Mój synek ma 10 tygodni i już nie budzi się w nocy na jedzenie - podaje mu mleko przez sen i zjada około 60 ml mleka (karmię z butelki swoim mlekiem) a potem przestaje ssać. Gdy rozbudziłam go kilka razy, to już w ogóle nie chciał jeść.
Wszystko jest w porządku. Mój synek też je w nocy bardzo często - to jest właśnie karmienie na żądanie, taki maluszek bardzo często przysypia przy piersi i za chwilę znów jest głodny. Ja też będąc w ciąży myślałam że dziecko szczególnie takie małe je i śpi a mój synek spał dużo tylko przez 3 tygodnie. Teraz w ciągu dnia robi sobie 3- 4 drzemki 20 minutowe, na spacerze czasami dłużej śpi ale za to w wieczorem nie mam problemu z zasypianiem bo po kąpieli daję pierś i po kilku minutach zasypia. Ja już przez 4 miesiące wstaję po kilka razy w nocy i czasami się zdarzało że ze zmęczenia i ja zasypiałam karmiąc go piersią. Ustaliłam taki schemat że w ciągu dnia staram się też przespać gdy mały śpi a w weekendy rano ok 6 budzę partnera i to on siedzi przy dziecku a ja idę na jego łóżko odespać nocki. Jeżeli jest taka możliwość proszę poprosić kogoś z rodziny o pomoc np aby poszedł z dzieckiem na spacer a Pani wtedy się wyśpi.
W dzien dziecko jest aktywne i moj synek czasem zaabsorbowany swiatem zapomina o tym ze jest glosy i nadrabia to w nocy. Jak widze ze zasypia w nocy przy karmieniu to staram sie go posmyrac w srodku dloni, albomza uszkiem, albo przy kaciku ust by go pobudzic do ssania, im dluzej trwa ssanie dziecka przh pierwszym nocnym glodzie tym pozniej mam wiecej czasu na sen. Ale wiem ze niektore dzieci tak po prostj maja, ze pitrzebuja wiecej pokarmu w nocy. Jak masz sporo pokarmu to polecam raz na jakis czas odcisgnac troszke i dac partnerowi do nakarmienia w nocy by Pani wypoczela. Tak jak moja poprzedniczka uwazam ze w ciagj dnia gdy dzidzia spi powinna pani sobie rowniez odpoczac. Wypoczeta mama to szczesliwe dziecko, wiem ze brzmi to jak paradoks ale da sie zrobic
P.Norberciak a może dziecko przechodzi skok rozwojowy który jest w 12 mcu i potrzebuje po prostu więcej pokarmu przez jakiś czas a potem to wroci do normy i będzie spal w nocy dluzej. A może już jest z niego taki glodomor.
Tak jak pisza dziewczyny dużo odpoczywaj z dzieckiem w ciągu dnia. Moje dziecko w tym czasie miało trzy drzemki dwie 1,5 godz i jedna polgodzinna ok 17.
Mój synek ma 9,5 miesiąca i jeszcze w nocy się budzi do piersi:) Kolacje zjadamy regularnie o 20, później do podusi pierś, a i tak między 1 a 2 w nocy jest pobudka. Od początku tak miał. Ciekawe co będzie, jak skończy się mleko mamy… Ale narazie jest dobrze:)
P.Norberciak według mnie zachowanie dziecka jest prawidłowe. Z czasem możliwe, że się unormuje i dziecko zacznie wydłużać przerwy w nocy. Ale jak na razie maluszek jest jeszcze bardzo malutki i takie nocne jedzenie nie świadczy o czymś złym.
A może problemem jest pół sen. Piszesz, że mały się nie wzbudza wiec może dlatego ssie tylko do tego momentu w ktorym nie wpada w glebszy sen ale to mu za mało. Nie zmieniasz mu w nocy pieluszki? To zazwyczaj rozbudza na tyle że dziecko jest w stanie się efektywnie najeść.
A ja zwrocilam uwage na te tylko dwie drzemki w ciagu dnia…to nie jest za malo??? To dwie drzemki w ciagu dnia ma moj roczny syn…moze twoje dziecko ma za malo snu w ciagu dnia i przez to zle spi??? Moj synek czasami jak z nim za bardzo walcze i odpuszcze mu jedna drzemke t w nocy potrafi sie budzic co 1 godzine a nawet 40 minut i tak jest za kazdym razem wiec MUSI miec te dwie drzemki…czy Twoje dziecko jest zywe nie poklada sie itp???
