O, to dobrze wiedzieć na przyszłość :)
o dobrze wiedzieć
niby tak jest teoretycznie;) musza ;) ale jaka jest rzeczywistosc wiekszosć z nas wie;)
ja musiałam endokrynologa mieć w ciazy to zapis był po połogu;D hahaha dobre;( wiec musiałam prywatnie ogarniac temat;/ bo wiadomo jak z hormonami jest;(
co do teori niby po 21 tyg ciązy cieżarna jest pod opieką położnej;P teoretycznie;D czysto teoretycznie;) u nas opieka była po porodzie
U nas że względu na covid położna jeździła dopiero od 32 tygodnia i była coś u mnie 3-4 razy, a mam konto na pacjent.gov.pl to tam miałam zaznaczona wizytę co tydzień, tak że ten :D
Ale nie będę psioczyć bo i tak mi dużo pomogła, a jak ma za to parę groszy więcej to niech ma :D
Poza tym jeśli chodzi o gin to powinni jak najszybciej szukać terminu, samo to żeby dostać becikowe to trzeba być najpóźniej na wizycie u gin 10 tygodnia ciąży, więc słabo jak np przez długi termin wizyty mama której się ten zasiłek należy się nie zalapie
do mnie tez położna nie przyjeżdzała jak byłam w ciązy, ani razu. Za to jak urodziłam to nie mogę zarzekać bo tak była, pomogła, odpowiedziała na pytania które jej zadawałam, byłam zadowolona.
Ja też się jeszcze nie spotkałam z tym że jak bylam w ciąży to położna do mnie przyjechała ani w jednej ciąży ani w drugiej
A informowalyscie położne ze jesteście w ciąży i mówiły że dobra to przyjdę jak bobas się urodzi?
Moja położna nawet miała pakiet dla ciężarnych z mama klub, dostałam jakies próbki, ulotki, nawet bephanten.
Ja przy pierwszej ciąży miałam super położna którą przyjeżdżała co drugi dzień. Ważyła syna, kontrolowała kolor skóry itd. Dostałam zestaw z lovi z butelka, smoczkiem, wkładkami itp akurat przydały się dla syna ;)
Przy drugim dziecku inna położna była 2 razy gdzie za drugim razem sama poprosiłam żeby przyjechała to wpadła spóźniona, bez wagi, nie wpisała się do książeczki i odmówiła wypisania zaświadczenia do becikowego bo mnie nie widziała w ciąży gdzie przy pierwszym.dziecku dostałam bez problemu I nie musiałam specjalnie jechać do ginekologa ... Teraz jak będę miała jakieś wątpliwości to przejadę się z dzieckiem do przychodni.
.
Annaa niby jest przepis ze ciezarna jest pod opieka polzonej od 21 tygodnia u mnie mimo rozmow w przyvhodni nie wiedzieli o co chodzi;) zapislaam sie jednak zeby miec spokoj w papierach a poloznika mialam ginekologa wiec z nim omawialam wszystko tyle ze prywatnie.
Co do wizyt poloznych po porodzie zawsze jak cos nas nie pokoi warto udac sie do przychodni;) co do wagi... my kupilismy swoja i w sumie do tej pory z niej korzystamy
W przychodni powiedzieli mi, żeby dzwonić do położnej ponieważ nie można za bardzo jeździć z takim małym dzieckiem. Umówiłam się z położna, że w razie czego pojadę zważyć dziecko do przychodni. Ewentualnie poczekam do wtorku aż przyjedzie osobiście.
aniss mowisz o tej wadze dla maluszka? przy starszych dzieciach ona tez sie sprawdza? jaki tam jest zakres wagowy?
ja tez sie jeszcze zastanawiam czy kupic taka wagę dla maluszka jak sie urodzi. moze to nie jest zły pomysł
Teoretycznie to jak ciąża jest fizjologiczna może być prowadzona tylko przez położna a u lekarza tylko usg. W praktyce.. Ehh :D
Najlepiej zapisywać się do położnych które mają indywidualna praktykę, nie z przychodni, te jednak częściej mają i przenośny aparat do słuchania serduszka i częściej odwiedzają pacjentki.
mamaandzinka one zazwyczaj sa do 20 kg ;) maż przyszalał i kupił z opcja na przejscie na zwykła wage do 50kg;) ale wiadomo po co tyle wag w domu;) poki co małą waże na niej ona siada jak na łodce i siedzi;) do wazenia;) potem możńa wazyć bez opcji metalowej na stojąco;)
Czyli taka praktyczna ta waga że idzie ją potem wykorzystać. Fajnie
No nie wiem czy taka waga dobry pomysł. Przecież pierwsze miesiące sporo mamy wizyt w przychodni a to oszaleć można chyba że dziidzia5 miała od początku problemy z wagą
Ja jednak myślę że dobrze kontrolować wagę dziecka od urodzenia. Bo potem może być za późno a tak to cały czas widzisz czy przybiera czy nie. Wiadmo wszystko w umiarem
Z jednej strony fajna sprawa mieć taką wagę w domu, ale z drugiej strony żeby nie doszło do tego że się bobasa co chwilę waży i panikuje. Raz na kilka dni wystarczy, chyba że faktycznie są problemy z wagą dziecka
Jakbym już miała wagę w domu to jednak wazylabym raz dziennie kontrolnie. Też nie ma co panikować się dobrze wiedzieć co i jak