną nieprawidłowością (zwłaszcza odruch Moro, który często niepokoi rodziców) :blush:

Bardzo konkretny artykuł :slight_smile: słyszałam o odruchu stópek, ale nie wiedziałam że on ma fachową nazwę :slight_smile:
Co prawda teraz najczęściej słyszy się o odruchu moro, który niepokoi rodziców, ale prawda jest taka, że istnieje bardzo łatwa technika na jego poskromienie, a mianowicie zastosowanie otulaczy, tulikow czy po prostu owinięcie malucha w pieluchę :slight_smile:

Bardzo pomocny artykuł, można sobie przypomnieć wszystkie odruchy :blush: ja o wszystkich słyszałam.

Fajny artykul. O wszystkich z wyjątkiem ostatniego odruchu mówiono na szkole rodzenia. Mój maluszek miał często odruch moro. Przy każdym głośniejszym dźwięku z ulicy czy mieszkaniu. Zdecydowanie pomagało ciasne otulanie kocykiem albo pieluszką tetrowa większa. To go wyciszało i uspokajało.

Bardzo ciekawy artykuł. O wszystkich tych odruchach słyszeliśmy, natomiast nasza córeczka miała bardzo silny odruch Moro. Niestety nie pomagało to przy zasypianiu, gdyż budziła się bardzo często. Spowijanie i otulanie pomagało, natomiast nie zawsze. Zresztą jak próbowaliśmy ją odłożyć do łóżeczka, to odruch moro ją zazwyczaj budził. Pewnie dlatego, że za szybko także brak wprawy, bo to nasze pierwsze dziecko. W artykule zszokowało mnie to, że tak szybko te odruchy, już w życiu płodowym się uaktywniają

Cieszymy się, że z naszych artykułów można się z nich dowiedzieć nowych rzeczy :heart_eyes: :heart:

Dziękujemy, cieszymy się, że artykuł jest ciekawy :raised_hands: :heart:

1 polubienie

Bardzo dziękujemy :smiling_face_with_three_hearts: :revolving_hearts:

1 polubienie

Dziękujemy za miłe słowa :heart:

1 polubienie

Ciekawy artykuł, bo ja np nie słyszałam nigdy przed porodem o Moro :hear_no_evil: nie powiem pierwszy taki odruch trochę mnie zszokował :sweat_smile:

Oo czyli jednak wiedza w takim zakresie jeszcze przed ciążą jest naprawdę istotna, tak jak pisałam rodzice często się czegoś objawiają z niewiedzy, a gdyby dowiedzieli się wcześniej to o jedno zmartwienie byłoby mniej :smiley: