Nocne karmienia 9-miesięcznego dziecka

Wydaję mi się że on ma tylko 3 miesiące ważności po otwarciu i przed podaniem trzeba wstrząsać bo osad się na dnie zbiera.

Mama nie można szczepić ponieważ w niej jest białko. Lekarz w klinice chorób zakaźnych powiedziała, że białka w tej szczepionce są śladowe ilości aczkolwiek są. Dzieci z silna alergia się nie szczepi. No i są trzy możliwości albo odrocza szczepienie albo pozwolą zaszczepić w Twojej przychodni albo zaszczepią w klinice chorób zakaźnych. Tak samo nie można szczepić dziecka na grypę.
U nas zalecenie z kliniki było takie że 5 dni przed szczepieniem miałam podawać młodemu fenistil w kroplach i po szczepieniu też przez chyba 3 dni.
Jeśli chodzi o testy to jak dostałam skierowanie do alergologa to robił nam testy skórne. Nie są one takie w 100% pewne aczkolwiek dają pewien obraz sytuacji. U nas wyszła silna alergia na białko jaja kurzego i druga właśnie na mleko.

Agata ja też słyszałam że alergie bardziej dziedziczy się po matce chociaż u nas jest sytuacja ze ani ja ani mąż nie jesteśmy alergikami i nigdy nie byliśmy a młodu ma alergie.

Kasia każdy probiotyk trzeba zużyć w ciągu miesiąca po otwarciu.

Kasiu86 po otwarciu probiotyk należy zużyć w ciągu około miesiąca, nie trzech :slight_smile:
Jeśli mogę coś polecić z pobiotyków dla malucha, to gorąco polecam trilac plus krople i vivomix krople. Mają zdecydowanie więcej rodzajów dobrych baterii probiotycznych niż dicoflor.

Kasia S w jakim wieku dziecka robiliście testy skórne?
U nas też ani ja ani mąż nie mamy alergii pokarmowych a młody ma i to silną :frowning:

Młody miał dokładnie rok i 5 dni. Sprawdziłam dokładnie w książeczce.

Zwrócę uwagę na ten czas otwarcia. Ja kupowałam dicoflor ze względu na szczep Lactobacillus rhamnosus GG on podobno pomaga przy alergiach, ale sprawdzę co mają te które podałaś Ewa.
U nas testy skórne chcą robić dopiero po czwartym roku życia.

Dzięki za odpowiedź. Już nie mogę się doczekać aż u nas zrobią jakieś testy

Także kupowałam Dicofolr ze względu na Lactobacillus rhamnosus, Vivomixx ich nie ma, Trilac już tak. Zgadzam się co do 30 dni na zużycie probiotyku, też tak wyczytałam.

Zaś na kolki pomaga bio Gaja.

Nas na szczęście kolki ominęły, przynajmniej mam taką nadzieję, że już nic się nie uaktywni po tym 10 tygodniu.

Dicoflor jest najlepszy. Dla drugiej córy też już zamówiłam. Ja alergii nie mam, ale u męża w rodzinie są i właśnie też było odczulanie. Na szczęście córcia choć problemów skórnych trochę ma, to ze skazy wyrosła. Ma 2,5 roku a już wcina jogurtu i nic się nie dzieje. Oczywiście nie może za dużo na raz, bo policzki wtedy się czerwienią, ale generalnie jest coraz lepiej.
Co do bio gai, to niestety sporo maluszków bardzo źle też na ten probiotyk reaguje, różnie bywa.

Ja bardzo lubię Acidolac Baby i właśnie Dicoflor. Dicoflor jest też polecany jak dziecko ma alergie żeby łagodził jej objawy.
Acidolac też posiada Lactobacillus rhamnosus.

Witam,
Nocne karmienia w wieku 9-10 czy 12 miesięcy są absolutną normą. Rozszerzanie diety jest sprawą indywidualną i do roku życia to mleko matki jest podstawą żywienia. Przyrost wagi czasami się zwalnia, zwłaszcza jak dziecko nagle zaczyna się dużo ruszać, bo traci więcej energii. Na pewno trzeba obserwować dalsze przyrosty, można zrobić podstawowe badania w takiej sytuacji, sprawdzić, czy nie ma np. niedokrwistości albo infekcji (głównie układu moczowego), ale nie wpadać od razu w panikę i nie odstawiać naturalnego karmienia