Ja jestem z tych co nie potrafią upominac sie o swoje mimo ciąż zawsze udawalam się wszedzie prywatnie
Ja ze względu na zbyt długi czas oczekiwania na badania nie decyduje się na chodzenie na NFZ jedynie prywatnie wszędzie może w większych miastach te terminy są szybsze natomiast u nas nie zdążyłabym czasem zrobić badań na kolejną wizytę u ginekologa np bo tak długi jest czas oczekiwania
powiem wam ze ostatnio poszłam na pakiet z pracy na badania;)
za wizyt i cytologie nic nie zapłaciłam ale miałam wymazy z piersi bo sie pojawił guzek na brodawce i 190 pękło;( jak bym miała zapłacić za cytologie i wizyte to pewnie z 500 by wyszło;( nie wspomne ze dostałam pakiet badań z krwi za które tez musze zapłacić;(
O tak fajnie ja teraz byłam u rodzinnego po skierowanie na badania bo stwierdziłam ze nie będę płacić cały czas
Anisss ja za wszystko place więc doskonale zdaje sobie sprawę z tego jakie to są koszta teraz mam wykonać 5 badań przed wizytą u ginekologa podejrzewam że z 300 złotych zostawię plus potem koszt wizyty plus paliwo bo dojazd i tak się zbiera z miesiąca na miesiąc
Ja ciąze prowadze panstowowo za USG tylko płace, ale teraz lekarz pediatra wysluchał szmery u mojego synka starszego i wizyta do kardiologa na za rok. Więc wiadomo zapisałam się prywatnie 300zł ale juz z Echo serca, bo co zrobić
Jak się komuś nie spieszy to można iść na NFZ.
Ale jak coś się dzieje to czekanie kilka miesięcy na wizytę to jest obłęd.. Lepiej dać te 200-300 zł za wizytę, zdrowia się nie kupi
oczywiście ze jak każą czekac miesiacami to trzeba zapłacic za ta wizytę prywatnie bo lepiej leczyc coś nawczesnym etapie niż zaawansowanym.
mamuśka ja cała ciaże prowadziłam prywatnie łacznie z badaniami;)
wiec taki wyskok raz na jakiś czasto nie jest takim kosztem jak jednak prowadzenie ciaży;)
a zaznaczę że czasami bywałam co tydzień w gabinecie;( bo przecież ciagle sie coś działo;( najgorsze te krwawienia były potem równeiz ciśnienie;( dlatego jescze dodatkowe badania które miałam do wykonania no troche tej kasy poszło, ale nie ważne wazne jest to zę malutką udało sie donosić;D
co do wizyt na nfz czasami są dosyć długie terminy;( nie mamy na to wpływu;( i jak to mówią jak mozna poczekać... ale skad my mamy wiedziec czy można ? skoro dostałyśmy skierowanie?
ja z dziećmi chodzę jak mam skierowania to zaleznie od terminu na nfz sie zapisuje i czekam na wizyte a jak jest długi czas oczekiwania to ide prywatnie a na nfz pójde za te n rok czy dwa;)
Ja już druga ciążę prywatnie prowadzę łącznie z badaniami w diagnostyce które też kosztują spośro , USG ,prenatalne itp ;)
czasem wiadomo jak trzeb na cito to też pójdę prywatnie, ale staram się albo brać skierowania albo na nfz
wiecie co innego jak ciąża jest zagrożona i potrzebujesz miec tego lekarza cały czas pod telefonem albo zeby móc przyjechac za tzw 5 minut. tez bym sie wtedy nie zastanawiała i chodziła prywatnie bo na NFZ to nie wiem czy ktoś by mnie tak przyjął od ręki jakby sie coś działo. zostaje chyba tylko SOR
Też chodziłam prywatnie ale ja to miałam płacone w ramach pakietu medycznego więc wychodziło całkiem spoko. Płaciłam za badania i badania prenatalne.
Jak mam czekać np pół roku na wizytę na NFZ u endokrynologa fajny na to której potrzebuje na już to wiadomo że się decyduje iść na własną rękę prywatnie niestety teraz czas oczekiwania na wizyty jest taki długi że lepiej zapłacić
Ja wole iść tez prywatnie jak mam długo czekać
no w ciązy to przynajmniej jest ten plus ze musza Ci znaleźć miejsce na wizytę do 7dni a tak poza tym to nawet czasami trzeba czekać dłużej wiec to jest chore z tymi kolejkami na NFZ
to prawda, ale czasem i prywatnie bardzo ciężko się dostać nawet z dnia na dzień jak jest potrzeba
Prawda jest taka że nie mają bo ja byłam w takiej sytuacji raz i Pani mi powiedziała że ciąża to nie choroba i nic mi nie poradzi na to że takie są terminy ;)
To jest okrutne.. można próbować w innych miejscach ale generalnie taka trochę sytuacja bez wyjścia czasem
ale teraz nie mogą Ci odmówic wizyty na NFZ jeśli jesteś w ciązy i musza znaleźć termin do 7dni. taki jest ich obowiązek. na to jest chyba ustawa, która gwarantuje takie prawo kobietom w ciąży - warto korzystac