Odparzenia

Nawet tych nasączonych woda? 

Jakie stosujecie? 

Bo ja sobie właśnie kupiłam te i te z pampers 

Ja to myje wacikiem z ciepła woda.  Wcześniej miałam pampersa sensitive i te waterwipes. Ale się u nas nie przyjęły. 

Monia my używaliśmy Dady przeważnie Everyday i nic się nie działo.

Na czas odporzenia zrezygnować z chusteczek nawilżanych, można na zmianę sudocrem i mąka ziemniaczana, niech pupa wymieknie w wodzie z krochmalem, przemywac wacikiem z wodą w ciągu dnia zamiast chusteczek. Możesz spróbować zmienić pampersy. Dziecko może mieć też bardziej delikatną skórę i poddatna na różne zmiany skórne. Wietrzenie też pomoże.

Moja corka odparzala sie od samego wyjscia ze szpitala. Miala problem z biodrami, nosila frejke, nie bylo mowy o wietrzeniu, nie pomagalo nic zasypki, mycie woda, kremy. Nasz zloty srodek ktory stosujemy do dzisiaj to argotiab krem polecany min przy cewnikach. Wystarcza 2-3 aplikacje i skora wraca do zdrowia. Krem jest zalecany rowniez na drobne skaleczenia u starszakow. Polecam

W tych wszystkich chusteczkach jest tyle składników, że mogą tak delikatną pupkę odparzać. U mnie mojej małej z początku myślałam, że dzieje się to od pampersów, przeszłam na dada i wycierałam ją również chusteczkami dada. Ale okazało się że to od tych chusteczek i zmieniłam na bobini, a odparzenie samo znikło. I z powrotem przeszlam na pampers. 

Agi zgadzam się, Argotiab jest super. Stosowałam przy oparzeniach termicznych. Na odparzenia jeszcze nie maialm okazji. Fajne jest to że można kupić go w formie kremu lub sprayu. 

Iść do lekarza. Niektórych "odpażeń" nie da się wyleczyć samemu mi lekarz polecił maść specjalną i dopiero ona pomogła była na receptę. Mojej siostry córeczka aż antybiotyk przyjmowała bo okazało sie że to niebyło zwykłe odparzenie tylko jakieś grzybiczne.

Może Pani rozebrać z pieluchy, położyć na podkładzie, delikatnie okryć bawełnianym kocykiem i po prostu w taki sposób wietrzyć. Chodzi głównie o to, żeby pampers nie był szczelnie zamknięty i był dopływ powietrza. Mogą się też Państwo zastanowić nad zmianą pampersa- np. polecam bardzo markę Bambiboo z Rossmana. Jeśli jesteście w stanie podjąć się zadania pieluch bawełnianych/ wielorazowych, byłyby jeszcze lepszym wyjściem.  

Często w takich sytuacjach pomaga ziemniaczana mąka. Po kąpieli, po zmianie pieluszek...posyp troszkę-powinno pomóc :) Na ranki polecam też Bephanten. Dla nas niezastąpiony.

kverve to jest na recepte ten krem czy zel i w aptece dostepny??

Nam się sprawdza przemywanie wodą i osuszanie dużymi  wacikami jak już pojawia się zaczerwienienie, czasem zasypka alantan plus lub maść o tej samej nazwie, najgorzej jest jak już się przeoczy pierwsze sygnały i skóra jest bardzo podrażniona

Też bym chciała wiedzieć czy jest na receptę czy ogólnodostępny? 

Mąka najlepsza 🙂

Maka ziemniaczana :) Często zmieniac pampersa i zasypywać;)

U nas tak samo mąka na pierwszym miejscu 

My próbowaliśmy wszystkiego, mąki ziemniaczanej, wcześniej był Bephanten, Sudocrem, Penathen... i nic. Pomógł dopiero niemiecki puderek.. Ważne jest osuszanie pupy, ale nie mam pojęcia czemu skrobia w takim razie nie podziałała? Bardzo ważne są też pieluchy. Nam sprawdziły się zwykle pampersy, ale bardzo pomogły w wygojeniu zwykle Babydream Fun&Fit z Rossmana ;) Powodzenia! 

Sorki dziewczyny nie ogarnęłam tego wątku, Argotiab jest bez recepty :)