W przedszkolu mojego syna dwa razy w roku sa organizowane nocowanki.
Oczywiscie jest to dla chetnych i dodatkowo platne.
Osobiscie mam mnóstwo obaw co do tego.
A zbliza sie pierwsza taka nocowanka ( to tylko dla dwoch najstarszych grup).
Dzieci od godziny 18 maja zabawy ruchowe, maja stoliki z jedzeniem ( zapewniona kolacja oraz sniadanie) no i oczywiscie przekaski ( popcorn, chrupki, paluszki, zelki )
Pozniej ogladaja na rzutniku bajkę taka okolo 15 minut typy Franklin czy Bluey , pozniej wyciszanie i ciocia czyta na dobranoc.
Kazdy ma swoj lezaczek i kocyk.
Ale nie wiem czy to dobry pomysl. Nie wiem czy nie bedzie tesknil. Nie wiem czy placowka edykacyjna to miejsce na pobyt w nocy.
Codziennie czytamy synowi i boje sie ze bedzie wieczorem placz.
Oczywiscie syn jest podekscytowany i mowi ze baaardzo chce isc.
Czy Wasze dzieci maja takie nocowanki?
Puszczalyscie ?
Co myslicie o takiej inicjatywie ?
Zaznacze ze to co jest na stolach to przynosza rodzice, wiec sa za rowno zdrowe przekaski jak i sam cukier jednak raz na jakis czas pozwalam nawet na zjedzenie takiej cukrowej pianki czy chipsa typu Reksie.
Hmmm, wydaje mi się, że to fajna sprawa, super, że Twój brzdąc wyraża chęci i jest podekscytowany i
jakby moje dziecko chciało to pewnie bym puściła, ale byłabym przygotowana na to że w każdej chwilę trzeba będzie je odebrać bo może zatęsknić
Najpierw zabawa, jedzenie, bajeczki koledzy więc jest dobrze, a potem przyjdzie noc no i może być już gorzej
Co do przekąsek i słodyczy - dobrze, że masz takie podejście, myślę, że jak raz na jakiś czas sobie coś takiego zje to nic się złego nie dzieje
Z ciekawości ile taka nocowała kosztuje?ci ile dzieciaków tam będzie?
200zl za dziecko + kazdy cos przynosi.
Chodzi o oplaty za kolacje i sniadanie oraz za opieke cioć w nocy.
Ostatnio na nocowance bylo 14 dzieci i 3 ciocie
Nie ma opcji zeby bylo mniej niz 2 ciocie.
Jesli o to chodzi to bez zarzutu bo znam wszysykie z tych cioc i wiem ze kazda przytula jak jest potrzeba ostatnio jak maz byl w szpitalu to mowilam w przedszkolu ze Fifi moze byc smutny, przygnebiony i oczuwiscie mialy to na uwadze ze np nie bedzie chciał w czyms uczestniczyc.
Ale wlasnie boje sie ze jak juz przyjdzie pora snu to bedzie mu smutno i zle ze nie ma nas
Tym bardziej ze my nie oddajemy tak czesto dzieci jakbysmy chcieli a tak serio to po prostu nie mamy mozliwosci zostawiania dzieci u dziadkow wiec syn nie jest przyzwyczajony
Pracowałam kiedyś w przedszkolu i mogę powiedzieć, że nocowanki są super sprawą, jeśli dziecko jest gotowe. Dzieci naprawdę się cieszą , czekają na wspólne zabawy i oglądanie bajki, a wieczorne wyciszanie jest dobrze przygotowane nauczycielki czytają, mają spokojną muzykę, każdy ma swój leżaczek i kocyk. ‚No i czasem pojawia się trochę tęsknoty czy płaczu, ale zwykle trwa to krótko, bo dzieci czują się bezpiecznie.
U nas w prywatnym przedszkolu też takie nocowanie było , syn się obawiał ale ostatecznie było super był przeszczęśliwy były nocne zabawy czytanie bajek wspólna kolacja , nie mógł się doczekać kolejnych nocowanek , kupiłam mu taki fajny śpiworek w kształcie zwierzaka bardzo żałował że już w nowym przedszkolu tego już nie było . Opowiedział panią ze taka nocowanie miał wcześniej że panie dzięki temu zrobiły za kilka dni dzień w piżamkach z własnymi kocykami czy śpiworami tyle że już bez nocowania
To puszczaj śmiało, ciotki w przedszkolu dadzą radę i poradzą sobie gdyby pojawiła się tęsknota
A jak nie to bądźcie gotowi gdyby trzeba było jednak odebrać Fifiego, chociaż wydaje mi się, że się tam szybko odnajdzie i będzie to super wspominał
Wlasnie teraz sie zastanawiam czy ja bardziej nie bede przezywac tego niz moj syn
No ale ja tez nie jestem przyzwyczajona do nieobecnosci syna
Puszcze go, choc oczywiscie bede z nim rozmawiać jak to bedzie wygladalo itp.
