Czyli nawet nie poczuła tego obrotu. Też ciekawa sprawa. Zawsze się zastanawiam czy to czuć jak dziecko się obraca czy nie
Moja córka do jakoś 25 TC była ułożona pośladkowo i mąż widział jak się w nocy obróciła. Ja sobie smacznie spałam, a brzuch mi tak ponoć nienaturalnie się poruszył, mąż mówił że to było straszne, a ja sobie wtedy smacznie spałam.
Ciekawe jakie to uczucie jak się dzidziuś obraca
Ania poważnie nic nie czułaś i spałaś? :D no nieźle, maż ma przynajmniej piękne wspomnienia :D
Przy obrocie zewnętrznym to jest różnie - u niektórych kobiet przebiega całkiem bezboleśnie, u innych trochę bólu jest. Tak mi opowiadała lekarz, która mnie przyjmowała na izbie przyjęć. Lekarz zajmujący się obrotami mówił, że przeciętnie trwa to 10-15 minut maksymalnie.
oleksandra ja pamietam jak miałam wizyte u gina i mówił ze mała powinna sie już obrucić i jak sie nie obróci na czas to bedzie ten zabieg w sumie nie zabieg a obrót;) wykonywany pamietam jak leżałam na łóżku i mała starsznie w brzuchu sie wierciła nie byłam pewna czy to wówczas był ten fikoł w brzuchu ale pewnie tak bo wtedy tylko brzuch odskakiwał;) bo jak byłam na kolejnej wizycie to juz była prawidłowo ułożona;)
Ja chyba w ogóle miałam w ciąży mocny sen, bo całą noc elegancko przesypiał, a mąż mi rano potrafił narzekać że mój brzuch go wybudzal :D
Z tym obrotem to chyba lepiej nie ryzykować. Najlepiej wybrać bezpieczniejsza opcję i słuchać się lekarzy. Ja też nie czułam kiedy dzieci się obróciły. Są też jakieś ćwiczenia które można robić żeby dziecko się obróciło.
ila212 ma rację, też słuchałabym lekarza i też bym sama nie ryzykowała.
Ja robiłam ćwiczenia, ale synek był uparty i tak czy siak się nie obrócił :P
czytałam o tych cwiczeniach i różnych sposobach ;( w necie jest duzo rad ale osobiscie bym sie bała bo skoro obrót który wykonuje lekarz jest ciągle pod kontrolą na monitorze i w gotowosci do ciecia to tak tropche strach aż czytać o tych radach że mogło by sie coś wydazyć
Jestem w szoku że ktoś może na własną rękę próbować obrócić dziecko :o
Co innego u lekarza pod USG, a co innego porady z internetu :o jeszcze jakieś ćwiczenia które mogą zachęcić maluszka do obrotu to fajna sprawa, ale nic poza tym :o