Odparzenia

Moja córka często miała odparzenia na pupce.Do tego stopnia,że kończyło się na maściach przepisanych przez lekarza.Bardzo dbałam i dbam o to miejsce,ale mimo wszystko często się nam zdarzają.Nawet teraz jak córka używa tylko pampers na noc do spania.Czy macie może jakieś spostrzeżenia na ten temat,które byłby przydatne?

Polecam krem na odparzenia z Rossmanna- zielony, w okrągłym opakowaniu, zwykły puder, Bepanthen MediDerm. Ostatnio też miałam problem z odparzeniem (zmiana pieluch). Pomogło to co wyżej ;)
Kiedyś jedna lekarka poleciła mi jeszcze przy Synu Clotrimazolum. Ale wydaje mi się, że lepiej to skonsultować z lekarzem.

Ten krem z rossmanna, puder i bepanthen tez nie pomaga :( fakt. Jeszcze clotrimazolum. Zapomnialam o tym. Może sprobuje cieniutka warstwa i zobaczę czy pomoże. Dzięki ! :)

Kiedyś stosowałam taka super masc flamozil, ale to było jakieś 10 lat temu syn miał takie problemu z odparzeniami ze tylko to pomagało i pani pediatra nam doradziła, ale teraz jest nie dostępny może jakiś zamienni, stosowałam go tylko w wyjątkowych sytuacjach ale jak posmarowałam synkowi przed snem rano już nie było śladu. Można zawsze zapytać lekarza czy zna tą masc i może polecić coś na bazie tego wiem że działa ekspresowo. 

Spróbuj Zinalfat 3xdz i Clotrimazol 2xdz. Oba preparaty bez recepty. Wietrz jak najczęściej. 

A jak karmisz dzidziusia piersią czy mm?u nas ten sam problem pojawił się gdy zaczęliśmy coraz więcej przechodzić na mm odparzal sie momentalnie gdy zrobił kupkę wlasnie az do ran nie pomagały żadne masci dostępne od tak w sklepie  jak i takie sterydowe czy  mieszane w aptece na zamówienie w końcu pani doktor poradziła nam aby zmienić małemu mleko na takie z jak najmniejsza zawartością cukrów najlepiej bez laktozy dla alergików bo taki malec jeszcze może nie radzić sobie z taka ilością cukru jakis jaka jest w mm kupka w jelitach tak jakby fermentuje sie I przez to tak drastyczne odparzenia zmieniliśmy mleko i faktycznie juz po 2 dniach widac bylo poprawę i kupki były calkiem inne i odparzenia udalo sie wygoic teraz zapobiegawczo przy zmanie pieluszki używamy linomag  aby fajnie natluscic skórę bo widzę że to akurat w jego przypadku najlepiej  mu odpowiada i odpukac jest spokoj z odparzeniami

Pina123 karmimy sie naturalnie. 

A myslicie, że takiego malucha mozna podmyc kali pomagali? I ewentualnie kropnąć fioletem na wodzie?

Mojemu Synkowi na odparzenia bardzo pomaga maść  weleda baby calendula babycreme. Mimo wszystko skonsultowałabym to z lekarzem. 

Ja dziecko jak ma odparzenie  to stosuje babciny i mamy sposób myje dziecko w krochmalu i zawsze pomaga :) 

Córcia ma 11 tygodni, kilka dni temu zrobiło jej sie odparzenie na pupie, stosujemy Bepanthen Baby, jestesmy z tej maści zadowoleni. Uprzednio kontaktowałam się z pediatrą.

U nas spore odparzenie było spowodowane źle dobranymi pieluchami. Np z powłoką miodowa. 

U nas zawsze sprawdzał się Bepanthen. Jest delikatny ale jednocześnie bardzo skuteczny przy odparzeniach.

Hej ja mam synka 2.5 miesięcznego u nas najbardziej sprawdza się Sudokrem, chociaż też polecam maść tormentiol,maka ziemniaczana ,bepanthen baby ,micie pupki w wodzie z rumiankiem

Może bepanthen pomoże. Sudocrem jest dobry ale wysusza skórę. Kąpiel w krochmalu powinna pomoc. Mycie zwykła woda wietrzenie i mąka ziemniaczana też dobre. Jeśli to nie pomaga może poprosić lekarza o specjalna maść do zrobienia w aptece. 

U nas sprawdzał się alantan i bepanthen ale jeśli u twojego dziecka zrobiły się ranki to może spróbuj umówić się do lekarza 

Na czas kiedy skóra jest podrażnioną dobrze jest zrezygnować całkiem z chusteczek nawilżanych i pampersów 

Do podmywania pośladków kupić krochmal w aptece , super rozpuszcza się w wodzie. Nie trzeba niczym po tym smarować , jeśli nasmarujemy pośladki skóra nie oddycha i dłużej się goi

Filipek krochmal łatwo można samemu zrobić 

Może Twoja początkowe przebieranie i dbanie nie było dobre? Skoro aż się porobiły rany.. 

Trzeba smarować np. Bephantenem a nie tylko woda umyć i już. 

Niemowlę to nie dorosły człowiek ma bardziej wrażliwa skórę 

Deumavan polecam, też miałyśmy odparzenia i wygoiło się szybciutko.. Krochmal no i smarowanie.. Ale delikatne a nie nakładanie grubej warstwy maści..  I nie po każdym przebieraniu. Nam ginekolog zaleciła smarowanie maścią rano, po każdej kupce i na noc.  No i przede wszystkim Rezygnacja z chusteczek nawilżanych..