Oddzielne pokoje czy wspólne?

Moga miec razem. Choc tam w ogole jest inaczej, tam wynajmuja cale domy a nie tylko mieszkania. Oni lubią miec przestrzen

1 polubienie

Tam często mieszkania socjalne trafiają do Polaków, którzy żyją na zasiłkach niby nie pracują, a w rzeczywistości prowadzą działalność “na czarno”. Mieszkają tam już po 15–20 lat, wszystko mają zapewnione, a jak przychodzą wybory w Polsce, to pierwsi lecą głosować. Trochę to wszystko absurdalne, ale niestety tak to wygląda w praktyce.

1 polubienie

No skoro nie mogą, to jest nakaz posiadania oddzielnych pokoi. A wcale w Niemczech nie ma takiego prawa. Dzieciaki mogą mieszkać razem w pokoju.

Super, że macie takie możliwości :smiling_face_with_three_hearts: :heart:

1 polubienie

Super, że starasz się dbać o prywatność dziecka! :heart:

W jakim wieku pokoje powinny być oddzielne Twoim zdaniem? :smiling_face_with_three_hearts:

Dziękujemy za podzielenie się swoją perspektywą :heart:

U nas potrzeba prywatności najbardziej zaczęła być widoczna jak syn poszedł do szkoły a urodził się młodszy braciszek więc osobny pokój już musiał być :slight_smile: Wcześniej miał swój kącik do odpoczynku i zabawy we wspólnym pokoju.

oooo nie wiedziałam ze tak jest w Niemczech …

Takie sytuacje to niestety częsty problem ludzie korzystają z mieszkań socjalnych, mimo że prowadzą nielegalną działalność. Ciekawostka, że mimo wszystko chętnie biorą udział w wyborach. Trochę absurd, ale niestety tak bywa.

osobny pokój dla dziecka które zaczyna nauka to super sprawa przy takim maluchu :wink: dobrze jak się ma taka możliwość

Oddzielne pokoje to dla wielu dzieci ważna przestrzeń i prywatność, ale nie zawsze możliwa.

1 polubienie

U mnie corka ma 9 lat i synek 4 wiec juz maja osobne pokoje ale przez pierwsze 2 lata mieli razem :wink:

To super że mogli mieć razem , na pewno bardzo się ze soba zżyły ,

1 polubienie

Na pewno, wspólne chwile naprawdę zacieśniają więzi i zostają w pamięci na długo.

U nas będzie różnica wieku 3 lata i będą dwie dziewczynki. Dopóki będą małe to będą miały razem pokój. Jak starsza córcia pójdzie już do szkoły to będę chciała jej zrobić osobny pokój. Myślę że im starsze dziecko tym bardziej potrzebuje tej prywatności i lepszy mniejszy pokój ale swój

Wedlu mnie to idealna różnica dla dzieci taka zawsze chciałam ale niestety się nie udało :wink:

u nas tez będzie dosyć dużą różnica bo aż 7 lat, trochę żałuje ze nie zdecydowałam się wcześnie , ale pewnie każdą różnica wieku ma swoje uroki :wink:

No dokładnie, starsze dziecko już też więcej rozumie, co nieco pomoże i też nie wymaga aż tak dużo uwagi jak np 2 letnie dziecko

1 polubienie

Na pewno ucieszy się z rodzeństwa, nawet jeśli różnica wieku jest spora, to właśnie dzięki temu będzie mógł poczuć się trochę jak starszy opiekun :blush:

1 polubienie