Drogie mamy, jak długo Wasze maluszki jadły w nocy mleko? Jak wyglądało odstawienie nocnych posiłków? Podzielcie się doświadczeniami
![]()
Mala wlasciwie sama odstawila “nocne podjadanie” chociaz nie powiem , bo czasem jak sie przebudzi to najlepszym usypiaczem jest wlasnie mleczko . Teraz ma 11 miesiecy i jesli podjada to zazwyczaj gdy ja jeszcze nie spie , jak zasypiam obok niej to juz sie w nocy nie budzi ![]()
![]()
![]()
mój maluszek ma 14 miesięcy i nadal pije moje mleczko z piersi noca. Są noce (bardzo rzadko) ze prześpi i nie zje. Wtedy je wieczorem ok 21-22 i potem ok 5 rano. Ale odkąd ponad miesiąc temu ruszył do żłobka to niestety wrócił do podjadania mleczka przynajmniej raz w nocy. Nie wiem na ile to jest potrzeba jedzenia a na ile tak naprawdę potrzeba bliskości po seperacji od mamy w żłobku. Chodząc do żłobka też zaczął chorować i jak miał biegunke z rotawirusa czy teraz gorączkę wysoką przy zapaleniu uszka i nie chciał nic jeść to też mu dawałam częściej w nocy pierś by się nie odwodnił i uzupełniał płyny. Sama jestem ciekawa kiedy przestanie pić w nocy i jak się za to zabrać żeby z jednej strony zejść z tych karmień a z drugiej by jednak miał poczucie bezpieczeństwa zwłaszcza teraz gdy jest w nowej sytuacji i musi się do niej przyzwyczaić
Moja corka byla idealna pod tym wzgledem bo ostatnie karmienie bylo o 22 a kolejne 6-7rano. Bylam wyspanym i radosnym czlowiekiem. Odstawila piers majac 18miesiecy.
Z synkiem czuje ze bedzie gorzej. Obecnie 6miesiecy i budzi sie co 2-3 godziny na mleczko:heart: przystawia sie tak jakby nic innego sie nie liczylo ![]()
Mój synek ma ponad 8 miesiecy i obecnie pije mleczko z piersi do zaśnięcia i potem nad ranem około 6 i idzie jeszcze chwilę spać. Zdążają sie noce kiedy, chce wiecej mleczka albo jak ma zły sen ale to zazwyczaj kilka ciumknięć i śpi dalej więc raczej potrzeba bliskości ![]()
Moje dzieci wola spac
obaj wstawali tylko raz na mleko w nocy. Mlodszy czasem 2 razy gdy zabkowal i jadl mniej w dzien.
W okolicach 5 miesiaca juz mialam cale noce przespane
i uwielbiam to w moich dzieciach ![]()
Moja córka to prawdziwy mlekołak ![]()
ma 17 miesięcy, już prawie 18 właściwie, a budzi się w nocy 2 razy na mleko. Jak zaśnie ok 29, to chce mleko ok północy i później ok 4/5. Nie umiem jej odstawić i już przestałam z tym walczyć. Czy to z głody, czy potrzeby samoregulacji widocznie jest jej to dalej potrzebne, więc nie chce jej tego ograniczać. Teraz coś się przestawiła i budzi się tylko raz, ale póki co to tylko 3 noce takie były, więc nie nastawiam się, że tak się utrzyma
Ooo chętnie poczytam odpowiedzi innych mam
u nas 5,5 msc i maluszek budzi się na jedzonko 2-3 razy w nocy ![]()
O tak , dobrze to ujelas , mala jak zjada przez sen to tez na zasadzie kilku ciumkniec . Moze byc w tym duzo prawdy , ze to nie glod a potrzeba bliskosci
U nas rok i na razie nadal nam towarzyszą nocne karmienia
choć nie są już tak częste jak wcześniej, to jednak ten raz, dwa razy mleczko w nocy musi być
ten drugi to juz zazwyczaj nad ranem, wtedy porywam synka z łóżeczka do naszego łóżka i dalej podsypiamy już razem, dzięki czemu nie muszę zrywać się od razu o 5 na nogi tylko jesczcze udaje nam się troszkę podrzemac ![]()
![]()
To ja sobie poczytam. Moja 4miesieczna córka w tym tygodniu zapewnia mi pobudki co 2h ![]()
U mnie najgorzej bylo przy skoku rozwojowym , pamietam , ze mala wstawala jakby miala budzik nastawiony , co godzine . Bylam tak wykonczona a wtedy jeszcze spala w kolysce . Wiec przystawianje do piersi prawie , ze w pol spiaco i na siedzaco .Lepiej sie zrobilo jak przestalam z soba walczyc i mala zaczela spac ze mna
teraz przesypia cale noce
Mój syn (aktualnie 2,5 latek) jadł mleko do 2 roku życia, potem przyszła grypa, wysokie gorączki i syn odstawił mleko bo wolał napić się wody i tak zostało aż do teraz, bardziej musi się żeby napić się wody i śpi dalej😁
Moja ma ponad roczek od 6miesiąca ostatnie mleczko pije o 23 później dopiero budzi się na śniadanie
Mojej siostry dzieci też przesypiały noc jak były na mm bo jakoś dzieci to mleko dłużej trawią i są syte a co pytam mam KP w moim otoczeniu to jednak te dzieci KP częściej się budzą w nocy bo szybciej trawią mleko i są bardziej głodne. Jak dokarmiałam na synka mm to też interwały spania miał dłuższe
U nas woda, czy elektrolity przechodzą tylko przy chorobach, jak wyzdrowieje, to wraca do mleka mimo wszystko
Dziękujemy za podzielenie się doświadczeniem ![]()
Dziękujemy za komentarz ![]()
Rozumiemy to dobrze
![]()
Dziękujemy za wypowiedź
![]()