Niestety często drogie i popularne produkty nasilały objawy.
Co u was sprawdziło się w postępowaniu przeciw odparzeniom?
W naszym przypadku kiedy wystąpiły już odparzenia (po niepotrzebnej zmianie pieluszek), po wielu specyfikach, nawet tych na receptę ostatecznie pomogły regularne i częste przemywanie w wodzie przy użyciu szarego mydła. Jako krem wszedł tormentiol. Częste wietrzenie, oczywiście powrót do pierwotnych pieluszek. I niestety duuuużo czasu, cierpliwości i sumienności.
Nas załatwiły chusteczki nawilżane.
Pomogła woda + waciki + tormetile baby + wietrzenie +kąpiele w krochmalu (co jakiś czas).
I najważniejsze- wycieranie pupki do sucha!.
Podobno częste stosowanie Bepanthen ma takie działanie. My unikamy zapachowych chusteczek. Polecam Bobini bezzapachowe, srednio mokre.
Wietrzenie to podstawa do tego przemywanie przegotowaną wodą i solą fizjologiczna oraz maść z cynkiem ( u nas ziajke) Przy większym odparzeniu moczenie tyłka w nadmanganianie potasu (fiolet do kąpieli) po tygodniu zero odparzeń. Pediatra mówiła żeby nie stosować tłustych kremów typu bepanthen i linomag na już powstałe odparzenia bo skóra nie oddycha wtedy. Te mascie są dobre ale na zapobieganie a nie leczenie. U nas się sprawdziło
nam odwiecznie pomaga to Linotormentiallae A+E, krem tormentiolowy z witaminą A i E
https://gemini.pl/linotormentiallae-a-e-krem-tormentiolowy-z-witamina-a-i-e-50-g-0037438?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAh8OtBhCQARIsAIkWb6-5jR5uR_BxxSv15l4agwUDaiMLfWOZwEPQFM2VhjP4ENEAYHjCxtUaAhfNEALw_wcB
Nam poleciłą to położna i lekarka bo córka miała mega duże problemy z odpażeniami skóry
Mamasia a może macie uczulenie na chusteczki i powinniście zaczym wytrzecie pupe wypłukać je w wodzie, albo szukać innych?
a może wacik, płatki dla niemowląt i letnia woda?
Trzeba próbować co pomoże.
Z nawilżanych chusteczek dawno zrezygnowaliśmy. Stosujemy tylko i wyłącznie waciki i wodę. Bez żadnej chemii. Staramy się jak najbardziej naturalnie. Ewidentnie problem wyszedł z pieluszek. Ale co później było walki o powrót do normalności. Na szczęście już wszystko jest ok.
Też jak jestem w domu to nieraz przemywam przegotowaną wodą i dużymi wacikami. A tak używam chusteczki te 99% wody :) Nie lubię chemicznych i zbyt zapachowych. Chociaż u nas nigdy nie było problemu po chusteczkach :) Warto pamiętać by pupa była całkowicie sucha przy zakładaniu pieluszki (bo niektóre chusteczki są bardzo mokre jak np. z pampersa).
Bephanten używam na bieżąco profilaktycznie i zero odparzeń. Po kąpieli nie smaruję ,by skóra odpoczęła od kremów.
Częściej spotykam się ,że problemem są właśnie pieluszki. Nam osobiście nie służą dady.
nas też odparzały niektóre marki no. synowi nie pasowały lupilu , a córka je używała zamiennie z dadą i było ok. Wszystko zależy do dziecka dlatego lepiej nie robić zapasów pieluch przed porodem
Oj tak zdecydowanie zapasy pieluch przed porodem trzeba sobie odpuścić.
Ja zrobiłam zapas przed porodem i wszystkie pampersy zużyłam na szczęście;)
Justyś Nam sie nie udało chociaż zapasów specjalnie nie było. Ale wiadomo że może się okazać że jest ok :)
Ja zapasów większych nie miałam na.. pierwsza paczkę pieluch kupiłam jak byłam już tak w zaawansowanej ciąży ;) na sam koniec były to pieluchy Dada złote i na ich w sumie w większości byliśmy ale i z Rossmana były ok z Lidla podobnie;) czasami na olx fajne są okazje cenowe jak ktoś właśnie kupił i się nie sprawdziły lub dziecko już wyrosło i został zapas;)
Tak warto zerkac czy na olx czy grupy lokalne. Często ktoś chce sprzedać zbyt duże zapasy albo pampersy które się nie sprawdziły właśnie.
Nie ma co robić zapasów tym bardziej że wszystko dostępne w sklepach
jeszcze nigdy nie kupowałam tak pampersów
Ja mam w domu pełno za małych pieluszek :/ ale pocieszam się, że będą na kolejne dziecko : D