Obrót zewnętrzny dziecka

Czyli nawet nie poczuła tego obrotu. Też ciekawa sprawa. Zawsze się zastanawiam czy to czuć jak dziecko się obraca czy nie

Moja córka do jakoś 25 TC była ułożona pośladkowo i mąż widział jak się w nocy obróciła. Ja sobie smacznie spałam, a brzuch mi tak ponoć nienaturalnie się poruszył, mąż mówił że to było straszne, a ja sobie wtedy smacznie spałam. 

Ciekawe jakie to uczucie jak się dzidziuś obraca

Ania poważnie nic nie czułaś i spałaś? :D no nieźle, maż ma przynajmniej piękne wspomnienia :D 

Przy obrocie zewnętrznym to jest różnie - u niektórych kobiet przebiega całkiem bezboleśnie, u innych trochę bólu jest. Tak mi opowiadała lekarz, która mnie przyjmowała na izbie przyjęć. Lekarz zajmujący się obrotami mówił, że przeciętnie trwa to 10-15 minut maksymalnie. 

oleksandra ja pamietam jak miałam wizyte u gina i mówił ze mała powinna sie już obrucić i jak sie nie obróci na czas to bedzie ten zabieg w sumie nie zabieg a obrót;) wykonywany pamietam jak leżałam na łóżku i mała starsznie w brzuchu sie wierciła nie byłam pewna czy to wówczas był ten fikoł w brzuchu ale pewnie tak bo wtedy tylko brzuch odskakiwał;) bo jak byłam na kolejnej wizycie to juz była prawidłowo ułożona;)

Ja chyba w ogóle miałam w ciąży mocny sen, bo całą noc elegancko przesypiał, a mąż mi rano potrafił narzekać że mój brzuch go wybudzal :D

Z tym obrotem to chyba lepiej nie ryzykować. Najlepiej wybrać bezpieczniejsza opcję i słuchać się lekarzy. Ja też nie czułam kiedy dzieci się obróciły. Są też jakieś ćwiczenia które można robić żeby dziecko  się obróciło.

ila212 ma rację, też słuchałabym lekarza i też bym sama nie ryzykowała.

Ja robiłam ćwiczenia, ale synek był uparty i tak czy siak się nie obrócił :P

czytałam o tych cwiczeniach i różnych sposobach ;( w necie jest duzo rad ale osobiscie bym sie bała bo skoro obrót który wykonuje lekarz jest ciągle pod kontrolą na monitorze i w gotowosci do ciecia to tak tropche strach aż czytać o tych radach że mogło by sie coś wydazyć

Jestem w szoku że ktoś może na własną rękę próbować obrócić dziecko :o 

Co innego u lekarza pod USG, a co innego porady z internetu :o jeszcze jakieś ćwiczenia które mogą zachęcić maluszka do obrotu to fajna sprawa, ale nic poza tym :o