Daleko nie mamy to najwyzej maz po niego pojedzie
Nie ma czegoś takiego u nas ale wiem że mój syn też by mówił że chce iść a docelowo pewnie bym po niego jechała . Wydaje mi się że dziecko potrzebuje takiego przytulenia przed snem itd bo jednak sen nocny to coś innego niż 2h drzemka . A Panie nie są w stanie położyć się z każdym dzieckiem i czytać mu do snu . Przedszkole nocą może być inaczej odbierane przez dziecko niż w dzień . A niech ptak postuka w okno albo gałęzie będą robić wzorki na suficie . Ja bym się chyba nie zdecydowała bo nawet sprawa siku w nocy będzie problematyczna . W domu to wiadomo dziecko zna miejsce i idzie a w nowym ciemnym miejscu . No nie wiem . Daj znać czy Filip pójdzie .
Poza tym jak się dzieci objedzą tych łakoci to za szybko nie zasną
Super taka nocowanka fajnie ze masz możliwość w razie czego go zabrac , ale pewnie bedzie sie super bawic i szybko usnie moj synek zasypia ze mna i potrafi w nocy sie budzic i mnie wołac nie wiem czy w srodku nocy by nie plakał za mna ;(
Tak pewnie będzie będą tam dzieci i panie które zna dobrze więc nie będzie się stresował a przygoda może być super. A zazwyczaj tak jest że mamusie się boją a dziecko się cieszy hihi. Skoro daleko nie masz to w najgorszym wypadku pojedziesz po niego
Tak, właśnie to jest to czego się najbardziej obawiam Czyli że nie będzie mógł usnąć bo wszystko będzie mu się wydawało po ciemku obce, bo będzie inaczej, bo będzie nieznane, co prawda syn w nocy nie wstaje na siku ale potrafi wstać o 5:00 rano i przyjść do nas się przytulić a boję się że w przedszkolu w stanie i po prostu obudzi wszystkie dzieci to będzie płakał że chce się do nas przytulić
I weź sobie teraz wyobraź że 90% mam z tego przedszkola też ma raka rozkmine że ich dziecko wstanie i obudzi resztę hihi ja uważam że jeżeli dziecko chce to może być dla niego super przygoda
To że innych obudzi to najmniejszy problem ale problemem może być fakt że obudzi się o 5:00 i będzie chciał się przytulać do nas i wtedy będzie największy płacz. Bo jednak Zdaję sobie sprawę że większość dzieci gdzieś tam zostaje czasem u dziadków czy na jedną nockę czy na dzień czy na cały weekend A u nas już dawno nie ma takiej możliwości żebyśmy mogli zostawić syna samego i po prostu boję się że on jest nieprzyzwyczajony do tego
U mojej corki w prywatnym przedszkolu tez byla taka mozliwosc. Obecnie chodzi do panstwowego i niestety nie ma takiej opcji
Mala miala 4lata jak zostala na nocowance, mieli tematyke podwodny swiat. Ciocie przygotowaly jedzenie i wszystko mialo formy rybek albo innych morskich zwierzat.
Dostalismy informacje, ze dzieci beda do odbioru po 8 po wspolnym sniadanku. Oczywiscie jesli w nocy/nad ranem jakies dziecko bardzo by plakalo to Panie mialy dzwonic.
Dla dzieciakow to byla mega atrakcja i corka wrocila super zadowolona, a tez nie mamy dziadkow na miejscu zeby zostawala u kogos.
Wiecej strachu i obaw jest w nas rodzicach. Jesli Twoj syn bardzo chce uczestniczyc w nocowance pozwol mu na to. Najgorsze co moze sie wydarzyc to bedziesz musiala po niego pojechac w nocy.
A z drugiej strony Panie Nauczycielki tez maja doswiadczenie w uspokajaniu i wiedza co robia proponujac takie wydarzenie dzieciakom
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.