Cześć, czy któraś z was jest zaznajomiona z tym tematem na “ODCHUDZANIE”? Mnie zastanawia jak to wygląda? Nie mam zamiaru tu krytykować tych leków że są one dla cukrzyków. Dużej ilości one pomagająca, a moja mama mimo że trochę jej brakuje do BMI gdzie lekarz to przepisuje to na początki cukrzycy i chciałabym się dowiedzieć o tym, może któraś stosuje bądź stosowała ? Może ma jakieś info jak działa i czy działa ?
No właśnie przede wszystkim trzeba sobie powiedzieć że jest to lek na cukrzycę i ma mnóstwo ale to mnóstwo skutków ubocznych A tak naprawdę to niszczy organizm, więc jako leku na odchudzanie to ja nie polecam. Ten Kto stosuje na cukrzycę wie jakie spustoszenie potrafi zrobić w innych narządach. Niestety wiele medialnych osób zaczęło to stosować żeby schudnąć a efekty naprawdę są szybkie. Ale jakim kosztem? I przede wszystkim jak ktoś choruje na cukrzycę i bierze te leki to aż tak spektakularnych efektów nie ma więc też te skutki uboczne są dużo mniejsze. Problem zaczyna się w momencie kiedy osoba zdrowa bierze ten lek. Zdecydowanie odradzam
Nie wspominając że od czasu kiedy ten lek zrobił się u nas taki modny to osoby z cukrzycą mają wielki problem żeby go wykupić, już na Facebooku pojawiają mi się grupy do których mogłabym dołączyć o nazwie sprzedam ozentic itp bo po prostu Ludzie którzy mają dostęp do recept wykupują sobie takie leki i sprzedają za krocie A co ma powiedzieć osoba chora?
Znam wiele osób, które to stosowały i naprawdę schudły. Co do skutków ubocznych to na pewno są, ale nie słyszałam o nich. Same zalety. Koleżanka, która była otyła zrzuciła wiele kilogramów w rok. Tak, że jest nie do poznania. Zupelnie inna osoba. Dodatkowo pozbyła się chorób współistniejących otyłości czyli nadciśnienia tętniczego i problemów z tarczycą.
Podczas brania leków po prosty przestała czuć apetyt na jedzenie (można to zaliczyć do skutków ubocznych). To był czas na wytworzene nowych nawyków żywieniowych. Jadła mniej i zdrowiej. W rok nauczyła się tego a po odstawieniu leków wciąż utrzymuje. I nie tyje. Czuje się dobrze.
Myślę ze ten lek nie jest dla wszystkich, ale niektorym naprawdę może pomóc.
Ja uważam że jeżeli lek jest na cukrzycę to bierze się go mając cukrzycę. Nie wyobrażam sobie brania leku na coś w innym celu. Jak każdy lek ma skutki uboczne więc no nie wyobrażam sobie.
Główna substancja czynna w Ozempic jest semaglutyd. Ponieważ zauważono, że Ozempic działa też odchudzająco, to powstał lek właśnie na tej substancji czynnej, który jest zarejestrowany jako lek na otyłość i nazywa się Wegovy. Różnią się tym,że są inne dawki podawane. Ozempic zmniejsza łaknienie i wydłuża uczycie sytości, ale ma też skutki uboczne tj nudności, biegunka, bóle brzucha, a może wystąpić również zapalenie trzustki, problemy z pęcherzem żółciowym.
Zgadzam się z wami , lek to lek . Nie bez powodu jest wydawany na receptę . Już pomijając fakty że ludzie którzy naprawdę go potrzebują mają śmiertelny problem kiedy są braki w aptekach . A w internecie niestety pisze się tylko o tym jak szybko można schudnąć nikt nie napisze co się dzieje później z takimi osobami . Żeby schudnąć to trzeba się wziąć za siebie i dojść do tego ciężka praca a nie iść na łatwiznę i pyk zastrzyk i już piękna sylwetka . Dla mnie to jest głupota że ludzie dla własnej próżności robią sobie krzywdę
Nie jest to jednak coś, co każdy może sobie wziąć lekarze przepisują je zazwyczaj wtedy, gdy ktoś ma cukrzycę typu 2 albo ma wyższe BMI
Jest to rewelacyjny lek i oprócz leczenia cukrzycy świetnie działa w leczeniu otyłości. Tylko, że podstawą powinna być zdrowa dieta i aktywność fizyczna i dopiero jeśli to nie przynosi efektów i ktoś faktycznie ma otyłość (a nie tylko kilka kilogramów nadwagi) to powinien być stosowany. ![]()
Ja bym się jednak bała bo jeżeli działa to na cukrzycę a cukrzycy się nie ma to przecież może zaszkodzić to tak jak by brać morfinę gdyby kogoś nic nie bolaloyno ta sama zasada. Leki na ręce są przepisywane przez lekarza przecież na chorobę a nie na odchudzanie. Za przeproszeniem rusz tyłek i wes się do roboty jak masz za dużo kilogramów (oczywiście pisze ogólnie a nie personalnie do kogoś)
Widziałam na tiktoku dziewczynę, która wypowiadała się negatywnie na temat Ozdmpicu, tzn. brała go i jej w jakiś sposób zaszkodził, ale nie zagłębiałam się w temat, bo jestem zdania, że nie bierze się leków, jeśli nie ma takiej potrzeby.
Na odchudzanie są inne metody
Nie do końca tak to wygląda. Zazwyczaj jeśli lekarz wypisuje ten lek to nie zostawia pacjenta samemu sobie tylko go prowadzi. Bez diety i aktywności fizycznej nawet jeśli się bierze ten lek niewiele się schudnie. Znam kilka osób, które są na terapii tym lekiem i właśnie tak u nich jest- są pod opieką dietetyka, mają regularnie wykonywane pomiary i badania i lek to pewnego rodzaju dodatek, który ułatwia proces chudnięcia.
No tak pod warunkiem że rozmawiamy o „ normalnych „ pacjentach którzy idą na wizytę i są pod opieką lekarza , ale ile jest takich osób co wykupują receptę przez internet i robią na własną rękę
Właśnie, mi chodzi o stosowanie takich leków z głową i umiarem bo sam lek to jedno a dieta i styl życia to drugie.
I właśnie, są zwolennicy ale ciekawe czy po schudnięciu trzeba do niego wracać czy można zaprzestać działanie zmniejszając dawki… hmm
Zmniejsza się dawkę i odstawia.
Mi się wydaje to normalne, że zastosowanie w medycynie jest różne i ludzie to wykorzystują.
Serio da się tak przez internet sobie załatwić?
No to nie miałam pojęcia, że ludzie tak robią
Od kiedy Facebook zmienil polityke to wyswietlaja mi sie dziwne grupy i osoby zebym przeczytala i zaobserwowala. I tak widze posty Spotted innych miast grupy : poznajmy sie " " szukam partnera na wesele" " inspiracje pokoi dzieciecych" a ostatnio wyswietlila mi sie grupa : odchudzanie ozempic itp i tam post kogos ze sprzeda opakowanie ozempic xD takze da sie bez mniejszego problemu kupic przez neta
Masakra… i czarny biznes kwitnie ![]()
Na fb jest to czarny biznes, ale na Internecie nie. Ile razy ja sobie wykupowałam receptę na tabletki antykoncepcyjne, bo wolałam wydać 60 złotych za receptę, niż 250 za wizytę u ginekologa tylko po to, żeby przedłużył mi receptę ![]()
Jak wykupujesz receptę, to wystawia ci ją lekarz. Jesli formularz wypełnisz wątpliwie, to dzwoni i dopytuje