Nattalia, zawsze możesz kupić laktator, który ma przynajmniej kilkustopniową regulację ssania (ten o którym pisałam, Canpol Easy&Natural ma 9-stopniową) i sobie ustawiać pod swoje upodobania i komfort.
Lepszy jest mocny, bo szybciej ściąga pokarm ale tak jak dziewczyny wspominają, najlepiej żeby można było ustawić moc, by zacząć od mniejszej, żeby pobudzić laktacje i zwiększać az do maksymalnej mivy6
Wlasnie patrzyłam na takie też co mają tą moc do ustalenia :)
Nie jest wcale lepszy mocny. Mleko z piersi powinno być pierw pobudzone a później leci samoistnie. Także moc duża nie jest tutaj potrzebna.
Wiecie ja tonuwazam ze powolne odciąganie to jest fajne na początku a potem jak się rozkreci laktacja to warto sobie te obroty podkręcić;) szybciej się ściągnie mleko, bynajmniej ja tak robiłam będąc jeszcze w szpitalu ;)
A w sumie ile mniej więcej czasu zajmuje takie odciąganie mleka z 1 piersi ? Bo w sumie nigdzie nie znalazłam takiej informacji, a wiadomo każdy inaczej, ale zastanawiam się po prostu ile to czasu jednak zająć potrafi
To różnie, u mnie zależnie od pory i kiedy ostatni raz karmiłam dziecko. Czasem ściągniesz prawie wszystko, malutką ilość w 5 minut i dalej nie będzie już nic kapać, a czasem można ściągać 20 minut i dalej będzie leciało. Warto pamiętać, żeby najpierw pierś pobudzić tym laktatorem. To tak z mojego doświadczenia. Ale laktator to rzecz obowiązkowa, bo czasem w nocy się przebudzę, mała śpi, a ja biegnę ściągać mleko, bo bywa taki nadmiar.
Mi czasem się zdarzyło że ściągnęłam w 10 min np. 100-150ml a czasem że zajęło mi 20. Właśnie zakezy jak masz rozwinięta laktacje.
Wypróbuj sobie później ten sposób 753 ale nie odrazu bo możesz na początku mieć nawał mleczny a jak jeszcze będziesz rozkręcać to będzie bol
A śpisz z wkładkami czy bez jak to wygląda ? Bo w dzień wiadomo wkładka do stanika a w nocy ?
Ja sobie przyklejałam podkład higieniczny połowę zakezy jaki masz duży i sobie kleiłam do koszuli i tak spałam dwa dni w 1 koszuli i nie musiałam mieć stanika :D
WOW no na taki pomysł bym nie wpadła, a w sumie trochę tych podkładów mam, bo za dużo zamówiłam więc pewnie tez będzie wygodniej niż w wkładkach :D
Hahaha ale pomysł nieźle to wykombinowałaś;) haha wszelakie zastosowanie podkładów;)
Natalia ja to może z 10 minut sciagalam z obu piersi myślę,że więcej czasu mi to nie zajmowalo,a może nawet i mniej
Anita dokładnie na początku też tak robiłam,a potem już 9 tryb był włączony by szybko leciało
O to bardzo szybko Ci się udawało ale nie slyszalam nigdy żeby komuś udało się w takim tempie sciagac.
Ja również więc ekspresowo u ciebie szło
Radzę porozmawiać z położna na ten temat obsługi laktatora lub z doradcą laktsryjnym jak w moim przypadku.
Moja doradzała mi aby jechać na 3/4/5 bo mogą się ponadryeac kanaliki mleczne co powoduje duży ból. Później problemy, usg piersi i inne. Także myślę że rozwaga też musi być.
Na 9 nigdy nie odciągalam..
Mam nadzieje, że uda mi sie w szpitalu jeszcze trafic na doradce to bym wtedy od razu podpytala, a jak nie to zapytam poloznej, bo jednak u kazdego moze sie faktycznie inaczej sprawdzic
Na pewno Ci się uda u nas też były.
Weź sobie ze sobą swój laktator to Ci wszystko eylymacza i zobaczą jaki stopień będzie dla Ciebie odpowiedni
No właśnie z tego co się dowiedzialam to doradca jest 2x w tygodniu, wiec moge na niego nie trafic .. ale moze sie uda trafic na ogarnieta położna
Nattalia, radzę od razu w szpitalu na obchodzie pediatry zapytać o wędzidełko, czy nie jest skrócone, zwłaszcza jakby był problem ze złapaniem piersi przez małą. Na Polnej jedna położna to wyłapała u syna (bo pediatra tego z automatu nie sprawdzał) i jeszcze tego samego dnia podcięli. W Poznaniu ponoć nie jest łatwo o specjalistę w tym zakresie.