Odparzenia + buraki

Witam serdecznie, 

chciałabym się dowiedzieć jak postępować w przypadku gdy córka ma odparzenia w okolicach pośladkowych i po zjedzeniu zupy z burakami "zafarbowały" jej te odparzenia? Przecierałam przy przewijaniu mokrymi chustkami i próbowałam wacikiem z ciepła przygotowaną woda ale uparcie nie chce zejść. 

Czy po jakimś czasie podczas przecierania przy każdym przewijaniu zejdzie ten kolor? 

Pozdrawiam

Z czasem zapewne zejdzie. Teraz najważniejsze ,żeby wyleczyć odparzenia częstym wietrzeniem pupy ,odpowiednią pielęgnacją. U nas bardzo pomagał bephanten i sudocrem. 

Dokładnie, odbarwienie z czasem na pewno zejdzie. Możesz spróbować ewentualnie zrobić kąpiel z rumiankiem i odmoczyć to trochę...

Nam też bepantem pomagał zawsze. A jak to nie daje radę to można pomyśleć o maściach z cynkiem.

Nie przemywaj odparzen chusteczkami, myj wodą i szarym mydłem, na to cienko bepanthen i pozwól skórze przez chwilę oddychać przy każdej zmianie pampersa.

Zabarwienie powinno za jakiś czas zejść i nie powinnaś tym przejmować się. Szwagierka mówiła, że kąpała swojego syna który miał dość spore odparzenia w naparze z kory dębu. Oczywiście od pasa w dół..  a nie całego i mówiła, że pomogło. Ja osobiście najczęściej używam maść pieciornikową i sudocrem. Profilaktycznie mąkę ziemniaczaną lub bepanthen od czasu do czasu.

możesz jeszcze kąpac w manmanganianie potasu. Tez powinno pomóc. ja w korze dębu robiłam nasiadówki jak po porodzie miałm krwiaka na kroczu- pomogło. 

Te "zafarbowania" zejdą na pewno, daj na to kilka dni i powinna skóra wrócić do pierwotnego koloru. Odparzenia jak najwięcej wietrz, jeśli są poważne, to polecam maści z wyciągiem z kłącza pięciornika, np. Tormentalum albo Tormentile Baby.

Kazda z nas ma jakies doswiadczenia jesli chodzi o odparzenia ;) ja polecam odstawic chusteczki bynajmniej na czas odparzenia, najlepiej sie sprawdza jednak zwykla woda z plynem dla dzieci przyznam ze odkad odstawilam chusteczki problemy z odparzeniem mamy dosyc rzadko na co nie narzekam;)

Zabarwienie zejdzie swoja droga dobry burak ;) ze mial taka moc chyba ze tak silne jest odparzenie;(

Co do leczenia ja zbyt wiele masci nie znam ale ta ktora nas ratowala przy starszej corce to bepanthen u mlodszej moc dzialania nieco mniejsza;( ale za to maka ziemniaczana swietnie sobie radzi z pupa;) wiec polecam no i nie stosowac wszystkiego na raz;( czesta zmiana pieluszek ;)

Tak jak dziewczyny piszą, odbarwienia z czasem zejdą. Burak ma to do siebie, ze ma mocny barwnik.. Co do odparzeń chusteczkami bym nie przeżywała, tylko woda na waciku. Z maści to zależy co dziecku pomoże , u nas np od maści z cynkiem syn dostal jeszcze większych odparzeń niestety.  Pomagal nam linomag A+E , a przy wiekszych odparzeniach maść pieciornikowa.

Zabarwienie zejdzie z czasem. Polecam kąpiel  z dodatkiem krochmalu, wietrzenie pupki, mąka ziemniaczana i nam się sprawdziła maść mediderm baby na odparzenia.

Odbarwienie z czasen zejdzie a na odparzenia mocne u nas bardzo pomógł sudocrem , bardzo częste przewijanie i jak to możliwe wietrzenie tych okolic .   U nas najbardziej pomogło przemycie woda po każdej zmianie pampersa i potem ten sudocrem . Bo jednak w pampersie się to kisi a chusteczki często podrażniają te okolice bo trzeba jednak nimi przetrzeć . Jest roboty z tym przemywaniem ale ile lepiej dziecku się robi jak ta pupka jest odświeżona ;) 

My przy odparzeniami nie Używam chusteczek tylko właśnie waciki i Przemywam zwykłą przegotowaną wodą. Czasem zdarzyło się że nawet przy mniejszym otworzeniu przebywałam usteczka i był krzyk więc domyślam się że po prostu ta rana piecze

Pewnie że zejdzie jak najbardziej nawet może podczas kąpieli. Ale odparzone miejsce trzeba smarować by dodatkowo się nie podrażniło 

Dziękuję za odpowiedzi. Wiem, że skóra u każdego dziecka jest inna ale może podzielicie się jeszcze informacjami jakich pieluszek używacie i chusteczek nawilżanych na co dzień? 

Ja posiadam chusteczki Pampers Aqua Pure a jeśli chodzi o pieluchy to było ich kilka. Obecnie mamy Bella Happy. 

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o chustki, to używamy te 99% wody z Rossmanna. Pieluszki Dada w ciągu dnia, na noc Pampers Premium Care.

a mi te Pampers Premium Care jakoś nie spasowały. zdecydowanie uważam ze lepsze były pampersy active baby. lepsza chłonność jak dla mnie. 

My używamy głównie chusteczki nawilżające z Babydream niebiesko białe 99% wody, natomiast pieluchy głównie złote dady. Odparzenia sporadycznie, głównie przy ząbkowaniu i kwaśnych kupkach

Używałam są w porządku i cenowo nie wychodzą drogo. Jak się ma kartę rossne to często na promocji są 

anaaa my też używamy tych chusteczek, jak dla mnie są super. Często są na promocji i wtedy paczka wynosi lekko ponad 3 zł.

My tylko pampers premium  care i jak dla mnie maja najlepsza chłonność . Już tyle pampersow sprawdzałam i przy pierwszym i przy drugim synu i tylko te się sprawdzają. Czesto te pieluchomajtki na promocji  w rossmanie kupuje z tą karta rossne . Właśnie każdemu co innego podpasuje ;)