Cerien dokłądnie, czasami jak mój synek za mało pośpi w dzień to potem wieczorem nie potrafi zasnąć i jest strasznie. A jak się wyśpi to potem na wieczór łądnie mi zasypia.
Zgadzam się z Ewelina i Beatą, te 2 drzemki to może być malo , tylko ze niektóre dzieci nie chcą spać… Chłopczyk jest też duży i jego organizm może potrzebować więcej jedzenia w nocy… Nadrabia sobie w ten sposób…
Nie każdy niemowlak śpi w dzień książkowo. Moje pięcio tygodniowe dzieci czasem mają po jednej dluzszej drzemce a czasem najdłuższa to pół godziny. Tak to jedynie przysypiają po karmieniu ale to na chwilkę. Oczywiscie to nie regula, bo bywa, że śpią dwie godziny, później je karmię i wychodzimy na spacer i wtedy śpią tak długo jak są we wózku, czasem któreś dłużej. Nie ma tonjednak większego wpływu na sen nocny. Starszy syn spał wyłącznie na spacerach dopiero jak miał 8 mcy nauczył się mieć drzemkę a przesypiał całą noc od 6 miesiąca.
Ja mu stwarzam warunki do drzemki ale mały sam tak śpi w dzień, nie trzymam go na siłę. Dwie drzemki ale trwające około 3 godzin (jak dobrze pójdzie). Czasem jest 3 ale taka krótka. Najlepiej mu się śpi na spacerze. Wczoraj spał łącznie w dzień 7 godzin a w nocy i tak mi kiepsko spał.
Czasami wystarczy krociutka drzemka by dziecko sie zregenerowalo. Moj syn tez lubil mi za dnia spac po 15 minut i potrafila tak wygladac kazda jego drzemka. Dopiero od niedawna przesypia mi po godzinie wiec absolutnie nie mowie tu o ksiazkowym snie ale o tym ze u tak malych dzieci 24h glownie wypelnia sen. Ja tez ostatnio przerabiam z synkiem problemy ze snem wiec mowie co zaobserwowalam gdy odpuszcze mlodemu jedna drzemke. Do tego autorka watku pisze ze synek chodzi spac 21-21:30 wciaz wydaje mi sie ze na tak male dziecko to za malo snu.
Norberciak to zadam jeszcze kilka pytan:
Czy Twoje dziecko za kazdym razem pije jak sie przebudza czy czasami tylko “ciumka” piers?
Czy uzywacie jakis uspokajaczy typu smoczek?
Jak czesto je za dnia?
Czy distaje cos poza piersia?
Już odpowiadam
Czy Twoje dziecko za kazdym razem pije jak sie przebudza czy czasami tylko “ciumka” piers?- zdarza mu się ale sporadycznie i wtedy to trwa tak krótko że nawet czasem ja nie zarejestruje
Czy uzywacie jakis uspokajaczy typu smoczek?- tak, dostaje smoczek, . Bez smoczka nie ma wyjścia na spacer, często też przy zasypianiu w dzień.
Jak czesto je za dnia? - Często, na piersi co 2 h średnio, i odpowiadając na pytanie następne dostaje mieszankę 1-2 dziennie, głównie przed wyjściem na spacer (pediatra nie miał nic przeciwko). Na mieszance 3 godziny wytrzymuje. Ma butelkę która przypomina pierś kobiecą i nie ma problemu z ssaniem tej prawdziwej.
Ok czyli mozemy wykluczyc ze dzieciotka po prostu potrzebuje Twojej bliskosci w nocy bo by po prostu czesciej ciumkal piers niz z niej jadl albo jadk bardxo krotko.
Ma smoczek czyli nie traktuje tez Twojej piersi jako uspokajacza.
Jedyne co mi sie nasuwa to- po prostu taki jego urok. Przepraszam ale nie jestem w stanie Ci pomoc zadna sensowna teoria nie przychodzi mi do glowy. Moja cora do poltora roczku pila mleko w nocy ci 2 h ale u niej byla rekacja na to ze za dnia od 7 do 17 nie bylo mnie w dimu bo sie uczylam i tak sobie ten stracony czas odbebniala,
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.